top of page

Cât de importantă e relația tată-copil?


Cu mult timp înainte de a avea copii, eu și soțul meu știam că ne dorim copii, la un moment dat. Știam ce fel de părinți vrem să fim și știam cât de mare este impactul rolului fiecăruia dintre noi în viața lor. Amândoi înțelegeam că fiecare are un rol în creșterea și educarea copiilor și că neimplicarea, chiar și parțială, a unuia dintre noi va avea consecințe în viața lor.

Despre rolul mamei se tot vorbește. Ea este factorul primar în ceea ce privește îngrijirea copilului. Ea îl poartă în pântec, îl naște, îl hrănește și îl îngrijește. Dar care este rolul tatălui și oare este el la fel de important ca cel al mamei?


​Hai să vedem ce spun specialiștii. Există studii care spun că un copil care are un tată implicat, va fi mult mai încrezător în sine și mai puțin dispus la a avea probleme de comportament, cel puțin până la vârsta adolescenței. De asemenea, copiii ai căror tați sunt implicați încă din etapa bebelușiei, au mult mai puține șanse să aibă probleme cu drogurile și cu autoritățile, în general și de asemenea, o relație mult mai bună cu părinții în adolescență. Nu am găsit cine știe ce studii (voi lista la sfârșitul articolului toate studiile găsite și sursele folosite, pentru cine vrea să aprofundeze subiectul), deoarece, cele mai multe studii s-au concentrat pe timpul petrecut de copil cu mama, care este foarte important în primii ani de viață pentru dezvoltarea sănătoasă a lui. Însă adeseori, timpul petrecut de copil cu tatăl său și relația cu tatăl este ignorată sau considerată nesemnificativă.

Deși studiile sunt mai greu de găsit, există psihologi (și nu puțini) care atrag atenția asupra importanței cruciale a influenței tatălui, în viața unui copil. Aceștia spun că tatăl are un rol cheie în dezvoltarea emoțională și psihică a urmașilor săi, dar și că relația dintre soți influențează modul în care copilul va percepe și va rezolva conflictele mai târziu în viață și de asemenea, îi va oferi o idee despre cum arată romantismul și relațiile romantice.

Cineva a spus odată că cel mai mare cadou pe care i-l poate face un tată copilului său, este să o iubească pe mama lui. În funcție de relația părinților săi, copilul va căpăta o idee reală sau distorsionată despre relațiile romantice. În general, mamele tind să fie mai grijulii, să se axeze pe joaca liniștită și educativă, însă tații se joacă într-un mod activ, mai mult fizic cu copiii, făcând tumbe, aruncându-i în sus sau gâdilându-i. Un copil are nevoie de ambele tipuri de joacă pentru a se dezvolta bine.

Din tot ceea ce am citit eu pe subiect, voi lista ceea ce mi s-a părut cel mai interesant: 1. Tații au o mare influență în dezvoltarea limbajului copilului. Cu alte cuvinte, cât de bine poate comunica/vorbi un copil, este direct proporțional cu timpul petrecut cu tatăl său, conform studiului de aici.

2. Copiii fără tată sunt mai predispuși să ajungă la închisoare. În 2002, Departamentul de Justiție al SUA, a chestionat 7000 de deținuți, iar dintre aceștia, 39% au locuit doar cu mama înainte de a fi închiși. Poți vedea toată statistica aici.

3. Copiii care nu au un tată sunt predispuși la probleme de greutate corporală în exces. Aceasta mi s-a părut oarecum amuzant, dar chiar există studiul de aici, care spune că procentul de grăsime corporală a tatălui este cel mai bun indicator care arată dacă fetele vor câștiga în greutate sau nu, când vor îmbătrâni.


4. Rolul tatălui este unul deosebit de important în sănătatea mentală a copiilor de mai târziu. În special în cazul băieților. Cei care au declarat că au avut o relație bună cu tatăl lor în copilărie, s-au dovedit a face față stresului mult mai bine. În general, depresia este legată de relația defectuoasă cu tatăl, din copilărie.

5. Rolul tatălui este unul deosebit de important în viitoarele relații romantice ale fiicei sale. Dacă fiica va primi afecțiunea și afirmarea necesară de la tată, va fi sigură pe ea și nu va pica în capcana relațiilor romantice nepotrivite. Dacă, încă de mică, fiica a avut o relație bazată pe încredere și comunicare cu tatăl ei, i s-a spus constant că este frumoasă și iubită de către el, riscul relațiilor nepotrivite în adolescență este unul foarte scăzut, comparat cu fetele ce nu au primit afecțiunea și afirmarea așteptată de la tatăl lor.

6. În cazul băieților, ei învață masculinitatea, asumarea responsabilității și modul în care un bărbat își gestionează emoțiile și implicarea în societate. Practic, după ce în primii ani de viață, va fi foarte atașat de mamă, pe măsură ce va crește, în mod natural, se va îndrepta către tată, pe care îl va lua ca și model și pe care, pentru că îl respectă, îl va imita și va dori să fie implicat în activitățile sale.

Concluzii: Rolul tatălui, în viața unui copil, este deosebit de important. Nu se poate preciza dacă rolul tatălui sau al mamei este mai important, pentru că ambele sunt roluri cheie. Când unul nu este la locul lui, dezechilibrează tot sistemul intern al copilului.

Pentru articolul acesta am citit alte zeci de articole și studii, dintre care unele nici nu vor fi menționate ca surse. În timp ce citeam, mă gândeam la toate situațiile care mi-au confirmat aceste studii. Mi-am dat seama că, într-adevăr soțul se joacă jocuri mai fizice cu pitica, adică gâdilat, tumbe, wrestling, fotbal, alergat.. tot ce se poate, în timp ce eu sunt mai mult cu cărticelele, cu litere, cifre, cântecele, toate foooarte educaționale😂 Nu e de mirare că tati e mult mai distractiv, nu? Tot căutând informații pentru articolul acesta, mi-am amintit de o întâmplare de când încă nu aveam copil.


Într-o seară, am fost cu soțul la o prietenă ca să fim baby-sitteri pentru copiii ei, o fetiță și un băiețel. Ne-am gândit să mergem amândoi să fie mai ușor, eu fac activități cu fetița și Cristi cu băiețelul. Seara a descurs exact cum m-am așteptat: eu am făcut niște crafturi faine cu fetița, am împodobit un set de clămițe fluturași cu sclipici și diverse decorațiuni faine, iar băieții s-au jucat de-ale lor, nu știu ce joc cu Star Wars și încă unul pe telefon, din ăla cu bătaie🤦🏽‍♀️ Ceea ce mi-a rămas, în schimb, în cap a fost atitudinea fetiței. După ce am terminat de decorat toate clămițele, le-am aranjat frumos în păr, eu străduindu-mă să o coafez cât mai fain. Deși i-am spus și i-am repetat iar și iar cât de bine îi stă și cât de frumoasă este, ea tot la soțul meu s-a dus și l-a tras de mânecă, întrebându-l cum îi stă, dacă îi stă bine. Soțul meu a confirmat că e foarte frumoasă și îi vin foarte bine clămițele respective, iar ea s-a întors cu o față luminoasă și un zâmbet triumfător către mine, ca și cum chiar este cea mai frumoasă fetiță de pe planetă. Nu conta că și eu îi spusesem de 10 ori că e frumoasă, a contat când i-a spus el, o singură dată. M-a marcat mult momentul și încă de atunci am vorbit cu soțul și am stabilit ca dacă o să avem o fetiță, el să îi spună mereu și mereu cât de frumoasă și deosebită este.


Și cred că este important, fie că avem fetiță, fie că avem băiețel, este important ca tatăl să fie implicat și să aibă o reație apropiată și deosebită cu fiecare dintre ei. Va fi diferit desigur, în funcție de genul copilului, însă va fi extraodinar de benefic pe termen lung și îi va forma sănătatea emoțională și încrederea în sine a copilului. De aceea, încurajez tăticii să se implice. De relația cu copiii lor, vor beneficia și ei enorm. Este o relație care nu te seacă, ci te împlinește. Mămici, încurajați-vă soții să petreacă timp cu copiii și să se implice personal în orice aspect din viața lor. Mămici de băieți, nu știu, nu am trecut pe acolo, dar am citit că poate fi greu să îl lași pe copil să se dezlipească de tine după primii ani, ca să îl ia ca model pe tatăl lui. Cred că e greu și e o dezlipire, dar este una necesară și benefică pentru dezvoltarea echilibrată a bărbatului din băiețelul de acum. Îngrijiți-vă de bunăstarea lui și în felul acesta.

De asemenea, știu că în ziua de astăzi 40% dintre copii cresc fără tată. Viața e uneori tare nedreaptă. Moarte, divorțuri și alte tragedii ne lasă copiii fără tată. Însă, conform fiecărui studiu și fiecărui psiholog pe care l-am citit, este foarte importantă o prezență masculină în viața copiilor. Poate bunicul, unchiul, fratele sau prieteni apropiați, duhovnic, orice influență masculină va aduce un aport pozitiv în viața copiilor, a fetițelor și mai ales, în viața băiețeilor. În caz de divorț, dacă tatăl nu este abuziv sau nu prezintă un pericol pentru copil, eu aș încuraja mămicile să îi permită mai mult timp cu copilul. Din nou, nu pretind că știu cum e, presupun că nu-i absolut deloc ușor, dar un copil are nevoie și de tată și de mamă, ca să se dezvolte normal. Astfel că da, relația cu tatăl este foarte importantă și are implicații în întreaga viață a unui om. Și cred că societatea noastră are nevoie de cât mai multe relații faine copil-tătic. Cred că multe s-ar schimba, de am avea toți tați implicați.

Încurajez tăticii să își ia în serios rolul, iar pe mămici le încurajez să îi susțină în acest proces și să le permită să fie implicați! Tu ce părere ai? Este chiar atât de importantă relația cu tatăl? Oare ea are ramificații de-a lungul întregii vieți a fiecăruia dintre noi? Vreau să aflu și părerea ta:)

P.s.: Iată toată documentația, pentru cine vrea să aprofundeze subiectul. Spor! https://www.artofmanliness.com/articles/the-importance-of-fathers-according-to-science/ http://msuextension.org/publicatHomeHealthandFamily/MT200008HR.pdfions/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2967789/#!po=56.5041 https://www.bjs.gov/content/pub/pdf/pji02.pdf https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/10702180/ https://www.parents.com/parenting/better-parenting/style/the-role-of-fathers-with-daughters-and-sons/ https://www.google.ro/amp/s/amp.thenational.ae/lifestyle/family/the-importance-of-father-child-bonding-1.467546 https://www.focusonthefamily.com/family-q-and-a/parenting/the-significance-of-a-fathers-influence https://www.google.ro/amp/s/www.fatherly.com/health-science/science-benefits-of-fatherhood-dads-father-effect/amp/ https://www.extension.harvard.edu/inside-extension/role-fathers-childhood-development https://www.nhs.uk/news/pregnancy-and-child/mens-attitude-towards-fatherhood-affects-child-behaviour/ https://www.google.ro/amp/s/www.psychologytoday.com/us/blog/the-long-reach-childhood/201106/the-importance-fathers%3famp https://www.google.ro/amp/s/amp.livescience.com/20997-science-fatherhood-fathers-day.html


 


6 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page