top of page

Reflexul Moro: cum și când


Când Iunia avea câteva săptămâni, era un chin cu somnul. Cum reușeam să o adormim, ridica mânuțele și se trezea.. și nu mai adormea la loc. O luam de la capăt! Iarăși legănat, iarăși șâșâit, iarăși de toate.. doar doar o adormi. Trebuia de fiecare dată să ne asigurăm că adoarme cu mânuțele acoperite și că rămân acoperite, altfel le ridica și iarăși se trezea. Până la urmă am citit despre asta (ne tot speriau diverse persoane că nu e normal așa ceva) și am descoperit că este de fapt vorba despre reflexul Moro. Am decis să o înfășăm o perioadă și așa am rezolvat trezirile acelea bruște.


Dar ce este reflexul Moro?

Este o reacție involuntară a bebelușului de a ridica brațele brusc ca și cum ar fi speriat dintr-o dată, de aceea i se mai spune și “startle reflex” (startle = tresărire). Unii autori îl caracterizează ca fiind o reacție involuntară la amenințare. Practic copilul tresare dintr-o dată ridicându-și mânuțele, apoi lăsându-le ușor jos și începând să plângă. La noi, după cum am povestit se întâmpla foarte des în somn, mai ales în somnul de început, deoarece o puneam să doarmă pe spate. Bebelușii obișnuiți să adoarmă pe burtică nu sunt treziți de acest reflex(însă nu e recomandat să pui bebelușul să doarmă pe burtică până ce nu se rostogolește, din cauza Sindromului Morții Subite a Sugarului).


Ce pot face legat de el?

Nu poți face mare lucru. De obicei reflexul acesta dispare după aproximativ 4-5 luni ale bebelușului. Pe noi ne-a ajutat înfășatul, pentru că nu am vrut să o punem să doarmă pe burtică înainte de a se putea rostogoli. Sau ziua îi puneam o păturică pe mânuțe astfel că atunci când tresărea, atingea păturica, se simțea în siguranță acoperită și adormea la loc.

De unde vine acest reflex?

O prietenă mi-a spus o teorie despre acest reflex pe care tind să o cred. Teoria acesta spune că acesta este un reflex prin care bebelușul compară viața din burtică cu cea de după naștere. Adică ei aveau acest reflex în uter și atunci când ridicau mânuțele, respectiv dădeau din piciorușe, deci tot așa, tresărind, se loveau de burtica mamei și simțeau limitele. Prietena mea îmi spunea că ei se sperie din cauza absențelor limitelor. Adică atunci când ridica mânuțele și dau de nimic altceva decât aer, realizează că nu mai sunt în burtică, că mediul înconjurător s-a schimbat, nu mai este senzația familiară prin care loveau în uterul mamei, schimbarea aceasta fiind absolut înfricoșătoare pentru ei. După ce am auzit această teorie, a făcut sens pentru mine și m-a ajutat să înțeleg că nu este nimic în neregulă cu copilul meu. De asemenea și înfășatul a început să aibă sens, încetând a mai fi o practica învechită fără nicio noimă, ci un mod de a-l ajuta pe bebeluș să se adapteze mai ușor la noua lume în care a intrat.


Tu te-ai confruntat vreodată cu reflexul Moro la bebeluși? Cum s-a manifestat? Aștept să îmi povestești în comentarii❤️


LE(iulie 2019): La cea de-a doua fetiță am scăpat de această problemă cu acest sistem de înfășat ergonomic de la Ergobaby (adică îi înfășează doar mânuțele, nu și piciorușele, deci nu există riscul unei displazii de șold).

LLE: Sau acesta pentru băieței. Pe cel de sus l-am folosit noi, dar are un imprimeu de fetițe :)


 

2 comentarii
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page