top of page

5 lucruri mai putin știute în sarcina


În perioada sarcinii, mai ales la prima sarcină, ai vrea sa citești și să știi cât mai multe, ca să ajungi să te simți cât mai pregătită. Dar există câteva lucruri care par uneori prea mici pentru a fi povestite sau amintite de mămici și pe care le nu le găsești deloc, sau le găsești foarte greu pe internet.

Eu le-am învățat pe pielea mea, sau dând din întâmplare peste ele. Cum nu am avut graviduțe pe lângă mine, printre rude sau printre prietenele apropiate, internetul mi-a fost cel mai bun aliat în a mă documenta. Așa că vreau să povestesc azi despre 5 lucruri care pot părea banale, dar care mie mi-ar fi ușurat viața dacă le-aș fi știut de la început.

Iată care sunt sfaturile mele:

1. Folosește pastă de dinți pentru copii.

Poate nu toate mămicile au experimentat asta, dar pentru mine a fost un chin spălatul pe dinți, mai ales în primul trimestru de sarcina. Trebuie să recunosc că mi se făcea așa de rău de la pasta de dinți mentolată încât evitam să mă spăl dimineața pe dinți de teama grețurilor. Dar totul s-a rezolvat atunci când am cumpărat pastă de dinți pentru copii (0-6 ani), față de care nu am mai avut nicio aversiune. Poate pare ceva banal, dar dacă aș fi știut aceasta de la început aș fi evitat multe episoade de grețuri și vărsături :)

2. Bea lapte pentru a calma arsurile gastrice.

Eu am tot căutat și căutat o soluție pentru arsurile gastrice, atât de întâlnite în sarcină și tocmai când decisesem că efectiv trebuie să le suport, întrucât știam că nu sunt permise medicamente în sarcină, am găsit soluția: laptele. Și chiar funcționează! Ulterior, o prietenă mi-a spus și de comprimatele Rennie, care sunt permise femeilor însărcinate și combat arsurile, însă eu prefer tot laptele pentru că este și o sursă importantă de calciu, de care avem atât de multă nevoie în această perioadă.

3. Nu te aștepta să îți fie cedat locul în mijloacele de transport în comun.

Eu nu sunt deloc genul de persoană care sare direct din ușa metroului și fuge repede repede să prindă un loc pe scaun, ba dimpotrivă, de cele mai multe ori prefer să stau în picioare. Problema e că uneori în perioada sarcinii e destul de greu să stai în picioare cu toate grețurile și amețelile și un loc pe scaun ar prinde numai bine. Și aici ne lovește realitatea. Nu numai că nu poți găsi un loc liber, dar trebuie să și ai grijă să ferești burtica de oameni grăbiți care te-ar putea lovi. Așa că dacă îți setezi așteptările corect în fața realității, vei avea o mai bună-dispoziție și optimism și cine știe, poate într-o zi cineva te va surprinde :)

4. Ia acidul folic seara înainte de culcare.

Acidul folic este un supliment prescris în primul trimestru de sarcină pentru a ajuta la dezvoltarea sănătoasă a sistemului nervos al fătului. Este foarte folositor, dar puține mămici știu că provoacă grețuri. Pentru mine era chiar imposibil să îl iau în anumite zile, deoarece ajungeam să vomit și de 3 ori pe zi. Soluția salvatoare a venit atunci când m-am gândit să îl iau seara, chiar înainte de a mă pune la somn. Din nou, ce mi-aș fi dorit să fi știut de la început lucrul acesta!

5. Pune stop comparației.

Probabil ai auzit mămici care povestesc cum sarcina a fost cea mai minunată perioadă, cum au mâncat tot ce au vrut, cum s-au bucurat de fiecare moment, în timp ce, poate sarcina ta va fi mai grea, cu grețuri, vărsături, insomnii. Poate că ai luat mai mult în greutate decât mămicile cu care ai vorbit, sau poate copilul tău se mișcă mai puțin decât al altei graviduțe, sau poate auzi des că ai o burtă mare și că va fi foarte mare copilul, sau dimpotrivă că va fi foarte mic. Nu cred că pot spune cu adevărat cât de important este acest ultim sfat. Nu te compara. Fiecare sarcină, fiecare mămică și fiecare bebe este unic și experiența ta nu va fi aceeași cu a nimănui altcineva. Bucură-te de fiecare etapă, lasă îngrijorările la o parte și pregătește-te pentru sosirea pe lume a celui mic.

Care sunt lucrurile pe care le-ai învățat tu în perioada sarcinii? Aștept să îmi povestești!

 

2 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page