top of page

Povestea mea de Craciun


Și anul acesta Crăciunul mă prinde acasă la părinții mei, care, între timp, au devenit bunici. De cum intru, sunt întâmpinată de mirosul de portocale și crenguțe de brad, dar și de instalațiile luminoase de la fiecare fereastră, și peste tot, în curte. Bradul nu l-au mai făcut anul acesta. Ce rost are? Copiii nu mai sunt acasă, iar nepoțica e prea mică.

Acum, de când o am pe Iunia, încerc să mă gândesc și să stabilesc cu mine însămi, ce anume din "tradițiile" de Crăciun ale familiei mele aș vrea să duc mai departe și la ce aș renunța și nu aș proceda ca și părinții mei.

Cel mai mult mă gândesc la Moș Crăciun. Are ce căuta în Crăciunul familiei mele sau nu? Îmi amintesc, ca și cum ar fi fost ieri, masa din bucătărie, unde stăteam atunci când mama mi-a spus că nu există Moș Crăciun. Am fost atâât de șocată încât a început să se bâlbâie și să dea înapoi, cum că nici ea nu știe sigur dacă există sau nu :) Eu îl văzusem pe Moș Crăciun cu ochii mei. Nu mă putea convinge nimeni că nu există! Îl văzusem limpede ca și cristalul, cum ateriza cu sania sa, trasă de reni, într-un mănunchi de paie pe acoperișul blocului vecin. Arăta exact ca la TV, mare, roșu cu alb și foarte foarte vesel. Desigur, mai târziu am realizat că eu doar visasem, un vis foarte realist, dar doar un vis. De atunci Crăciunul nu a mai avut același farmec pentru mine. În anii următori, distracția de Crăciun pentru mine și sora mea, era să căutăm, prin toată casa cadourile de Crăciun pe care le ascundeau părinții. Nu le-am găsit niciodată și nici acum nu știu cum și ce anume făceau, pentru că noi scotoceam chiar fiecare colțișor și nu era nici urmă de ele.

După ce am mai crescut, mi-am dat seama ce iluzie dezamăgitoare este și Moș Crăciun. Un Moș bărbos, simpatic, cu o desagă mare cu cadouri. Fain concept, doar că ușor ușor am realizat că, de fapt, cele mai frumoase cadouri nu sunt cele pe care le poți cumpăra cu bani. Fericire, pace, împlinire, lucruri pe care ni le dorim cu toții, dar care, de fapt, nu sunt lucruri :)

Și totuși Crăciunul are ceva magic în el, ceva magnetic, care te atrage. Să fie oare cadourile vesel împachetate, colindele, mirosul de prăjituri și cozonaci, ce umple casele? Și acestea au un farmec aparte, dar eu cred ca e ceva supranatural.

Fiind o persoană care se informează, am vrut să știu mai multe despre Crăciun, despre originile lui, mai ales să văd dacă a existat și cine a fost Moș Crăciun. Ei bine, se pare că, Wikipedia spune că Moș Crăciun a fost de fapt Moș Nicolae. WOW! Nu m-aș fi gândit la asta, sincer! De fapt este vorba despre Sfântul Nicolae, un episcop grec din biserica din Myra căruia îi plăcea mult să dăruiască. El a fost preluat de către cultura occidentală și transformat în moșul roșu și simpatic ce aduce cadouri. Bun. Dar dacă scrii pe Google "the story of Christmas" vei găsi altceva. Vei găsi povestea unui bebeluș, Iisus, care s-a născut într-o iesle(grajd) săracă. Trebuie sa recunosc, sunt destul de obișnuită cu povestea nașterii lui Iisus Hristos, doar trăim într-o țară majoritar creștină. Dar deși o știam bine, asta nu înseamnă că o și cunoșteam. Auzind doar așa în fiecare an povestea Lui, tot mai șmecher parea Moș Crăciun..adică te rog, el aduce cadouri! Până când am început să studiez puțin povestea asta a nașterii lui Iisus. Și am aflat că deși s-a născut în grajd, era de viță regală. Și mai mult, a spus despre sine că este un Împărat și chiar Fiul lui Dumnezeu. Dar totuși, s-a născut în condiții mizere chiar și pentru timpurile acelea. Pe cealaltă parte, au fost apariții bizare, fenomene astrologice rare și oameni care au venit cu daruri să i se închine. Era un contrast, ceva ce nu se potrivea, în mintea mea. Până mi-a picat fisa. Era ceva supranatural. Exact ceea ce intuisem eu că este Crăciunul.

Adevărul e că, de atunci Crăciunul și-a recăpătat farmecul pentru mine. Am înțeles că sărbătoarea aceasta este plină de magie și magnetism tocmai pentru că sărbătorește ceva ieșit în afara naturalului, ceva ce ne-a dat toată lumea peste cap. Sărbătorește faptul că Dumnezeu a venit în sfârșit pe pământ și nu numai, a venit întrupat și i-a conferit demnitate omului. S-a născut în felul acesta tocmai ca să răstoarne lucrurile. Nu palatele, avuțiile și grandomania te fac Împărat. Împărăția peste care domnește El, consideră valoroase alte lucruri, "lucruri" precum smerenia, bunătatea, dragostea și sacrificiul de sine. Și asta e vestea bună, pe care o sărbătoresc eu de Crăciun, Iisus Hristos, Dumnezeu Însuși, a venit pe pământ și ne-a arătat drumul către Împărăția lui, unde vom găsi toate cadourile acelea care nu pot fi cumpărate cu bani și pe care le urmărim de când ne știm.

Îți urez și eu un Crăciun fericit și sper că și pentru tine Crăciunul acesta va fi unul plin de farmec!

2 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page