top of page

Refugiatii: framantari romanesti


Azi deja ma apucasem sa scriu un articol despre cateva mini-proiecte DIY mai vechi ale mele, foarte dragute, insa uitandu-ma la stiri si vazand transmisiunea in direct a premierului Romaniei, Victor Ponta si felul in care a tratat subiectul care ne macina pe toti, acela al refugiatilor din Orientul Mijlociu, parca nu mi-a mai venit sa scriu despre dragutele mini-proiecte.

In primul rand vreau sa precizez ca nu sunt deloc o persoana xenofoba, ba chiar dimpotriva, cred ca solidaritatea si bunatatea ne pot ajuta sa trecem peste diferentele culturale si sa realizam ca desi avem limbi diferite, culturi si religii diferite, avem insa aceleasi trairi si sentimente si comportamente in situatii limita si de aceea cred ca poate exista integrare a strainilor in Romania, daca ambele parti doresc si muncesc pentru acest lucru.

Cred ca ceea ce m-a determinat sa scriu articolul acesta si m-a indignat a fost atitudinea premierului foarte asemanatoare aceleia a unui profesor care isi cearta elevii, "nu mai fiti xenofobi ca nu e bine".

NU cred ca oamenii din Romania sunt xenofobi, ca pur si simplu sunt nationalisti si nu vor ei de-ar crapa sa primeasca straini in tara, dimpotriva cred ca poporul roman este foarte primitor cu strainii de obicei mult mai mult decat nemtii si francezii, spre exemplu. Romanii nu vor refugiati pentru ca le e teama, domnule Ponta, le e teama nu numai de bombe si teroristi, desi asta este cea mai mare dintre temeri, ci si de stilul de viata agresiv si necivilizat pe care l-au vazut in tari precum Marea Britanie si Germania la minoritatile arabe si pentru ca stiu ca Uniunea Europeana o sa le impuna numere din ce in ce mai mari de refugiati fara ca ei sa poata face ceva, privind doar neputinciosi.

Domnul Ponta spunea sa nu fim xenofobi, dar nu-i asa ca exista posibilitatea ca printre atatea sute de mii de oameni sa se infiltreze teroristi? E o teama reala a romanilor. Daca este sa ii primim pe oamenii astia printre noi, am vrea sa ni se explice cum anume, Guvernul si institutiile specializate ale Statului, vor face diferenta intre un refugiat, care a fugit din calea razboiului si un terorist infiltrat, macar sa stam si noi linistiti, nu?

Dar hai sa structurez putin intrebarile ca sa nici nu lungesc articolul:

  1. Care este sistemul prin care Europa se asigura ca printre refugiati nu se strecoara si teroristi? Exista un astfel de sistem?

  2. Cum ii vom integra pe acesti oameni? Cine va plati pentru cursuri de limba romana si scolarizare cand mare parte din copiii din mediul rural din Romania nu au acces la educatie (in secolul 21, dupa cum spunea domnul Ponta ca nu e posibil sa fim xenofobi in sec. 21, dar se pare ca e posibil sa nu poti sa mergi la scoala din motive financiare)