top of page

10 alimente care stimulează lactația

Ca mamă care alăptează, probabil că ai o mulțime de întrebări care îți trec prin minte. Ești îngrijorată de sănătatea și creșterea micuțului tău și vrei să faci tot ce ține de tine pentru bunăstarea lui. Una dintre cele mai importante întrebări pe care le au mamele care alăptează este ce să mănânce în lunile de hrănire, ce anume asigură o cantitate bună de lapte.


Una dintre cele mai bune modalități de a crește producția cu lapte este să continui să-l alăptezi pe cel mic. Bebelușul tău, care suge mai des, este mai bun decât orice altă metodă pentru a-ți ajuta corpul să producă mai mult lapte.

Golirea sânului semnalează corpului tău creșterea producției de lapte. Cu cât sânii tăi sunt mai goi, cu atât produc lapte mai repede. Cu cât sânii tăi sunt mai plini, cu atât mai lent produc lapte. A aștepta mai mult între hrăniri, a aștepta ca sânii tăi să se umple cu mai mult lapte este abordarea greșită și de fapt, va duce la o producție mai mică de lapte. Așa că hrănește-ți copilul des pentru a stimula mai mult lapte. Dacă simți că aprovizionarea cu lapte încă are nevoie de o îmbunătățire, atunci ar trebui să iei în considerare adăugarea de alimente care promovează producția de lapte. Alimentele care stimulează producția de lapte matern se numesc galactagoge.



Hai să vedem ce alimente poți mânca pentru a promova alăptarea, astfel încât micuțul tău să primească nutriția de care are nevoie pentru a crește mare și puternic!


1. Somon

Somonul este un tip de pește cu conținut scăzut de mercur; este, de asemenea, o sursă excelentă de Omega-3 și acizi grași esențiali pentru tine și copil. Un pic de somon în dieta ta va ajuta la creșterea nivelului de lactație și va produce lapte mai hrănitor pentru micuțul tău.


2. Morcovi

Morcovii au multă vitamină A, ceea ce este excelent pentru îmbunătățirea calității laptelui pe care îl produci. De fapt, consumul unui pahar de suc de morcovi pe zi îți va îmbunătăți foarte mult aportul de lapte matern. Reține că poți vedea pielea bebelușului devenind o nuanță de portocaliu dacă mănânci mulți morcovi.



3. Ovaz Făina de ovăz este o sursă bună de fier și fibre, deci este o opțiune excelentă, care este bună atât pentru digestia ta, cât și pentru cea a bebelușului. Menținerea nivelului de fier ridicat este o modalitate excelentă de a promova alăptarea și de a crește cantitatea de lapte pe care o produce corpul tău.


4. Spanac O altă mâncare bogată în fier este spanacul, care este excelent pentru refacerea sângelui pierdut în timpul nașterii. De asemenea, are mult calciu, care este bun pentru întărirea bebelușului. Spanacul este minunat pentru a-ți detoxifica corpul, dar ai grijă să nu mănânci prea mult, deoarece poate provoca diaree micuțului tău.


5. Usturoi

Usturoiul este considerat cel mai bun aliment pentru creșterea laptelui matern, fiind cunoscut pentru creșterea producției de lapte la mamele care alăptează. Usturoiul este un aliment excelent de mâncat dacă aportul de lapte matern pare scăzut, deoarece este minunat pentru sănătatea ta, precum și pentru creșterea producției de lapte. Tot ce ai nevoie este aproximativ doi căței de usturoi pe zi și vei vedea o mare diferență în lactație.



6. Orez brun Orezul brun are un stimulent hormonal în el, care este excelent pentru producerea laptelui matern. Înmuierea orezului peste noapte înainte de a-l pregăti poate crește și cantitatea de lapte produs, deoarece face orezul mai ușor de digerat pentru corpul tău, ceea ce face laptele mai nutritiv pentru cel mic.


7. Migdale Nucile sunt excelente pentru creșterea cantității de lapte, dar mai ales migdalele. Sunt bogate în vitamine și minerale care sunt bune pentru dezvoltarea bebelușului, iar calciul, fierul și Omega-3 sunt excelente pentru îmbunătățirea cantității de lapte pe care corpul tău o poate produce. În plus, gustarea cu migdale te poate ajuta să vă pierzi greutatea bebelușului și să ți se vindece vergeturile.


8. Cartofi dulci Cartofii dulci sunt o opțiune excelentă pentru creșterea aportului de lapte matern, deoarece este carbohidratul perfect pentru a-ți reface reerva de potasiu, energia și elementele esențiale de care are nevoie corpul tău. Când alăptezi, o mulțime de vitamine și minerale din corpul tău sunt date copilului, astfel încât să obțină hrana de care are nevoie.



9. Curmale Curmalele conțin mult calciu, fier și potasiu, ceea ce le face o gustare ideală pentru a mânca în timp ce alăptezi. De asemenea, sunt un aliment care produce serotonină, un hormon care promovează producția de lapte la proaspătele mame. Sunt, de asemenea, o opțiune excelentă pentru reglarea glicemiei, de care este posibil să ai nevoie atunci când alăptezi.


10.Frunze de busuioc Frunzele de busuioc sunt excelente pentru mamele care alăptează, deoarece au un efect calmant, care este bun pentru a produce mai mult lapte. Acestea sunt pline de antioxidanți care sunt minunați pentru sistemul imunitar al bebelușului, iar frunzele de busuioc pot fi transformate cu ușurință într-un ceai, pentru a fi băut dimineața, când te trezești.



Pe lângă aceste alimente, ceea ce m-a ajutat pe mine a fost ceaiul de lactație (vezi aici) și să beau 4 pahare de apă după fiecare alăptare. La prima fetiță am ținut cu strictețe acest obicei și am avut rezervă jumătate de congelator de lapte matern congelat, însă la cea de-a doua fetiță nu prea m-am ținut de obiceiul acesta și s-a văzut în producția de lapte.


Sper să îți fie de ajutor aceste informații și sfaturi și îți doresc o alăptare cât mai lină!

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page