top of page

Refugiatii: framantari romanesti


Azi deja ma apucasem sa scriu un articol despre cateva mini-proiecte DIY mai vechi ale mele, foarte dragute, insa uitandu-ma la stiri si vazand transmisiunea in direct a premierului Romaniei, Victor Ponta si felul in care a tratat subiectul care ne macina pe toti, acela al refugiatilor din Orientul Mijlociu, parca nu mi-a mai venit sa scriu despre dragutele mini-proiecte.

In primul rand vreau sa precizez ca nu sunt deloc o persoana xenofoba, ba chiar dimpotriva, cred ca solidaritatea si bunatatea ne pot ajuta sa trecem peste diferentele culturale si sa realizam ca desi avem limbi diferite, culturi si religii diferite, avem insa aceleasi trairi si sentimente si comportamente in situatii limita si de aceea cred ca poate exista integrare a strainilor in Romania, daca ambele parti doresc si muncesc pentru acest lucru.

Cred ca ceea ce m-a determinat sa scriu articolul acesta si m-a indignat a fost atitudinea premierului foarte asemanatoare aceleia a unui profesor care isi cearta elevii, "nu mai fiti xenofobi ca nu e bine".

NU cred ca oamenii din Romania sunt xenofobi, ca pur si simplu sunt nationalisti si nu vor ei de-ar crapa sa primeasca straini in tara, dimpotriva cred ca poporul roman este foarte primitor cu strainii de obicei mult mai mult decat nemtii si francezii, spre exemplu. Romanii nu vor refugiati pentru ca le e teama, domnule Ponta, le e teama nu numai de bombe si teroristi, desi asta este cea mai mare dintre temeri, ci si de stilul de viata agresiv si necivilizat pe care l-au vazut in tari precum Marea Britanie si Germania la minoritatile arabe si pentru ca stiu ca Uniunea Europeana o sa le impuna numere din ce in ce mai mari de refugiati fara ca ei sa poata face ceva, privind doar neputinciosi.

Domnul Ponta spunea sa nu fim xenofobi, dar nu-i asa ca exista posibilitatea ca printre atatea sute de mii de oameni sa se infiltreze teroristi? E o teama reala a romanilor. Daca este sa ii primim pe oamenii astia printre noi, am vrea sa ni se explice cum anume, Guvernul si institutiile specializate ale Statului, vor face diferenta intre un refugiat, care a fugit din calea razboiului si un terorist infiltrat, macar sa stam si noi linistiti, nu?

Dar hai sa structurez putin intrebarile ca sa nici nu lungesc articolul:

  1. Care este sistemul prin care Europa se asigura ca printre refugiati nu se strecoara si teroristi? Exista un astfel de sistem?

  2. Cum ii vom integra pe acesti oameni? Cine va plati pentru cursuri de limba romana si scolarizare cand mare parte din copiii din mediul rural din Romania nu au acces la educatie (in secolul 21, dupa cum spunea domnul Ponta ca nu e posibil sa fim xenofobi in sec. 21, dar se pare ca e posibil sa nu poti sa mergi la scoala din motive financiare)

  3. Cum putem fi siguri ca nu vom fi obligati sa primim un numar mult mai mare decat este posibil sa integram in tara daca in cateva luni am ajuns de la 1785 la 6351 de refugiati? Ce garantie avem ca la anul nu vom fi obligati sa primim un numar dublu?

  4. Cum pot fi asigurata eu, ca studenta, ca refugiatii care vor fi cazati in caminele studentesti nu vor fi agresivi sau ca nu vor lasa mormane de mizerie cum lasa momentan peste tot pe unde trec? Pe langa asta, cat vor fi cazati in camine?Ca probabil nici pentru ei nu este o situatie ideala.

  5. De ce, noi suntem obligati sa primim o cota din numarul refugiatilor desi nu suntem in Schengen, iar Marea Britanie si Irlanda nu sunt obligate exact din cauza acestui criteriu? Nu-i normal ca unui roman de rand sa i se para nedrept cand vede ca abia are ce pune pe masa?

  6. De ce America nu primeste refugiati desi populatia semneaza petitii ca sa primeasca, mai ales ca ei au creat toata aceasta situatie, conform acestui articol : http://bit.ly/1Oyjt2z

  7. Si ultima mea intrebare.. Cum faci diferenta intre refugiatii pe care ii trimiti in Romania si pe cei pe care ii trimiti in Germania? Nu o sa fie nedrept? Pentru ca ei toti isi doresc sa ajunga in Germania, sa duca o viata buna, nu sa fie mai saraci decat erau atunci cand au plecat din Siria..

Cam astea sunt temerile mele si sunt sigura si ale multor romani. Cred ca intrebarile sunt unele pertinente si prezente in mintea romanilor zilele astea, desi probabil nu vor primi niciodata un raspuns avizat, astfel incat sa fie risipita teama.

Asa ca, domnule prim-ministru, nu vrem sa fim xenofobi, daca temerile astea ne-ar fi inlaturate sunt sigura ca romanii nu numai ca i-ar primi cu bratele deschise, dar s-ar si implica activ in integrarea acestor victime ale razboiului, dar putem fi siguri ca sunt toti victime?

3 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page