top of page

Simptome de sarcina la tatici


Sunt sigură că majoritatea dintre voi ați văzut sau măcar ați auzit de filmul "Junior", în care Arnorld Schwarzenegger are un bebe în burtică. Ei bine, din pacate, sau din fericire, așa ceva nu este posibil. Sarcina este strict un lucru feminin.

Însă și tăticii pot experiementa simptome de sarcină atunci când așteaptă un copil. Poate că nu sunt atât de evidente ca la graviduțe, dar cu siguranță vor fi sesizate, mai ales de către soția gravidă. Aceste manifestări care apar la unii viitori tătici reprezintă Sindromul Couvade, sau cum îmi place mie să îl numesc "Sindromul tăticului simpatetic" și apare în mare parte din cauza stresului, dar și a empatiei pentru viitoarea mămică.

Iată care sunt cele mai întâlnite simptome pe care le poate experimenta un viitor tătic cu sindromul Couvade:

1. Creștere în greutate semnificativă

Acesta mi se pare cel mai vizibil simptom al sindromului tăticului simpatetic și l-am observat la mai mulți tătici pe perioada sarcinii soției. De exemplu, soțul meu a luat în greutate 7 kg de când a aflat de sarcină și pana aproape de sfârșitul primului trimestru. Asta da empatie, nu? :)

2. Modificări bruște ale dispoziției

Știți cum sunt femeile gravide, nu? Acum plang, acum râd, iar în minutul următor sunt foarte foarte nervoase. Ei bine, nu numai ele. Se pare ca aceste schimbări bruște de dispoziție sunt întâlnite și în cazul bărbaților ce așteaptă un copil și uneori aceștia par să treacă prin schimbări hormonale mai mari chiar decât partenera gravidă.

3. Greață

Un tătic simpatetic poate experimenta și el grețuri în timp ce soția sa gravidă se confruntă cu asta. Nu am auzit până acum de niciun tătic care să fi experiemntat și vărsături, dar nu se știe niciodată nu ?

4. Dureri de cap