top of page

Primele simptome de sarcină


Zilele acestea mă gândeam cât de repede uităm și cât de scurtă este memoria noastră. Sau cel puțin, a mea. Regăsindu-mă iarăși în primul trimestru de sarcină, mă chinui uneori să îmi amintesc dacă unele simptome pe care le am sunt normale, dacă le-am avut și sarcina trecută sau dacă, măcar am citit despre ele. Despre alte simptome îmi amintesc abia acum și zic: “Aaa da chiar că așa a fost și la prima sarcină. Uitasem!”

Așa că m-am hotărât să scriu aici simptomele prin care am trecut eu în primul trimestru de sarcină și care sunt normale sau chiar amuzante, pentru graviduțele ce așteaptă primul copil, sau pentru cele care nu-și mai amintesc dacă au trecut prin asta sau nu la sarcinile anterioare și mai ales pentru mine, pentru viitor (dacă va mai fi cazul😁) ca să nu mă mai întreb “Oare am avut simptomele acestea data trecută?”

Hai să vedem prin ce trece o gravidă în primul trimestru:

1. Crampe

Acesta este chiar primul, primul simptom de sarcină. Doar că.. majoritatea dintre noi îl confundăm cu crampele menstruale. Mai ales că la unele dintre noi apar sângerări la implantarea ovulului în uter, tindem să credem că urmează menstruația. Dar e foarte posibil să nu. Crampele (durerile pelvine) pot persista mai multe săptămâni și în general, sunt inofensive. Este modul organismului nostru de a se pregăti pentru găzduirea bebelușului. Dacă totuși ai crampe însoțite și de alte simptome cum ar fi sângerări, mergi la medic! Însă în general, regula este că sunt normale, în primul trimestru.

2. Mirosul

Aceasta este partea mea cea mai puțin preferată din sarcină. Ți se amplifică foarte mult simțul mirosului. Nu e niciun miros puternic sau slab, urat sau parfumat, care să îți scape. Iar mirosul aduce cu el greață, de cele mai multe ori.

3. Greața

Acesta este deja un simptom arhicunoscut. Intensitatea diferă de la persoană la persoană și de la sarcină la sarcină.

4. Balonarea

Acest simptom îmi era total necunoscut. Până când m-am lovit de el. Spre seară, burta este umflată ca un balon, încât zici că sunt gravidă în 6 luni😂 și chiar așa mă și simt!

5. Flatulența

În general, nu prea am probleme de genul, daaar în sarcină i-am înțeles (nu îi înțelegeam pe oamenii care mai scapă vânturi😂) și mi-a fost milă de cei care au problema aceasta. Pentru că în sarcină toți mușchii se relaxează e posibil să te lupți din greu cu flatulența. Oops!

6. Strănutul

Acest simptom chiar chiar îl uitasem, recunosc. Și sarcina trecută am strănutat foarte des, mai ales în primul trimestru. Chiar începusem să mă îngrijorez și să caut dacă nu cumva ar fi o problemă cu sarcina. Dar nu este! Este un simptom inofensiv și amuzant.

7. Vise ciudate

Abia acum când iarăși am avut cele mai ciudate vise posibile, mi-am amintit un vis șocant din primul trimestru al sarcinii trecute. Știu că data trecută intrasem în panică.. ce o fi cu atâtea vise scary și foarte, foarte realiste? Dar am citit că e normal si că, a avea unele vise ciudate, este foarte comun, la începutul sarcinii. Nu toată lumea experimentează acest simptom, dar este totuși destul de des întâlnit.

8. Starea de spirit

Cum zic americanii “moody”. În prima sarcină am fost plângăcioasă. Jeleam din orice! Vedeam o știre despre un copil născut prematur? Râuri de lacrimi! Mi se părea că soțul nu mă înțelege? Oceane de lacrimi! La această cea de-a doua sarcină, se pare că “nervi” este cuvântul de bază. A zis cineva ceva puțin deplasat? Vai de mine! Tună și fulgeră! S-a băgat cineva în fața mea la coadă? Nu există mod de tortură pe care să nu mă fi gândit să îl aplic😂

9. Sughițul

Nu am sughițat nici măcar o dată toată sarcina trecută (mai bine de nouă luni!), însă a sughițat bebe aproape încontinuu. Văd că și acum se menține același model, deocamdată (bebe încă nu sughiță, evident). Nu am habar dacă este normal sau obișnuit, însă mi se pare foarte bizar. A mai pățit cineva așa? :)

Simptomele diferă de la o femeie la alta și de la o sarcină la alta, însă pe acestea le-am experimentat eu și am ajuns la concluzia că toate sunt foarte normale și obișnuite în timpul primului trimestru de sarcină.

Tu ce simptome ai avut în primul trimestru de sarcină? Care a fost cel mai ciudat simptom al tău? Aștept să îmi povestești!

5 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page