top of page

Metode de adormit bebelușii pretențioși


Ai auzit și tu de mămica al cărei bebeluș a dormit din prima 4-5 ore pe noapte, care adorme fără nicio problemă atât ziua, cât și seara și care e cel mai liniștit bebeluș din lume?

Și eu am auzit, doar că nu am avut parte de așa ceva. Slavă Domnului pentru mămicile norocoase ai căror copilași iubesc somnul. Dar ce să ne facem noi, cele care ne rugăm să mai doarmă și bebele nostru puțin, cele care ne gândim cu groază că vine ora de culcare și cărora ne ies peri albi, la fiecare astfel de încercare?

Ei bine, noi devenim creative. Găsim cele mai inedite metode să adormim prichindelul. Am încercat să îmi aduc aminte metodele care au funcționat la noi, ca să le pot povesti prietenelor ce au nou-născuți, dar și ca să mă pregătesc pentru următoarea perioadă, când voi avea, din nou, un bebe mic.

Ce a funcționat la noi?

1. Hota (+ leagăn)

Aceasta era o metodă folosită de mine foarte des. Aveam o hotă la aragaz foarte puternică, dar și cam zgomotoasă. Pentru bebeluși este calmant sunetul acela, deoarece nu este un sunt ascuțit, strident, ci unul de fundal, asemănător cu ceea ce auzeau ei în burtică.

Uneori foloseam doar hota și mă puneam lângă ea să dorm și eu puțin (se pare că și pentru mine era calmant zgomotul), iar alteori foloseam leagănul electric. Îl așezăm lângă aragaz și îl setam pe o viteză medie. Funcționa de fiecare dată! Adormea buștean, iar eu puteam să mai fac una alta prin casă, atât timp cât mergea hota, desigur. Cum o opream, se trezea și pitica. Dar a fost o soluție salvatoare, care m-a ajutat să mai și gătesc și să mă mai odihnesc și eu din când în când.

2. Wrap-ul sau portbebe-ul

Cred că am menționat de nenumărate ori pe blog, am povestit și am încurajat toate proaspetele mămici cu care am interacționat să își cumpere un wrap! Un wrap este un sistem de purtare a bebelușului, din material textil, țesut, care se înfășoară cumva pe tine, formând un fel de cocon în care stă bebelușul. Lui îi place că stă lipit de tine, adoarme simțindu-se în siguranță, iar tu ai mâinile libere să poți face altceva. A fost o soluție salvatoare pentru mine. Erau zile în care nimic, dar nimic altceva nu funcționa și wrap-ul era singura metodă prin care adormea. Am scris pe blog cu ea în wrap, am gătit, am făcut curat, m-am plimbat, ba chiar am și mers la toaletă așa😅

Deși am iubit tare mult sistemul de purtare (de la 6 luni am trecut la unul cu catarame, pentru că nu mai avea răbdare să stea, până înfășurăm eu tot materialul), totuși mi se părea greu că atunci când încetam să mă mai mișc, hop se trezea. Și era obositor să faci TOT timpul ceva. Funcționează bine la plimbări și gătit, dar câteodată ești atât de obosită, că ai mai sta și tu jos puțin. Probabil nu la toți copiii se întâmplă așa, dar la noi zici că avea senzor. Se trezea imediat ce mă așezam. Însă repet, în unele zile, doar asta funcționa ca să doarmă, așa că eram mulțumită.

LE: Am decis să atașez două poze cu mine, purtându-mi bebele, ca să se înțeleagă mai clar cum anume funcționează această metodă. Eu recomand sistemele de purtat bebelușul ergonomice, adică cele în care bebe stă într-o poziție naturală, evitând problemele medicale, care pot apărea din cauza sistemelor neergonomice. Prima poză este cu wrap-ul pe care l-am folosit până la 6 luni, iar cea de-a doua cu sistemul cu catarame, pe care l-am folosit după 6 luni. În ambele poze, bebelina rupea somnicul:)

3. Păturica

Trucul acesta mi l-a spus o mămică mai experimentată și a fost printre cele mai folositoare sfaturi primite vreodată.

De obicei, nou-născuții se liniștesc la contactul piele pe piele cu mama, iar metoda lor preferată de a adormi, este pe tine, liniștind-se la bătăile inimii tale, exact așa cum o făceau în burtică. Și deși este fain sentimentul acela cald, când suflețelul mic, ce a stat în burtica ta 9 luni, doarme acum pe pieptul tău, adevărul este că uneori mai ai nevoie și să mănânci și să gătești și nu poți sta chiar tot timpul cu bebe dormind pe tine, oricât de frumos ți s-ar părea. Soluția aflată de mine, a presupus o păturică pufoasă și confortabilă pe care să o pun pe mine și pe care să adoarmă bebe. Atunci când somnul era suficient de profund (de exemplu, atunci când o atingeam pe mânuță și nu se mai foia, nu schița niciun gest) o luam cu tot cu păturică și o mutam în pătuț. Astfel rezolvam problema diferenței de temperatură, deoarece am încercat și fără păturică dar simțea imediat cearșaful rece din pătuț și se trezea. Păturica însă, rămânea caldă și o înveleam ușor în ea, după ce o așezam în pătuț. Funcționa foarte bine și chiar a ajuns să se atașeze de păturică.

Acestea sunt cele trei, cele mai folosite metode de adormit bebeluși pretențioși, pe care eu le-am folosit. Cu siguranță sunt și altele (folosirea aplicațiilor cu sunete albe, saci de dormit, ba chiar și adăugarea unui tricou purtat de mine în pătuț etc), însă acestea m-au ajutat pe mine cel mai mult și cred că ar liniști orice bebeluș, oricât de certat cu somnul ar fi.

Tu ce spui despre metodele mele? Funcționează? La tine ce a funcționat și ce nu?

4 comentarii
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page