top of page

La ce sa te astepti dupa nastere


Atunci când eram gravidă, nu mă gândeam foarte des la cum va fi după naștere. Cel puțin, nu mă gândeam atât de mult precum la nașterea propriu-zisă. Pentru naștere citisem o groază de informații, întrebasem mămici despre experiențele lor, despre fiecare etapă separată a nașterii șamd. Daar, pentru ceea ce urma după naștere, nu am alocat atât de mult timp și efort.

Acum sfătuiesc toate prietenele mele, care urmează să devină mămici, să se informeze mai degrabă despre ceea ce urmează după naștere, decât despre nașterea propriu-zisă (deși e foarte important să fii pregătită și pentru asta), deoarece, până la urmă, nașterea durează câteva ore (deși am auzit povești și cu câteva zile), însă lucrurile cu care te vei confrunta după naștere, vor dura mult mai mult decât câteva ore, de aceea, cu cât ești mai pregătită, cu atât mai ușor îți va fi.

Așa că iată care sunt lucrurile la care să te aștepți după naștere, cel puțin, cele cu care m-am confruntat eu:

1. Burtă

Sunt sigură că asta nu e chiar o surpriză. În general, se cam știe că după ce ai devenit mămică, rămâi cu burtică. Problema este că s-ar putea să fii surprinsă atunci când burtica de după sarcină este de fapt o burtă mare, care atârnă îngrozitor🙈. Depinde de la femeie la femeie, însă trebuie să fii pregătită pentru această posibilitate. În general, imediat după naștere, rămâi "gravidă" cam în 5-6 luni. Ulterior, uterul se contractă, urmând ca în 6-8 săptămâni să revină la mărimea de dinainte de naștere. Însă cu kilogramele în plus și burtica rămasă, va trebui să îți acorzi cel puțin 9 luni ca să le dai jos într-un mod sănătos. În 9 luni le-ai pus, în 9 luni le dai jos. Cel puțin, la mine exact așa a fost, 9 luni :) Deci, acordă-ți timp!

2. Cade părul

În sarcină, podoaba ta capilară este mai bogată și mai frumoasă decât oricând, deoarece estrogenul împiedică părul să cadă, în sarcină, însă după naștere, nivelul estrogenului scade, urmând ca surplusul de păr să cadă. De obicei, părul începe să cadă la 3-4 luni după naștere, apoi revine la normal între 6-12 luni. Unele femei nici nu vor sesiza această schimbare, în timp ce, pentru altele va fi un real motiv de îngrijorare.

3. Hormoni peste tot!

Eu, în prima lună după naștere, aveam oră fixă de plâns. La ora 6 după-amiaza, în fiecare zi, plângeam. Și îi spuneam soțului că știu că sunt hormonii, dar nu mă pot abține 😂Nu aveam un motiv rațional, ci doar știam că, după-amiaza, viața e neagră și grea :)) Din, nou, depinde mult de la o femeie la alta, de la un organism la altul, cum se vor manifesta efectele scăderii progesteronului de după naștere. Înconjoară-te, în prima lună post partum, cu oamenii cu care ești foarte familiară, la care poți să țipi, să te enervezi etc (deși, după ce îți revii va fi nevoie de scuzele de rigoare), deoarece vei fi extrem de sensibilă la orice cuvânt, vei fi extrem de obosită, mereu cu nervii în tensiune, sau poate nu :) Poate vei fi norocoasă și dezechilibrul hormonal se va manifesta cu o creștere exagerată a energiei tale. Este posibil, mai rar, dar nu imposibil! Keep the hope alive :)

4. Sânge

Mm.. din păcate vorbim despre mult sânge. Eu am fost de-a dreptul șocată de cantitate și durată. Sângerarea vaginală după naștere, este totuși normală. Lohiile, după cum se numește această sângerare, reprezintă eliminarea sângelui produs în plus, în timpul sarcinii ( adică 50% din totalul sângelui din corp) și curățarea uter