top of page

Lista: Ce iti trebuie pentru un nou-nascut


Deși intenționez ca acest articol să fie unul foarte practic, vreau să îți spun încă din primele rânduri că poți crește un copil și cu mai puțin de atât. Ceea ce îți trebuie neapărat este multă dragoste, răbdare și.. mai ales ajutor! Dacă urmează să devii mămică pentru prima dată, înconjoară-te de oameni, care să îți fie alături, cel puțin în perioada imediat următoare nașterii, apoi pune pe speed dial cel puțin trei mămici, ale căror sfaturi sunt neprețuite în perioada sarcinii, dar mai ales imediat după naștere.

Dar pentru că am promis că aceasta va fi o postare practică, vreau să îți propun o listă cu lucruri necesare atunci când vine un bebe. Eu am cerut câtorva mămici această listă, înainte de a naște. Acum, după ce am mai căpătat puțină experiență, pot să îți spun exact cum poate fi adaptată lista la nevoile tale și ale bebelușului tău ( pentru că surpriză.. copiii și părinții sunt diferiți:) ).


Iată și lista:

Unele dintre linkurile de mai jos sunt linkuri afiliate. 1. Cărucior. Eu am optat pentru un cărucior 3 în 1 de la Graco ( modelul este cel de aici), dar sincer, am folosit landoul doar o săptămână sau două ( asta pentru că, de obicei, las căruciorul în mașină, ca să îmi fie mai ușor, deci automat, am folosit mai mult scoica ). Dar știu și mămici care preferă să folosească mai mult landoul, însă de pe la 3 luni, copiii deja vor să vadă mai mult în jur, deci vor prefera scoica, sau cel puțin, la noi așa a fost :)

2. Pătuț și saltea. Aici există o diversitate de modele și materiale. Eu recomand un pătuț din lemn. Noi îl avem pe acesta de la IKEA.


3. Port bebe. Nu pot explica suficient de mult cât de tare ne-a ajutat pe noi port bebe-ul. Am avut, în primă fază, un wrap tai mic de la Luna ( vezi aici ), apoi l-am schimbat la 6 luni pentru unul cu bretele, care se pune mult mai ușor. La 6 luni deja bebele se zbate, se smucește, nu mai stă așa de ușor până să înfășori tu tot wrap-ul. După 6 luni, l-am folosit pe cel de aici, dar dacă aș lua-o de la capăt, l-aș lua pe cel de aici din start (pe care l-am achiziționat ulterior pentru pitica nr. 2). Face toți banii, sincer! Atenție la alegerea portbebe-ului, este foarte foarte important să fie unul ergonomic, bebele să stea într-o poziție corectă în el, să nu te trezești mai târziu că are probleme la coloană sau displazie de șold. Pentru noi a fost extrem de util wrap-ul, pentru că, în unele zile, a fost singura soluție ca să doarmă Iunia, sau că să ne putem plimba pe afară.


4. Balansoar sau leagăn electric sau ceva în care sa stea bebele ziua pentru că, evident, nu va sta toată ziua în pătuț. Înainte de naștere, am optat pentru balansoarul de aici, însă după prima săptămână am dat o fugă la Bebe Tei și am luat leagănul electric de aici. A fost de mare mare ajutor leagănul pentru că nu mai presupunea efort din partea mea ( cum era la balansoar ), însă la noi a funcționat doar până la 4 luni, pentru că bebelina noastră voia deja să sară din el.

5. Scutece și șervețele umede. Te îndemn să citești articolul de aici. Și noi am folosit Pampers, însă după ce am citit acest studiu, am decis să mergem pe Pufies. Dar fiecare părinte decide ce marcă folosește.

Later edit (septembrie 2019): cei de la Puffies au schimbat acum câtva timp scutecele și le-au pus parfum. În același timp, au scos o gamă de scutece snsitive, fără parfum. Eu am renunțat la ei. De vreo doi ani de zile mergem pe Huggies. Scutecele de aici și șervețele umede de aici, atât la pitica nr. 1 (Iunia), cât și la pitica nr. 2, Arielle și sunt foarte mulțumită. În opinia mea, sunt cele mai bune de pe piață.

6. Huse saltea/cearșaf + păturici. Aici am tot auzit mămici care cumpără "lenjerie pentru bebeluși". Dragilor, aceasta este o invenție menită doar să producă bani. Organizația Mondială a Sănătății ( OMS ) nu recomandă, bebelușilor,pernă și materiale cu care s-ar putea sufoca ușor (pilotă). Îți dai seama ce îi face perna, coloanei vertebrale, nu? Chiar dacă este pernă specială pentru bebeluși, cel mai bine și mai sigur este să doarmă fără nimic, cât mai mult timp. Așa că, eu îți recomand să iei doar 2-3 păturici, ca cele de aici și câteva cearșafuri pentru a acoperi salteaua, precum cele de aici.


7. Protecție pentru marginea pătuțului. Eu le recomand pe cele de aici, deși noi le-am folosit maxim două luni, deoarece, ziua, nu o puteam lăsa în pătuț pe Iunia fără să ne vadă ( adică nu stătea efectiv😜), iar când s-a făcut mai mare le ridica ea singurică pentru că nu îi plăceau. Deci, părerea mea este că nu-i musai să le ai, deși la unii copii prind bine. 8. Sterilizator. Pentru cazul în care nu vrei să alăptezi, dar chiar și așa, nu e neapărat nevoie de el, pentru că poți fierbe biberoanele. Noi am fost nevoiți să luăm, când nu am reușit așa cum speram cu alăptarea. L-am folosit pe cel de aici.


9. Masa de schimbat + saltea. Noi nu am optat pentru a lua o masă specială de schimbat, ci am luat o salteluță de la IKEA ( vezi aici ), pe care am pus-o pe comodă. Acum, am reușit performanța de a o schimba oriunde😁.

10. Dulap pentru haine sau comodă. Aici depinde mult de camera pe care o amenajezi pentru bebe, de spațiu și de buget. Noi am luat comoda aceasta de la IKEA, dar trebuie sa recunosc, că mai am și un dressing, unde îi depozitez hăinuțele care îi rămân mici și toate lucrurile ei, care devin din ce în ce mai multe, pe măsură ce crește.

11. Pernă pentru alăptat. Eu am folosit-o cel mai mult în timpul ultimului trimestru de sarcină, când reușeam să dorm doar cu ea. La alăptat nu prea m-a ajutat, mi se părea că mă încurcă mai mult.


12. Cădiță de baie. Aici e musai să luați una cu suport! Noi ne-am chinuit cumplit în primele săptămâni cu una normală, apoi am primit un topogan (suport) de baie și chiar a devenit o plăcere băița de seară. Topoganul pe care îl avem noi se aseamănă cu acesta, dar al nostru e destul de vechi și nu se mai fabrică exact așa, sau cel puțin eu nu l-am mai văzut nicăieri.

13. Ser fiziologic, comprese sterile simple și cu alcool pentru buric și Vigantol picături (vitamina D pentru bebeluși). Pe toate le găsești la cel mai bun preț la Bebe Tei, dacă ești din București ( de exemplu, prețul serului fiziologic este la jumătate față de cel din farmacie ), sau dacă iei mai multe lucruri și ți s-a urât și ție de coada IMENSĂ de la Bebe Tei, încearcă online aici ( la un preț exact ca cel din Bebe Tei! )

LE: Fetița mea a reacționat urât la Vigantol, deci nu îl recomand!!! (încă nu realizasem atunci când am scris acest articol) Eu aș recomanda expunere zilnică la soare și eventual suplimentarea cu un ulei de pește natural (ca cel de aici - link afiliat), ca și sursă de vitamina D3.


14. Aspirator nazal. Nu recomand aspiratorul nazal și nici batista bebelușului. Iuniei îi sângerează năsucul mereu după ce o folosim ( doar când nu mai știu ce să fac, la insistențele soțului ). Medicul meu pediatru recomandă lavajul. Eu îl fac cu unidozele de ser fiziologic și funcționează perfect!

15. Aparat cu aerosol. Noi încă nu am achiziționat unul, deci dacă nu răcește rău bebele, nu e nevoie.

16. Cântar. Pentru liniștea sufletească a mămicii, îți recomand să iei încă de la început un cântar bun. Eu îl am pe cel de aici și sunt foarte mulțumită de el.


17. Pompă pentru sân - MUSAI! Pentru noi a fost salvatoare, altfel Iunia mânca lapte praf. Eu folosesc pompa Spectra 9+ și insist că e cea mai bună de pe piață. Voi scrie în curând un review despre ea (vezi AICI review-ul meu). Chiar dacă e scumpă, laptele praf e și mai scump să știi! Dar o poți achiziționa după naștere, în funcție de cum merge alăptarea sau nu.

18. Espumisan/Infacol pentru colici și pernuță cu sâmburi de cireșe (25 lei la Bebe Tei). E bine să le administrezi de la naștere, alternativ, iar dacă nimic nu merge încearcă și Colief, după indicațiile medicului. Atenție cu pernuța cu sâmburi. Noi am pus-o pe burtica Iuniei, înainte de a i se vindeca buricul și a început să sângereze. Din fericire, nu au fost complicații, dar mai bine eviți, în primele săptămâni.

19. Geantă specială pentru bebe. Eu o folosesc pe cea de aici și sunt foarte încântată de ea❤ dar foarte multe prietene o preferă pe cea de aici. Ție care îți place?

Ar mai fi câteva lucruri pe care le-aș adăuga listei inițiale pe care am primit-o, în funcție de experiența mea personală.

Adăugate de mine:

20. Un covoraș de genul acesta, de pe la 3-4 luni, când stă pe burtică și exersează. Mișcarea ajută cel mai mult la dezvoltarea mușchilor și a funcțiilor motorii și e important ca bebe să aibă spațiu să se miște. Iunia a stat în funduleț de la 5 luni, s-a târât la 6 luni și la 6 luni jumătate s-a ridicat singurică în piciorușe ( am și eu voie să mă laud ca orice mămică mândră, nu?😁 ) și eu consider că s-a dezvoltat așa bine datorită spațiului mare pe care l-a avut la dispoziție să exerseze de dimineața până seara. Deci chiar recomand covorașul acesta!


21. Dacă nu alăptezi, îți va trebui și un încălzitor de biberoane. Eu îl am pe cel de aici.

Later edit(septembrie 2019): 22. La cea de-a doua pitică mi-a folosit enorm centrul de activități. O și ajută să își dezvolte abilitățile motorii și musculatura și te ajută și pe tine ca și mămică să mai poți face câte ceva prin casă, sau să ai grijă de copilul mai mare, după caz :) Noi avem unul asemănător cu acesta. Pe al nostru l-am primit așa că nu știu exact cât a costat, dar seamănă foarte bine cu acesta și ne place mult.


Nu am menționat hăinuțele, bavețicile, biberoanele și botoșeii pentru că de obicei, primești foarte multe și înainte, dar mai ales după naștere.

Ce părere ai despre lista mea? Este completă? Ai mai adăuga ceva? Dacă ești mămică și ai ceva de adăugat la listă, lasă un comentariu pentru a ajuta viitoarele mămici.


1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page