top of page

Cât de gros ne îmbrăcăm copiii


Acum câțiva ani buni (pe când nici nu eram încă măritată și nu aveam niciun gând de copii) am fost în vizită la o familie de canadieni. 

Era, ca și acum, un început de primăvară, când vremea îți cam joacă feste, acum e cald, acum e frig. 

Copiii lor se jucau pe gresia din hol (neîncălzită), având mâinile și picioarele goale. Practic, fetița avea doar o rochiță subțire de vară și chiloțeii pe ea. Eu.. eram în flanel. 

Inițial, am avut un șoc. Îmi era frig doar când mă uitam la acei copii, însă am pus-o pe seama faptului că sunt canadieni, unde se știe ce ierni grozave au, deci cu siguranță de asta își țineau copiii fără câteva straturi bune de haine pe ei.

Peste câțiva ani buni, am devenit și eu mamă și mi-am dat seama că de fapt nu ține de temperatura din țara ta, ci de mentalitate, modul cum îți îmbraci copiii. 

Am născut în August, când era o căldură de transpirai doar stând pe loc. Mare mi-a fost mirarea când au apărut discuții, la care nici nu mă gândisem, de genul “cu ce scoți copilul din spital”, sau “îi trebuie căciuliță chiar dacă e caniculă” și mai ales, discuția pro și contra despre aerul condiționat la copil. 

Eu personal, nu sunt o persoană panicata și nu sunt nici o mamă panicată. Evident, voiam să o “scot din spital” într-un body cu mânecă scurtă și colănței, fără căciulă. La plimbări, la fel. Iar cu aerul condiționat, nici nu mi-am pus problema să nu îl folosim la 40 de grade Celsius la umbră. 

Și așa am și făcut! 

Am ieșit cu pitica din spital, îmbrăcată lejer și am pus-o în mașină, în scoica ei. Am dat drumul la aer condiționat și m-am asigurat că nu bate spre ea. 

La plimbările de seară, la fel. Body cu mânecă scurtă și eventual o păturică subțire de muselină. Fără căciulă, în ciuda insistențelor altora. 

Rezultatul? 3-4 răceli în aproape trei ani de zile! Răceli care au ținut maxim 4 zile (de obicei în 2-3 zile îi trece de tot). 

Nu spun că doar acesta este motivul faptului că nu prea a fost bolnavă, dar cred că a ajutat mult că nu am sensibilizat-o și cocoloșit-o atunci când nu era cazul.