top of page

Totul despre alergii


50 de milioane de oameni suferă de alergii, în Statele Unite ale Americii. Aceasta înseamnă că 1 din 5 persoane este alergică(vezi aici statistica). În România nu există statistici oficiale, însă unii susțin că există studii conform cărora în 5-7 ani, unul din doi copii va fi alergic. Nu îmi e greu să cred că va fi așa, tocmai pentru că, uitându-mă în jur, regula este copilul alergic, iar excepția este considerată un copil fără nicio alergie.

Ce sunt alergiile?

Alergiile reprezintă un răspuns exagerat al sistemului imunitar față de elemente, care sunt, de obicei inofensive. Rolul sistemului imunitar este acela de a ne proteja organismul de viruși, bacterii și alte susbstanțe nocive, producând anticorpi care să lupte împotriva lor. În cazul alergiilor, sistemul nostru imunitar, confundă anumite elemente (alimente, particule, înțepături de insecte etc) cu o amenințare asupra organismului și produce anticorpi împotriva lor. Astfel că  respectivele elemente au fost denumite alergeni. 


Din ce cauză se produc alergiile?

Sunt multe de discutat aici. Există studii ce spun că oamenii care dezvoltă alergii sunt predispuși din cauza geneticii (au o genă “specială”), alții spun că este din cauză că lumea vestică este prea puțin expusă la viruși și bacterii, părinții sunt prea protectivi. Această teorie este susținuță și de faptul că în țările mai puțin dezvoltate, alergiile sunt rar întâlnite, pe când în lumea vestică, numărul lor a explodat în ultimii zece ani. Apoi, mai sunt voci care dau vina pe alimentația și stilul de viață tot mai nesănătos. Adevărul este că nu se cunoaște încă o cauză exactă a alergiilor, iar acestea rămân doar teorii.

Ce fel de alergii există?

  1. Alergii alimentare. Corpul nostru reacționează la diverse alimente precum mierea de albine, alunele, nucile, laptele de vacă și produsele derivate, iar lista este destul de lungă. Adevărul este că nu poți niciodată să știi de la ce se va produce alergia. Nu există un aliment care să fie “safe”, ci toate au un risc, unele foarte ridicat, altele mai scăzut.

  2. Apoi sunt alergii ale tractului respirator: rinita alergică, astmul bronșic alergic și sinuzita alergică. Rinita este cea mai întâlnită (50% din populația globului suferă de aceasta) și este adeseori confundată cu o răceală. 

  3. Alergii legate de piele. Dintre acestea menționez urticaria (umflături roșii sau pete pe piele care apar brusc) și eczema sau dermatita atopică (zone ale pielii foarte uscate, uneori roșii și cu o senzație de mâncărime).

  4. Alergii la medicamente sau la unele componente ale lor. Cea mai întâlnită este alergia la penicilină.

  5. Alergii la înțepături de insecte precum albinele, viespile sau furnicile.