top of page

Salina Turda


Pentru ca deja mai avem cateva ore si intram in weekend si multi dintre noi ne gandim ce sa facem cu timpul liber si ne dorim sa mai plecam din oras, sa vedem locuri noi, sa traim experiente unice sau cat mai inedite, m-am gandit ca poate locul numai bun de vizitat weekendul acesta ar fi un loc sarat aflat sub pamant, unic in Romania si anume Salina Turda.

Ca si date istorice, din cate stiu eu, salina exista inca din perioada dacica, insa nu exista inca dovezi care sa ateste existenta exploatarilor de sare in acea perioada. Posibil ca acestea sa fi fost distruse de-a lungul timpului. Cert este ca primul document care vorbeste in mod explicit de existenta unei exploatari de sare la Turda este din anul 1271, fiind emis de cancelaria maghiara.

Dar destul cu istoria. Salina a fost renovata recent si arata foarte foarte bine, iar pozele acolo mi se pare ca ies absolut genial. Din pacate, dupa parerea mea, cam atat. Pozele ies foarte bine, locul e renovat, e interesant, dar eu personal prefer Salina Slanic din Prahova. Exceptand serviciile groaznice ( ma refer la microbuzele ingrozitoare cu care se intra in salina) mi se pare mai autentica sau poate nu stiu, doar aduce mai mult cu minele Moria decat cea de la Turda, deci poate sunt subiectiva :)

Ceea ce mi-a placut la Salina Turda a fost faptul ca au pus o placuta cu anul in care a fost sapat fiecare etaj. De asemenea mi-a placut lacul foarte mult, amenajarea lui, arata foarte foarte bine si mi se pare formidabil dar si putin creepy ca te poti plimba cu barca. Eu personal nu am avut curaj. Parca era prea mult pentru mine sa ma plimb cu barca pe un lac la cateva sute de metri sub pamant.. Eh asta e, poate voi veti fi mai curajosi!

Ceea ce efectiv mi-a displacut, a fost atmosfera de balci, muzica data foarte tare, muzica de tipul comercial, tiribombe, mese de biliard si zumzetul ala de zici ca erai in mall. Probabil pentru multi oameni astea sunt lucruri foarte atractive, insa eu cand ma gandesc sa vizitez o mina de sare, as vrea sa vad ceva cat mai autentic, cam cum era efectiv pentru oamenii care mergeau zi de zi la munca la sute de metri sub pamant, care erau pasajele prin care intrau in mina, uneltele pe care le foloseau, poate si cateva povesti sau legende. Cred ca daca in loc de muzica erau spuse povesti din partile locului, sau un ghid audio despre istoria minei chiar avea sanse sa devina locul preferat al multor romani. Mi-ar placea sa descopar viata de zi cu zi a oamenilor care au muncit de mii de ani in mina, nu un mic mall sub pamant. Dar astea sunt doar niste preferinte personale.

Cred totusi ca pentru orice roman, este un must sa vizitezi Salina Turda macar o data in viata. Este o experienta interesanta, frumoasa, merita traita macar o data si daca ne lasam imaginatia sa zboare la vremurile si stramosii care au muncit acolo, cu siguranta ne va ramane in suflet ca un loc plin de farmec.

Pentru tarife, ore de vizitare, informatii despre SPA si alte facilitati puteti vizita site-ul : http://salinaturda.eu/

Dupa cum spuneam, pozele mi se pare ca ies genial acolo, mai ales ca nu redau si tot vacarmul ce stapaneste locul. Deci enjoy!

2 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page