top of page

Curaj


In dimineata aceasta m-am trezit cu un cuvant in minte "Curaj".. Il tot am in minte, tot revine de cateva zile, dupa ce intr-o alta dimineata marturiseam intr-un vis "Stii ce imi lipseste? Curajul!".

Dupa atacurile teroriste de la Paris, prima mea reactie a fost sa condamn si mai mult statele care au decis sa primeasca refugiati si eu la randul meu sa fiu vehement impotriva integrarii lor in Europa.

Insa in dimineata acesta, in care am tot citit stiri de tot felul, am vazut oameni care si-au pierdut pe cineva drag in atentate, am citit despre tooate acele alarme false din lumea intreaga, despre panica, despre cele 23 de state din America ce sunt acum total impotriva refugiatilor m-am gandit... teroristii au castigat deja.. nu mai e nevoie de niciun atac, ne-au invrajbit, ne-au facut sa ne abandonam principiile si valorile, ne-au aratat ca nu avem niciun strop de curaj!!!

Valorile care stau la baza Europei si Americii provin din crestinism, mai bine spus din valorile lui Dumnezeu. Celor care sustin altceva le-as recomanda sa studieze putin mai mult istoria. Inainte de Iisus, viata unui om nu avea absolut nicio valoare, oamenii, in special copiii, erau ucisi brutal si oferiti ca sacrificiu, sau in cel mai bun caz erau vanduti ca sclavi, in special daca erau fete. Sa ne gandim la Imperiul Roman, cate orgii si cate crime comiteau doar Cezarii, sa nu mai vorbim de valorile si principiile populatiei de rand din Imperiu, cei puternici ii calcau in picioare pe cei slabi.

"Regardless of what anyone may personally think or believe about him, Jesus of Nazareth has been the dominant figure in the history of Western Culture for almost 20 centuries. If it were possible, with some sort of super magnet, to pull up out of history every scrap of metal bearing at least a trace of his name, how much would be left?"

Jeroslav Pelikan - Yale historian

Ganditi-va la educatie. De ce azi, orice copil are posibilitatea de a studia? In Grecia si Roma Antica, invatatura era intr-adevar ceva pretuit, dar doar elita avea acces la ea. Primele scoli au aparut in manastiri. De fapt stiti cum s-a numit in America prima lege care obliga orasele sa aiba o scoala si un profesor care sa invete toti copiii? "The Old Deluder Satan Act" - "Legea Vechii Amagiri a lui Satan", inlaturarea mentalitatii ca nu toata lumea trebuie sa aiba acces la educatie.

De asemenea, printre cele mai apreciate virtuti in Antichitate erau curajul, intelepciunea, dar nu si umilinta. Ganditi-va ce apreciati cel mai mult la un lider, la un sef in ziua de azi? Ca va da peste nas? Ca, vorba romanului, "spala podeaua cu voi"? Sau ca este o persoana care nu se crede mai presus decat altii si care va trateaza ca si colegi egali, nu ca si subalterni, sau sclavi.. Si umilinta ca si virtute, ca valoare, ca lucru pe care il apreciem in societatea noastra, de unde vine? De la Iisus, liderul care a spalat picioarele ucenicilor ("subalternilor") Lui..

Bun, si in acest caz noi ce facem cu teroristii? Ce facem cu refugiatii? Pai avem doua optiuni:

  1. Ii respingem si astfel deja renuntam la valorile de baza ale Europei si Americii.

  2. Ii primim chiar cu riscuri mari de a fi infiltrati teroristi, insa noi vrem sa ne pastram valorile si principiile si sa ajutam aceste cateva milioane de oameni care chiar chiar sunt in nevoie.

Dupa atentatele din Paris, eu mi-am schimbat parerea. Eu sunt pentru primirea refugiatilor in Europa, in Romania. Sunt pentru curaj, sunt pentru ajutorarea acelor suflete care fug din calea razboiului. Ganditi-va la evrei, in timpul nazistilor.. Singura lor speranta au fost oamenii buni care i-au ajutat si i-au ascuns.. fara astfel de oameni, ar fi fost o natiune disparuta. Daca noi nu dam o sansa acestor oameni, inseamna ca renuntam la valorile si identitatea noastra,inseamna ca Europa si America nu sunt ceea ce pretind a fi si inseamna ca noi aruncam la gunoi Drepturile Oamenilor cu tot cu ONU.

Daca ceea ce am scris v-a revoltat sau pur si simplu ati considerat ca sunt prostii, ca sunt naiva, nu-i nimic. Eu stiu un singur lucru, adevarata infrangere e frica.

P.s. Va invit sa urmariti video-ul acesta aici. Nu cred ca il pot descrie in cuvinte..

3 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page