top of page

Gastrita în sarcină


Cam o dată pe an mi se întâmplă să am ceea ce numesc eu, o “criză de gastrită”, însă nu mi s-a întâmplat niciodată în sarcină.. până acum. De obicei o astfel de criză se declanșează la stres, sau atunci când combin felurile de mâncare într-un mod neinspirat.

Ei bine, sâptămâna trecută am făcut eu niște combinații fatale de mâncare. Cumva cumva m-am gândit că e ok dacă mânânc niște ciocolată cu măr, cu șnițel și apoi niște fistic😂 După cum spuneam.. combinații neinspirate.

Pe după-amiază, a început așa o durere surdă de burtă și la început, nu m-am panicat având în vedere că mai am ceva dureri în sarcină, dar când am văzut că orele trec și durerea se întețește și mi-a fost clar ce se petrece.

Mi-am făcut un ceai și m-am dus totuși la somn, sperând să scap. M-am trezit, după vreo două ore, cu dureri crunte de stomac și în curând, am început să vomit. Și am vomitat câteva ore, de am zis că rămân fără stomac.

Când mă hotărâsem să plec la spital deja se făcuse 4 dimineața. Încercând să decidem la ce spital să mergem, parcă mi-am și imaginat cele câteva ore de așteptare la urgențe și știam că nu au ce să îmi administreze în sarcină în afară de nospa, pe care deja îl luasem și îl vomitasem(deși probabil se făcea intravenos la spital). Așadar, am încercat să mă întind în pat, să mă calmez, sperând să evit spitalul. Și a funcționat. Durerea s-a potolit cât să pot să adorm, așa că nu am mai ajuns la urgențe. A doua zi m-am trezit iarăși cu dureri cumplite de stomac, care m-au ținut câteva zile. În afara sarcinii poți lua tratament, dar în sarcină opțiunile sunt limitate.

Ce este gastrita?

Este o inflamație a mucoasei stomacului, care se manifestă prin dureri gastrice (popular: arsuri la stomac) care sunt frecvente după servirea mesei. Se declanșsează de la stres, de la medicamente antiinflamatoare, alergii sau alimente neinspirate, după cum spuneam.


Dacă ajungi într-o astfel de situație, ce opțiuni ai în sarcină?

Eu am încercat cu no-Spa, pe care l-am vomitat. Am încercat și cu medicamente antiacide și nici ele nu au făcut mare lucru. De obicei aveam dureri de stomac, cam o săptămână după criză și treceau doar cu tratament (inhibitori de pompă de protoni). Ei bine, acest tratament nu este recomandat în sarcină, așa că eu am îndurat durerile și am tratat cu ceai de gălbenele.


Am început însă, chiar să mă simt mai bine, abia după ce am băut, într-o seară, două căni de mușețel. Este și el puțin controversat în sarcină, în special dacă e băut în cantitate mare. În noaptea aceea, după ce am băut ceaiul, am dormit dusă și m-am trezit fără dureri a doua zi, însă bebe nu a fost foarte activ nici în noaptea aceea, nici în ziua următoare. M-am speriat puțin, dar ușor ușor a început din nou să miște la fel de activ ca înainte.

De asemenea, am ținut regim, fără prăjeli, fără preparate condimentate, am scos cafeaua și ceaiul verde și chiar și acum după o săptămână, am grijă la ceea ce mănânc. Vreo trei zile am mâncat doar sana cu covrigi:)

Ca și concluzie, în sarcină te bazezi pe capacitatea de a îndura durerile, pe ceaiurile de gălbenele și mușețel (cu moderație), pe antiacide (dacă funcționează) și pe dietă.

Contează mult și să stai întinsă pe cât posibil, deoarece durerile de stomac pot declanșa contracții, care complică lucrurile.

Vestea bună este că dacă ai gastrită în sarcină, bebelușul nu este afectat și atat timp cât nu pornesc contracțiile uterine, poți ameliora simptomele folosind ceaiuri și având grijă la alimentație.

Dar sper și îți doresc din inimă să nu ai nevoie de aceste sfaturi și să nu experimentezi gastrita în sarcină :)


3 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page