top of page

5 motive pentru care copiii ar trebui să învețe informatică

Dacă vrem să ne pregătim copiii pentru succesul academic, fiecare copil ar trebui să învețe informatică, mai precis să scrie cod. A scrie cod nu numai că îi ajută pe copii la îmbunătățirea abilităților lor de matematică și scriere, ci le oferă și abilități valoroase în viață și, eventual, în forța de muncă. Există diverse motive pentru care a scrie cod este important de învățat și de ce ar trebui predat în școli de la o vârstă fragedă. Cu cât copiii învață să codeze mai devreme, cu atât șansa lor de succes este mai mare.Eu sunt o mămică ce a terminat Facultatea de Matematică-Informatică și știu exact despre ce vorbesc. A scrie cod îți lărgește orizontul, te ajută să iei lucrurile logic și să urmezi niște pași. Și aceasta nu doar în programare, ci în orice lucru din viață. Te ajută să gândești și să fii mai structurat și mai organizat. De aceea mi se pare o abilitate atât de importantă pentru copilași. Eu îmi doresc ca fetele mele să învețe să programeze încă de mici. Mi se pare un concept foarte important chiar dacă poate nu vor vrea niciodată să devină programatori IT. Cu siguranță le va da un avantaj în piața muncii. Fetița mea cea mare nu are încă 5 anișori dar deja mă gândesc să încep cu ea conceptele de bază ale programării.

Da, chiar și la vârsta aceasta sunt metode creative în care poți învăța copiii despre Bazele informaticii, evident prin joacă. Voi povesti mai multe mai jos despre cum voi proceda eu cu pitica mea. Acum însă, aș vrea să aflăm puțin despre ce înseamnă mai exact programarea, de ce e importantă și de ce este bine să o predăm micuților noștri.Ce este codarea?

Pur și simplu, codarea este o metodă de comunicare cu un computer. Folosește un limbaj pe care un computer îl înțelege pentru a oferi instrucțiuni acestuia și pentru a îndeplini funcții specifice. Programarea ne permite să creăm lucruri precum programe software, site-uri web, aplicații și jocuri video.


Există diferite tipuri de coduri diferite, în funcție de ceea ce dorești să dezvolți. Și diferite „limbaje de programare”, fiecare având propriul set de reguli. Dar, practic, codarea înseamnă să oferi instrucțiuni unui computer pentru a produce rezultatul dorit.Dar de ce este important să învățăm cum să codăm? De ce ar trebui copiii să învețe codarea? Există atât de multe motive pentru a învăța ă programezi, încât mi-a fost greu să aleg doar 5. De la abilități de rezolvare a problemelor, oportunități de muncă, gândire critică și creativitate, există atât de multe motive pentru a învăța programarea. Dar hai să vedem, de ce e bine pentru copii să învețe programare?