top of page

Primele simptome de sarcină


Zilele acestea mă gândeam cât de repede uităm și cât de scurtă este memoria noastră. Sau cel puțin, a mea. Regăsindu-mă iarăși în primul trimestru de sarcină, mă chinui uneori să îmi amintesc dacă unele simptome pe care le am sunt normale, dacă le-am avut și sarcina trecută sau dacă, măcar am citit despre ele. Despre alte simptome îmi amintesc abia acum și zic: “Aaa da chiar că așa a fost și la prima sarcină. Uitasem!”

Așa că m-am hotărât să scriu aici simptomele prin care am trecut eu în primul trimestru de sarcină și care sunt normale sau chiar amuzante, pentru graviduțele ce așteaptă primul copil, sau pentru cele care nu-și mai amintesc dacă au trecut prin asta sau nu la sarcinile anterioare și mai ales pentru mine, pentru viitor (dacă va mai fi cazul😁) ca să nu mă mai întreb “Oare am avut simptomele acestea data trecută?”

Hai să vedem prin ce trece o gravidă în primul trimestru:

1. Crampe

Acesta este chiar primul, primul simptom de sarcină. Doar că.. majoritatea dintre noi îl confundăm cu crampele menstruale. Mai ales că la unele dintre noi apar sângerări la implantarea ovulului în uter, tindem să credem că urmează menstruația. Dar e foarte posibil să nu. Crampele (durerile pelvine) pot persista mai multe săptămâni și în general, sunt inofensive. Este modul organismului nostru de a se pregăti pentru găzduirea bebelușului. Dacă totuși ai crampe însoțite și de alte simptome cum ar fi sângerări, mergi la medic! Însă în general, regula este că sunt normale, în primul trimestru.

2. Mirosul

Aceasta este partea mea cea mai puțin preferată din sarcină. Ți se amplifică foarte mult simțul mirosului. Nu e niciun miros puternic sau slab, urat sau parfumat, care să îți scape. Iar mirosul aduce cu el greață, de cele mai multe ori.

3. Greața

Acesta este deja un simptom arhicunoscut. Intensitatea diferă de la persoană la persoană și de la sarcină la sarcină.

4. Balonarea

Acest simptom îmi era total necunoscut. Până când m-am lovit de el. Spre seară, burta este umflată ca un balon, încât zici că sunt gravidă în 6 luni😂 și chiar așa mă și simt!

5. Flatulența

În general, nu prea am probleme de genul, daaar în sarcină i-am înțeles (nu îi înțelegeam pe oamenii care mai scapă vânturi😂) și mi-a fost milă de cei care au problema aceasta. Pentru că în sarcină toți mușchii se relaxează e posibil să te lupți din greu cu flatulența. Oops!

6. Strănutul

Acest simptom chiar chiar îl uitasem, recunosc. Și sarcina trecută am strănutat foarte des, mai ales în primul trimestru. Chiar începusem să mă îngrijorez și să caut dacă nu cumva ar fi o problemă cu sarcina. Dar nu este! Este un simptom inofensiv și amuzant.

7. Vise ciudate