top of page

Despre Rezistenta


E dimineață. Sunt buimacă de somn. După ce i-am dat Iuniei să mănânce și am schimbat-o, o pun la joacă în timp ce mă târăsc în bucătărie să îmi fac un ceai negru. Cofeină, cât mai multă cofeină vreau. Iarăși a fost o noapte grea cu dureri de dinți și plânsete, iar cafeaua iese din discuție că doar nu o vreau și mai agitată pe bebelină, nu?

Mă mulțumesc cu un ceai. Iau telefonul în mână și deschid mecanic Facebook-ul. Ce să vezi? Titlu mare: "Premierul Grindeanu a numit ca și vicepreședinte ANSVSA o doamnă trimisă în judecată pentru 19 șpăgi". Întâi șoc.. apoi indignare, multă indignare mă cuprinde. Ușor ușor oboseala se transformă în furie. Mă gândesc: "Bine măi chiar așa? Nu una, două, nici măcar trei, nouăsprezece șpăgi.. " Parcă le aruncă așa "in your face". Mă apucă tristețea. Se pare că, cu cât mai multe dosare penale ai, cu atât mai calificat esti pentru a fi funcționar public. Dacă ai o condamnare deja ești automat demnitar.

Simt ușor ușor cum mă cuprinde dezamăgirea. "Degeaba mergem în piață și înghețăm pe acolo. Nu le pasă!" mă tot gândesc. Dau scroll mai departe pe Facebook, citesc diverse articole cum că să ne resemnăm, că până peste doi ani, când vor fi Europarlamentarele, nu mai avem ce face.

Plânge Iunia. Șirul gândurilor îmi este întrerupt imediat. Fug la ea, o liniștesc, ne jucăm, mă bucur de ea, de inocența și de zâmbetele ei. O pun la culcare și revin în bucătărie. Mă întorc la cana de ceai, acum rece și pe jumătate goală. Îmi revine dezamăgirea. "Of.. ce bine era cu Iunia și ce vremuri negre macină țara asta. O să treacă și perioada cu dinții, o să crească și o să învețe despre oameni, despre lume. Și ce o să îi spun? Să fie șmecheră, să se descurce? Să fure și să scape, că nu contează câți oameni calcă în picioare?"

Clar nu vreau să o cresc așa. Vreau să lupte pentru o lume mai bună, o lume corectă, vreau să nu se dea bătută, ci să învingă răul prin bine.

Din instinct, mă uit la telefon. Inconștient aproape, deschid aplicația de Facebook. Câțiva prieteni au dat share unei petiții, Moțiune pentru România. O citesc, cu grijă, să nu îmi scape niciun cuvânt, apoi o semnez. Închid fereastra și mă întreb dacă va avea același efect ca și celelalte, cu sesizarea Avocatului Poporului, cu abrogarea șamd. Conchid că nu va avea niciun efect. Nu le pasă! Proteste, petiții le e tot una. "Apa trece, pietrele rămân" probabil gândesc ei, penalii care fură cu o mână și cu alta semnează amnistii, ca să se și poată bucura de ceea ce fură.

"Care e soluția?" mă gândesc. Ca și inginer, știu că întotdeauna, dar absolut întotdeauna există o soluție. "Ce i-ar durea pe ei? Care ar fi acea piesă de lego ce ar face sa li se prăbușească tot castelul? Pai.. clar sunt banii. Dacă nu mai ai ce fura, nu mai furi, nu?" Mă apucă râsul. "Asta e ceva ce ar spune Hagi."

Cum ar suna mai elevat? Boicot economic. Îmi amintesc că am văzut zilele trecute un video cu Jamila Raqib povestind despre rezistența non-violentă. Scriu pe Google "Jamila Raqib contact", îi găsesc pagina de Facebook și mă uit pe site-ul lor.

Citesc ce găsesc despre boicotul economic ca și acțiune non-violentă, însă îmi dau seama că e nevoie de multă mobilizare, unitate și strategie. Și îmi dau seama că nu pot singură. Că eu pot face o diferență doar în cadrul unui grup care gândește la fel. Eu cred că asta e soluția, boicotul economic. Dacă și tu crezi la fel, contactează-mă. Poate că împreună vom reuși să răspândim ideea și să conturăm o strategie clară. Și dacă și tu crezi că asta e soluția, dă share, să ajungă la cât mai mulți oameni ideea aceasta.

Îți las aici video-ul de la TED, în care Jamila explică exact care e faza cu acțiunile non-violente. De asemenea, intra și pe site-ul lor, www.aeinstein.org unde sunt multe materiale pe această temă.

p.s. Știu că azi a fost demisă doamna respectivă, dar doar că te-ai fi putut gândi la o asemenea propunere mi se pare grav.

2 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page