top of page

Sapte zile in Catalunya


Desi acum afara toarna cu galeata si vremea e friguroasa, numai vara nu-ti vine sa crezi ca e, mie imi fuge gandul peste mari si tari, in Spania, la acele cateva zile calduroase petrecute acolo. Am ales sa mergem in Costa Brava, in principal din cauza transportului, deoarece era destul de obositor si costisitor sa ajungi la Marbella sau la Palma de Mallorca, insa preturile de cazare nu sunt cu mult mai pieperate.

Cazare

In Costa Brava, de fapt in Catalunya, oamenii traiesc din turism, sunt pasionati de asta si fac o treaba foarte buna, asa ca in functie de statiunea pe care o alegi ai o multitudine de locuri de cazare disponibile, de la hoteluri la apartamente si vile de inchiriat. Daca optezi pentru una dintre statiunile mai mari cum ar fi Calella, Santa Susana, Lloret de Mar sau Blanes poti alege din zeci de hoteluri de toate gusturile si marimile. Daca alegi o statiune mai mica, cum ar fi Santa Cristina, ai o singura optiune daca vrei cazare la hotel,insa este un hotel superb de 5 stele, localizat chiar pe plaja. Dar urcand in statiune, gasesti vile si apartamente extrem de frumoase si majoritatea traditional catalunyene de inchiriat. Daca vrei sa combini plaja cu o statiune istorica, atunci locul ideal este Tossa de Mar. Aici nu vei gasi hoteluri atat de mari, cu atat de multe etaje ca in Calella sau Santa Susana, insa sunt cateva hoteluri in zona istorica a orasului, la preturi mai piperate, ca doar ti se vine istoria locului si fara mese incluse, insa mancare buna gasiti usor in Tossa, veti vedea in sectiunea Mancare, de mai jos. Dezavantajul este ca Blanes este ultima statiune in care poti ajunge cu trenul. De acolo trenul nu mai urmareste traseul coastei. Astfel ca in Santa Cristina si Tossa de Mar nu se poate ajunge cu trenul, care este dupa parerea mea cel mai eficient si ieftin mijoc de transport de pe coasta. Se poate merge cu trenul pana in Blanes apoi cu autobuzul pana aproape de Santa Cristina si inca 1 km pe jos pana pe plaja. La Tossa se poate ajunge cu autobuzul sau cu vaporul. Bineinteles, scapati de tot stresul acesta daca inchiriati o masina :)

Locuri de vazut

Santa Cristina

Dupa cum spuneam mai devreme, Santa Cristina este o micuta statiune, poate chiar cea mai mica de pe Costa Brava, insa si una foarte frumoasa. Exista o excursie pe care o poti face cu vaporul, in care ajungi pe plaja fiecarei statiuni din Costa Brava si se opreste la Tossa de Mar. A doua zi dupa ce am facut excursia, ne-am hotarat sa ne petrecem ziua la Santa Cristina. A fost o decizie excelenta, deoarece dupa parerea mea, Santa Cristina are cea mai frumoasa plaja de pe toata Costa Brava, cu nisip fin de ti se afunda picioarele si o apa limpede si imbietoare cum rar gasesti. Unde mai punem faptul ca este inconjurata de stanci si palmieri? Este foarte foarte aproape de locul acela ideal, de insula pustie cu plaja perfecta, cu palmieri inalti si nisip auriu care ti se strecoara printre degete, la care unii dintre noi visam..

Tossa de Mar

Este o statiune absolut minunata. Este situata la 95 km de Barcelona si la 100 de km de granita franceza. Plaja nu este foarte mare, dar mai exista si un mic golf cu o apa atat de clara, limpede si de un verde smarald care pare absolut ireal de frumoasa. Pe langa asta, in Tossa, fiind o cetate medievala poti vedea turnurile de veghe, zidurile de aparare ale vechii cetati si ruinele unei biserici romano-catolice. Te cuprinde gandul ca exista ceva mai mare decat noi atunci cand mergi pe stradutele inguste pline de insemnatate istorica si realizezi ca au fost acolo cu sute de ani inaintea ta si vor mai fi acolo si peste sute de ani dupa tine. Este un oras foarte primitor, oamenii de acolo traiesc din turism, gasesti terase la orice pas si mai ales magazine cu suveniruri si haine. Are cu un farmec aparte, sa mergi printre cladiri vechi de sute de ani si sa fii la cativa metri de mare, sa iti imaginezi cum era pentru oamenii din vremurile de demult sa vina si sa plece pe mare, sa se apere de atacatorii care puteau veni pe mare. Pentru mine este fascinant. Va recomand din toata inima, daca aveti ocazia, vizitati Tossa.

Barcelona

Si cum era de asteptat, capitala Catalunyei este un obiectiv turistic care nu trebuie ratat! Este un oras absolut superb, care poate fi comparat chiar cu Parisul. Mie personal mi-a placut mult mai mult decat Parisul (poate voi scrie candva si despre vizita la Paris). Dupa parerea mea, Barcelona in sine este un oras turistic, nu este doar un oras si ai niste obiective de vizitat. Oriunde mergi ti se pare ca vizitezi ceva, la orice colt de strada gasesti cate o terasa din aceea cum numai la Mediterana poti gasi. Cladirile au balcoane impodobite, pline cu flori, foarte ingrijite si mai peste tot vezi inconfundabilul steag rosu-galben al Catalunyei. Desi ai putea sa te plimbi toata ziua pe stradutele inguste si pline de istorie ale Barcelonei si nu te-ai satura de uimire si admiratie, mai sunt multe alte lucruri pe care le poti face in acest oras mediteranean. Poti merge la plaja sau in port. Te poti plimba pe cea mai circulata strada pietonala din Europa, La Rambla, care este, dupa parerea mea si una dintre cele mai frumoase din Barcelona. Apoi, nu se poate sa nu vizitezi La Sagrada Familia, capodopera marelui arhitect catalan Antonio Gaudi. Este o catedrala, insa intr-un stil unic, in stilul Gaudi, la care inca se lucreaza, ideea lui Gaudi fiind aceea ca fiecare generatie sa isi aduca, contributia la ea. Majoritatea elementelor arhitecturale sunt inspirate din viata lui Iisus si din natura, Gaudi proiectand-o pentru a fi un loc de inchinare. El a vazut terminata doar Fatada Nativitatii si cripta subterana unde este si el inmormantat. De asemenea, casa Milla, casa Batllo si casa Vicens sunt alte trei opere ale lui Gaudi din Barcelona care trebuie neaparat vazute. Mai sunt si alte lucruri de vazut in Barcelona si pe toata Costa Brava insa noi am vrut sa ne rezervam cel mai mult timp pentru plaja, soare, relaxare si pentru apa aceea cristalina. In Barcelona, m-as intoarce oricand. Cred ca este printre putinele metropole europene in care mi-as dori sa locuiesc macar cativa ani.

Mancare

Iata am ajuns si la mancare, o parte cruciala a oricarei vacante. In functie de ce statiune alegeti veti gasi optiuni pentru toate gusturile sau nu prea.. In Santa Cristina, daca mergeti pentru o zi de plaja cum am fost noi, va trebui sa va luati mancare la voi. Terasele de pe plaja nu prea fac fata clientilor. Noi a trebuit sa comandam ceva la pachet dupa ce am asteptat cam o ora, timp in care s-a format o coada de asteptare pentru a putea servi mancarea acolo, la terasa. Daca stai la hotelul de pe plaja, am inteles ca poti opta doar pentru all-inclusive ceea ce e perfect, insa daca ai inchiriat ceva trebuie sa te descurci cu mancarea si fiind mai mult populata de localnici, terasele nu prea exista.

In Tossa de Mar gasesti o sumedenie de terase, care mai de care mai frumoase si imbietoare si la preturi excelente deoarce hotelurile, am inteles ca au preturi ridicate pentru mesele incluse. Insa nici nu ai nevoie, pentru ca esti intampinat de o avalansa de oferte in centrul istoric. Noi am mancat la un restaurant, "La Barca", cu 13,5 euro aveai inclus aperitiv, fel principal, bautura si desert. A fost absolut genial, deoarce iti poti face combinatia ta de meniu, adica ai ceva optiuni pentru fiecare fel de mancare, iar portiile sunt suficient de mari. Va recomand salata cu creveti si avocado de acolo si mai ales friptura argentiniana.

In Santa Susana, gasesti mai mult burgeri si cartofi prajiti, pizza destul de buna dar si paella si alte specialitati spaniole, desi eu personal ma asteptam la o abundenta de astfel de feluri de mancare, ca doar esti la Mediterana, dar banuiesc ca turistii prefera clasicii cartofi prajiti si intr-adevar reprezinta o varianta comoda. Tot in Santa Susana este un local care a sarbatorit de curand cea de-a 50-a aniversare, "Stella Maris". In 2014, daca nu ma insel, a obtinut premiul pentru cea mai buna inghetata din toata Spania si intr-adevar este si iti poti alege din muuulte arome. De asemenea, noi am descoperit ca acolo se face cea mai buna Sangria si capsunile din acea Sangria, credeti-ma, sunt cele mai bune! Insa ce am experimentat pe pielea noastra a fost faptul ca in Spania, Sangria contine mai multa tarie decat in Romania. Deci, consumati responsabil :)

Ca si o concluzie, Catalunya, Costa Brava, Spania merita din plin. Daca nu ati facut-o pana acum, va incurajez sa o treceti pe lista voastra cu locuri de vazut. Si.. un pont, eu daca as mai vizita inca o data Costa Brava as alege cazare in Tossa de Mar.

P.S. Sper ca am reusit sa redau in poze macar o frantura din frumusetea Catalunyei.

5 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page