top of page

Caldura mare.. in München


M-am intors de doua zile din München si inca nu pot sa cred ca in Bucuresti gasesti, in perioada asta, mai multa racoare decat in München. De obicei, cam de fiecare data cand merg acolo inghet, la propriu, de frig.

Insa, Münchenul in perioada verii parca infloreste, terasele, magazinele si zonele turistice sunt ticsite de oameni si parca de dimineata pana seara orasul este intr-o continua sarbatoare.

Eu am ocazia sa merg la München foarte des si din pacate de doi ani de zile pana acum pe masura ce am tot calatorit in Germania am vazut din ce in ce mai multi cersetori romani, ceea ce mi se pare foarte trist dar si ingrijorator si parca mai taie putin din farmecul locului.

Dar sa revenim.. la frumusetea Münchenului si la civilizatia Bavareza.

München este capitala landului Bavaria. Este mentionat ca si asezare prima data in anul 1158, iar o jumatate de secol mai tarziu a primit statutul de cetate si a fost fortificata. Este capitala Bavariei inca din anul 1806, pe cand Bavaria era un regat de sine statator. Multe dintre cladirile cele mai frumoase din Munchen apartin acestei perioade. In timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, Münchenul a fost Hauptstadt der Bewegung ("Capitala Miscarii"), de aceea a fost bombardat de circa 71 de raiduri aeriene in 6 ani.

Dupa cum ar fi de asteptat, nu mare lucru din oras a ramas in picioare dupa terminarea Celui de-al Doilea razboi Mondial, insa dupa anul 1945 cand a fost ocupat de ameriani a inceput reconstruirea orasului pastrand exact aspectul de dinainte de razboi.

Astazi Münchenul este un oras cu 1 400 000 de locuitori foarte frumos, cu o curatenie si ordine exemplara (exceptand zonele in care s-au stabilit strainii ex. Haubtbahnhof), insa linistea, rigoarea si civilizatia sunt la ele acasa, dar si faptul ca Adolf Hittler a investit atat de mult in oras se mai vede cand si cand..

Ce puteti vizita in München?

Marienplatz. Este piata centrala a orasului inca din 1158, unde se afla primaria, ce poate fi vizitata gratis ( doar anumite parti) si turnul noii primarii, dar care este deschis vizitatorilor doar in anumite perioade.