De ce e important ca mamele să citească
Probabil te gândești: “unde ar mai trebui să încapă și cititul pe lista mea zilnică, deja plină ochi cu lucruri de făcut?”Adevărul este că mamele au deja multe pe farfurie. De dimineața de când te trezesti nu stai o clipă, indiferent că lucrezi în casă, sau în afara casei. Seara, nu mai știi ce și cum să faci să le pui pe toate în ordine, ca să o poți lua de la capăt, a doua zi.

Și apoi, poate multe dintre noi ne gândim că nu e așa important cititul și că am vrea să facem altceva în timpul nostru liber (aproape non-existent), dar adevărul e că deși cititul nu este un lucru urgent pentru noi, este un lucru important. Și chiar dacă nu crezi că este ceva ce ți-ar plăcea, sau te-ar ajuta să te relaxezi, dă-i o șansă! Cititul te poate ajuta să te încarci, să mai “evadezi” într-o altă lume, una fără scutece de schimbat, jucării de lego pe care calci mereu și gălăgie non-stop. De altfel, dacă nu îți place și nu îți place să citești, poți încerca să asculți. Majoritatea cărților pot fi găsite acum și în format audio și le poți asculta în timp ce speli vasele, în trafic spre serviciu sau pur și simplu oricând faci o activitate ce nu necesită efort mental. Știu.. problema principală este timpul. Însă, pentru ca ceva să își facă loc în orarul nostru super plin, trebuie să devină o prioritate și cu siguranță se va găsi și timpul necesar.
Așadar, iată de ce cred eu că ar trebui să îți faci o prioritate din a citi, atunci când ești mămică: 1. Pentru Refresh Știi cum ți se spune atunci când zbori cu avionul legat de masca de oxigen? Cum că în cazul unor turbulențe, atunci când cad măștile de oxigen, va trebui întâi să îți pui ție masca și apoi copilului tău. Instinctiv, îți vine să îi pui lui masca, dar adevărul este că s-ar putea să nu mai apuci să o pui nici copilului, nici ție, dacă nu o atașezi tu prima dată, ca să poți fi suficient de oxigenată, să îi poți pune masca lui și să poți gândi bine situația și să fii acolo să îl protejezi. Eu cred că așa e și în viață. Sunt sacrificii care trebuie făcute și pe care le facem pentru copiii noștri, dar adevărul e că dacă le ducem la extrem, nu ne va merge doar nouă prost, ci și copiii noștri vor suferi. În această categorie cred că intră cititul. Pentru că avem nevoie și noi, mamele, să ne încărcăm bateriile, să avem doar o jumătate de oră pentru noi și să ne cufundăm într-o lectură ce ne captivează. Să evadăm într-o lume imaginară și să fim doar noi cu povestea, filă după filă.
2. Pentru a ne informa Când eram mică, tot ce îmi doream era să se termine școala odată. Să ajung și eu adult și să se termine cu tot învățatul și lecturile și temele infernale. Devenind adult, mi-am dat seama că înveți toată viața. Într-un fel sau altul, dar tot înveți. Iar cititul te ajută, să afli lucruri noi și fascinante, lucruri la care poate nu te-ai gândit niciodată și să îți deschidă mintea, pentru noi perspective. Să cresti, să evoluezi, să avansezi. Știu o mamă cu 7 copii, care însă citea cărți cot la cot cu copiii ei. Ea nu s-a limitat doar la jobul ei solicitant, de altfel ( vorbim de 7 copii totuși!!!), ci și-a făcut timp să citească, să nu rămână blocată doar în ceea ce făcea și vedea zi de zi. La fel și noi. E posibil să tindem să rămânem blocate în ceea ce facem, fie că încă mai suntem acasă cu copiii, fie că mergem la serviciu. Pentru că și la serviciu, te documentezi, dar doar în domeniul tău. Și poate crești profesional, dar revenind la masca de oxigen, ai nevoie și de alte resurse pentru copilul tău. Dacă vrei ca el să învețe, să înțeleagă valorile tale și să devină un om matur și de caracter, în primul rând, trebuie să fii tu acel om. Educația se face în familie, iar copilul te are pe tine ca model.