top of page

Spre Borsec


Decizia de a vizita Borsecul mi s-a infiripat in minte dupa ce am vizionat o emisiune "Romania te iubesc" despre apele minerale din Romania. In aceasta emisiune a fost prezentata situatia statiunii balneare Borsec, care a fost insa scoasa din circuitul turistic european.

Statiunea este cunoscuta inca din secolul al XIX-lea, iar in perioada interbelica a devenit cea mai importanta statiune balneara din Transilvania, astazi insa a ramas doar o umbra din stralucirea de altadata.

Fiind o fire foarte curioasa, am decis ca vreau sa o vad cu ochii mei, asa ca m-am pus pe treaba. Am cautat bineinteles cazare pe booking.com, unde am gasit, dupa cum ma asteptam, preturi foarte rezonabile. Am decis sa optam pentru vila Riki (foto in galerie).Nu sunt afiliata si nu incerc sa le fac reclama in niciun caz, insa vreau sa povestesc si partea pragmatica.

Pe booking ai posibilitatea de a include si micul-dejun pentru 3€ in plus de persoana. Noi am facut asta, insa va garantez ca nu se merita. Neavand mic-dejun cu bufet suedez, trebuie sa comanzi din meniu de 3€ si efectiv nu prea ai ce comanda de banii astia, plus ca nici servirea nu este extraordinara. Ca si cazare, reprezinta o varianta buna, putin cam mult lemn pentru gustul meu, insa destul de curat si personalul in general foarte amabil.

In statiune gasim multe case vechi, in pragul prabusirii, deoarce proprietarii le-au lasat in paragina si primaria nu poate face nimic in privinta asta. Daca ar fi reconditionate, aceste cladiri ar fi adevarate bijuterii arhitecturale si cu siguranta ar fi niste pensiuni inedite, insa tocmai de investitori duce lipsa aceasta statiune cel mai mult.

Tot acolo in centrul statiunii istorice gasiti si cateva izvoare de apa minerala care ajuta la diverse afectiuni (ex. gastrita, enterocolita etc) si va puteti plimba pe stradutele acelea care te fac sa simti cumva ca timpul a stat in loc 100 de ani. Centrul istoric are un farmec aparte insa ceea ce mi-a placut cel mai mult in Borsec a fost Poiana Zanelor, un parc care are cu siguranta ceva magic si in care putem vizita Pestera Ursilor, Izvorul Stravechi, Cetatea Bufnitelor, Pestera de gheata si izvorul Pierre Curie.

Conform legendei, un cioban aflandu-se in trecere cu turma sa, s-a imbolnavit de ulcer. In scurt timp se simtea asa de rau incat isi pierduse orice speranta de vindecare. Fiindu-i sete a cautat in apropiere un izvor, iar dupa ce a baut din apa a simtit o usurare. S-a intors acasa insanatosit. El a povestit multora despre vindecarea sa miraculoasa, printre care si unui colonel ce avea un prieten grav bolnav pe nume Günter care s-a insanatosit in doar 6 saptamani la Borsec. In amintirea acestui episod fericit din viata sa, a amenajat un parc in Borsec.

Exista, de asemenea si un traseu marcat, pana la Cetatea Bufnitelor, pe care intalnim si Izvorul Pierre Curie. Acest hike dureaza aproximativ o ora, dar merita din plin.

Izvorul Pierre Curie numit asa in amintirea savantului francez care a descoperit radiul. este singurul izvor din Borsec care contine radiu, iar compozitia chimica este aceeasi cu cea a izvoarelor din Gastein.

As mai avea multe de povestit despre Borsec, insa nu vreau sa fac o postare prea lunga. Mi s-a parut un loc magic incarcat de multa istorie, dar in care este mare nevoie de investitori.

Daca vreti sa aflati mai multe informatii despre statiune sau sa semnati petitia pentru finalizarea bazei de tratament din Borsec o puteti face aici: Statiunea Borsec.

Sper din tot sufletul ca postarea mea v-a trezit interesul de a vizita statiunea. Daca nu, sper ca macar pozele sa o faca :)

3 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar È™i activități educative pentru copii È™i module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog È™i/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page