top of page

17 moduri de a folosi uleiul de cocos


Cine nu a auzit în zilele noastre despre uleiul de cocos? Fie că am auzit de el ca despre un aliment sănătos, sau ca și un produs cosmetic foarte bun, ceva ceva, despre el, ne-a ajuns la urechi. Așa că, m-am gândit să fac un research despre acest produs minune și să văd exact pentru ce poate fi folosit.




Unele efecte ale sale sunt susținute de studii, în timp ce altele se bazează doar pe experiența unei părți a populației. 

Dar la ce poate fi folosit exact uleiul de cocos? Hai să vedem!

1. Ulei pentru gătit

Uleiul de cocos este grozav pentru gătit la o temperatură ridicată. Multe alte uleiuri precum uleiul de măsline se pot oxida când sunt încălzite, dar deoarece uleiul de cocos este alcătuit din grăsimi saturate sănătoase, acesta rămâne stabil la temperaturi ridicate.

2. De întins pe pâine

Pentru micul dejun, dimineața, încearcă să întinzi ulei de cocos pe pâinea prajită, în loc de unt convențional. Acesta va da o aromă și un gust minunat toastului tău.


3. Creamer pentru cafea

Adăugarea unei linguri de ulei de nucă de cocos la cafeaua îți poate oferi un impuls suplimentar de energie și  astfel înlocuiești crema de lapte. În Orientul Îndepărtat, mulți sportivi amestecă cafeaua de dimineață cu ulei de nucă de cocos pentru a crește performanța și energia. 

De asemenea, unele persoane susțin că o lingură de ulei de cocos adăugată, în fiecare dimineață, în cafea, te ajută să scapi de grăsimea abdominală. 

Trebuie să recunosc că și eu beau cafeaua cu o linguriță de ulei de cocos și este absolut delicioasă și în plus, taie poftele de-a lungul zilei, deci nu vei mai fi tentat/ă să apelezi la dulciuri pentru un boost de energie.

4. Cremă hidratantă

O altă întrebuințare a uleiului de cocos este hidratarea pielii feței. Acesta se absoarbe repede și nu este gras. La temperatura camerei, nuca de cocos este solidă, dar se topește rapid când vine în contact cu mâinile. Înainte de culcare, pe fața curată, încălzește puțin ulei, de mărimea unui bob de mazăre în mâini și aplică cu o mișcare circulară pe față. Lăsați să acționeze timp de 5 minute, apoi șterge ceea ce a rămas încă la suprafață.



5. Reducerea  ridurilor 

Pentru zonele din jurul ochilor, pune doar puțin ulei în jurul ochilor pentru a lupta împotriva îmbătrânirii premature. Lăsă-l să acționeze peste noapte. 

6. Îndepărtarea  naturală a  machiajului

 Acesta este încă un alt mod în care eu folosesc uleiul de cocos și sunt foarte mulțumită. După aplicarea unei mici cantități de ulei de cocos pe machiajul din jurul ochilor, acesta din urmă devine foarte ușor de îndepărtat.


7. Hidratare după duș/Aftershave

Uleiul de cocos este ideal pentru a înlocui laptele/untul de corp folosit după duș, dar și aftershave-ul, având proprietăți hidratante și cicatrizante.

8. Albirea dinților

Poți folosi uleiul de cocos ca și pastă de dinți naturală ( în special la copii se folosește pentru a evita florul), dar și pentru un efect de albire a dinților ( poate funcționa sau nu, dar nu strică să încerci :) )

9. Deodorant natural

Pentru a evita deodorantele pline de aluminiu, poți folosi uleiul de cocos ca și deodorant. Pe Pinterest găsești muuulte rețete pentru a-ți face propriul deodorant natural cu ulei de cocos. 


10. Protecție solară

Uleiul de nucă de cocos este o soluție naturală de protecție și arsuri solare, toate într-una. De fapt, este SPF 4, suficient pentru a proteja împotriva daunelor provocate de soare. Eu îl folosesc ca și cremă pentru protecție solară pentru Iunia. Conform studiului de aici, absoarbe 20% din razele solare.

11. Respinge insectele

Uleiul de cocos are și această proprietate de a ține departe insectele de tine. Pentru o eficiență mai mare poate fi combinat cu diverse uleiuri esențiale (arbore de ceai, rozmarin etc.) Din nou, găsești multe rețete pe Pinterest pentru a crea o astfel de soluție anti-insecte.

12. Proprietăți anti-fungice


13. Balsam de păr natural

Uleiul de nucă de cocos a fost folosit de mii de ani ca și balsam de păr. Ca un hidratant, acesta poate ajuta la întărirea firului de păr, ajutând părul să rețină umiditatea.

14. Previne depunerea  prafului 

Încearcă să folosești o cantitate mică de ulei de nucă de cocos pe suprafețe cum ar fi lemnul, plasticul sau cimentul care tind să adune praf. Aplică o cantitate mică de ulei peste zonă și apoi las-o să se usuce. Nu trebuie să clătești sau îți faci griji în privința colorării sau atragerii de bacterii. Sună bine, nu? :)

15. Întărește sistemul imunitar

Profilul nutrițional unic al uleiului de cocos care este bogat în acidul lauric, acidul capric și acidul caprilic, asigură proprietăți puternice antivirale, antifungice, antimicrobiene și antibacteriene, care au un efect imunitar de stimulare. Prin combaterea acestor elemente prezente în organism, sistemul imunitar este mai bine echipat pentru a răspunde corect atunci când este atacat.


16. Prevenirea pierderii osoase și a riscului de osteoporoză 

Radicalii liberi și stresul oxidativ sunt legate de dezvoltarea osteoporozei, o tulburare metabolică. Conform unui studiu recent (vezi aici), uleiul de nucă de cocos este eficient în menținerea structurii osoase și prevenirea pierderii osoase la șobolani cu deficit de estrogen. Raportul specifică faptul că uleiul de nucă de cocos virgin, din cauza polifenolilor săi mari, are proprietăți antioxidante și ar trebui consumate 3 linguri pe zi pentru rezultate optime.

17. Tratament pentru  Alzheimer și protector al  sănătății creierului

Există mai multe studii despre faptul că uleiul de nucă de cocos poate fi un tratament natural eficient pentru boala Alzheimer. Se recomandă consumarea a 3 linguri de ulei pe zi. Eu am găsit acest studiu legat de acest subiect.

Am încercat să includ doar moduri în care l-am folosit personal, sau tratamente cosmetice folosite de prieteni cu ulei de cocos, iar în ceea ce privește tratamentul unor boli, am inclus doar întrebuințările dovedite cu studii. Mai sunt câteva boli pe care se spune că le-ar preveni sau le-ar trata uleiul de cocos, dar există studii contradictorii, sau nu există niciun studiu efectuat. Așa că am preferat să menționez doar bolile pe care s-a dovedit că le tratează.

Știai despre aceste întrebuințări ale uleiului de cocos? Tu cum îl folosești? Ai un anumit mod de utilizare pe care l-ai recomanda? Scrie, mai jos, în comentarii și ajută și alți cititori.



 

3 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page