top of page

Cum am început autodiversificarea


Astăzi vreau să povestesc puțin despre cum am început noi autodiversificarea. Este doar modul în care am făcut eu lucrurile, nu este neapărat metoda “standard”, așa că nu le lua ca literă de lege, ci doar ca o experiență a unei mămici ce învață încontinuu :)

Am scris aici despre motivele care m-au făcut să aleg această metodă de diversificare a alimentației bebelușului. Aruncă un ochi peste articol, dacă nu ai făcut-o deja.

Care au fost semnalele că pot începe?

În primul rând, vârsta. Am așteptat să împlinească 6 luni ca să pot începe. Bineînțeles, ca o mamă imprefectă ce sunt, înainte de asta, am lăsat-o să “sugă” o piersică și un pic dintr-un măr ( nu am lăsat-o sa rupă din el, ci doar să îl lingă un pic😜). Așa că, era foarte interesată de mâncare atunci când am început.

Iunia a depășit termenul cu aproape 2 săptămâni la nastere, deci mereu a fost mai dezvoltată pentru vârsta ei. Toate salturile mentale și milestone-urile ( te rog ajută-mă cu o traducere potrivită) au fost atinse puțin mai devreme pentru că avea ceva avans din burtică :) Așa că, la 6 luni era deja pregătită.

Ideal este să începi diversificarea atunci când copilul se pune singur în funduleț. Adică atunci este cel mai sigur, pentru că este stăpân pe postura sa (ajută pentru a evita înecul) și nici nu riști probleme cu coloana. Eu nu am început atunci când era ideal, ci atunci când era permis, adică să stea singurică în funduleț nesusținută pentru 10 secunde. Din nou, lipsa mea de răbdare și-a spus cuvântul.

Așa că am început la 6 luni, atunci când Iunia prezenta interes pentru mâncare și stătea în funduleț nesusținută.

Cum am început?

Am început cu legume la steamer. Adică păstârnac, morcov și broccoli. Am vrut să fie și de culori diferite ca să își poată alege ea. Le-am pus la steamer și apoi am tăiat morcovii și păstârnacul în câte 4 fâșii fiecare. Broccoli-ul l-am lăsat în buchețele pe care le putea prinde cu mânuța.

Le-am pus pe tăvița de la scăunelul ei și am stat cu ochii pe ea să văd ce face. Bineînțeles că după ce le-a luat în mânuță, le-a analizat puțin, apoi le-a dus repede la guriță. În perioada aceea băga absolut totul în gură, așa că eram sigură că le va testa. S-a strâmbat teribil de amuzant după ce a gustat fiecare legumă în parte, însă apoi a mai luat o gură și încă o gură. Morcovii nu au fost un succes, însă păstârnacul și broccoli sunt chiar și acum printre preferatele ei. După ce le-a gustat pe toate începuse să se plictisească de ele, până am luat și eu si am gustat. Ea stătea mirată și urmărea cum mestecam eu legumele. Apoi a luat și ea și a mâncat. Chiar am fost surprinsă cât de bine a mâncat pentru prima dată. Nu știam atunci că este așa mâncăcioasă/gurmandă😜

În următoarea zi, nu am mai stat așa cu ochii pe ea, ci am mâncat și eu odată cu ea. Și a fost chiar mai bine. Ea a mâncat mult mai bine. Era atentă să vadă cum mâncam eu și savura și ea porția ei (deși o mare parte ajungea și pe jos). La început a fost destul de greu să prindă alimentele în mânuță, astfel că se murdărea toată, iar despre podea nu mai spun cum arata săraca, după fiecare masă. Ușor ușor însă, și-a dezvoltat abilitatea de coordonare și le prindea tot mai bine.

Ce alimente sunt cele mai potrivite pentru BLW?