top of page

7 beneficii ale postului intermitent

Cum a venit ianuarie mi-am promis mie însămi că mă apuc de dietă. Și cum nu am putut în viața mea să țin nicio dietă cea mai bună opțiune mi s-a părut și de data aceasta postul intermitent. Așa că m-am gândit că dacă tot îl țin, de ce să nu și scriu un articol despre ce înseamnă postul intermitent cum se ține și mai ales ce beneficii are pentru sănătate.Ce este postul intermitent (IF)?

Postul intermitent (IF) este un tipar de alimentație care circulă între perioadele de post și de mâncare. Nu se specifică ce alimente ar trebui să mănânci, ci mai degrabă când ar trebui să le consumi.

În acest sens, nu este o dietă în sensul convențional, ci este descrisă mai exact ca un model alimentar.

Metodele comune de post intermitent implică post zilnic de 16 ore sau post de 24 de ore, de două ori pe săptămână.


Postul a fost o practică de-a lungul evoluției umane. Vânătorii-culegători antici nu aveau supermarketuri, frigidere sau alimente disponibile pe tot parcursul anului. Uneori nu găseau nimic de mâncare.

Drept urmare, oamenii au evoluat pentru a putea funcționa fără hrană pentru perioade lungi de timp.

De fapt, postul din când în când este mai natural decât să mănânci întotdeauna 3-4 (sau mai multe) mese pe zi.

Postul este adesea făcut și din motive religioase sau spirituale, inclusiv în islam, creștinism, iudaism și budism.


Metode de post intermitent

Există mai multe moduri diferite de a face postul intermitent - toate implicând împărțirea zilei sau săptămânii în perioade de mâncare și perioade de post.

În perioadele de post, mănânci fie foarte puțin, fie deloc.


Acestea sunt cele mai populare metode:


Metoda 16/8: numită și protocolul Leangains, implică săriți peste micul dejun și restricționarea perioadei zilnice de mâncare la 8 ore, cum ar fi 13-21. Apoi postești timp de 16 ore între ele.

Eat-Stop-Eat: Acest lucru implică post timp de 24 de ore, o dată sau de două ori pe săptămână, de exemplu prin a nu mânca de la cină într-o zi până la cină a doua zi.

Dieta 5:2: Cu această metodă, consumi doar 500-600 de calorii în două zile neconsecutive ale săptămânii, dar mănânci normal în celelalte 5 zile.

Prin reducerea aportului de calorii, toate aceste metode ar tre