top of page

ADHD: care sunt simptomele la copii

Tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD) este o tulburare complexă de neurodezvoltare care poate afecta succesul unui copil la școală, precum și relațiile lui. Simptomele ADHD variază și sunt uneori dificil de recunoscut. Orice copil poate prezenta multe dintre simptomele individuale ale ADHD. Deci, pentru a pune un diagnostic, medicul copilului va trebui să-l evalueze folosind mai multe criterii.


ADHD este, în general, diagnosticat la copii până când sunt adolescenți, vârsta medie pentru diagnosticul de ADHD fiind de 7 ani.

ADHD poate aparea ca urmare a afectarii creierului copilului in timpul dezvoltarii fetale, la nastere sau dupa nastere, în urma unor traumatisme, leziuni, sau infectii, sau chiar din cauza lipsei temporare de oxigen.

Hai să vedem care sunt simptomele pe care le poate prezenta un copil cu ADHD și care ar trebui să te trimită la medic. Diagnosticul este pus de medicul psihiatru sau neurolog.


1. Comportament centrat pe sine Un semn comun al ADHD este ceea ce pare a fi incapacitatea de a recunoaște nevoile și dorințele altor persoane. Acest lucru poate duce la următoarele două semne: probleme în a-și aștepta rândul și întreruperi constante.


2. Întreruperile Comportamentul centrat pe sine poate determina un copil cu ADHD să-i întrerupă pe ceilalți în timp ce vorbesc sau să se bage în conversații sau jocuri din care nu face parte.


3. Probleme în așteptarea rândului său Un copil cu ADHD poate avea probleme cu așteptarea rândului în timpul activităților din clasă sau când se joacă cu alți copii.

4. Tumult emoțional Un copil cu ADHD poate avea probleme în a-și ține emoțiile sub control. Este posibil să aibă explozii de furie în momente nepotrivite. Copiii mai mici pot avea tantrumuri.



5. Agitație

Copiii cu ADHD adesea nu pot sta liniștiți. Pot încerca să se ridice și să alerge, să se agite sau să se zvârcolească în scaun, atunci când sunt forțați să se așeze.


6. Probleme în a se juca în liniște Agitația poate face dificilă joaca în liniște pentru copiii cu ADHD sau să se angajeze calm în activități.

7. Sarcini neterminate Un copil cu ADHD poate arăta interes pentru o mulțime de lucruri diferite, dar poate avea probleme în a le finaliza. De exemplu, poate începe proiecte, treburi sau teme, dar trece la următorul lucru care îi atrage interesul înainte de a termina.


8. Lipsa concentrării Un copil cu ADHD poate avea probleme cu atenția - chiar și atunci când cineva îi vorbește direct. Va spune că te-au auzit, dar nu va putea repeta ceea ce tocmai ai spus.




9. Evitarea sarcinilor care necesită efort mental prelungit Aceeași lipsă de concentrare poate determina un copil să evite activitățile care necesită un efort mental susținut, cum ar fi acordarea atenției în clasă sau la efectuarea temelor.


10. Greșeli Copiii cu ADHD pot avea probleme cu respectarea instrucțiunilor care necesită planificarea sau executarea unui plan. Acest lucru poate duce apoi la greșeli neglijente - dar nu indică lenea sau lipsa de inteligență.


11. Visare cu ochii deschiși Copiii cu ADHD nu sunt întotdeauna zbuciumați și puternici. Un alt semn al ADHD este faptul că este mai liniștit și mai puțin implicat decât alți copii. Un copil cu ADHD poate privi în spațiu, visează cu ochii deschiși și poate ignora ceea ce se întâmplă în jurul lui.


12. Probleme de organizare Un copil cu ADHD poate avea probleme la urmărirea sarcinilor și activităților. Acest lucru poate cauza probleme la școală, deoarece le este greu să acorde prioritate temelor, proiectelor școlare și altor sarcini.




13. Uitare Copiii cu ADHD pot fi uituci în activitățile zilnice. Poate că uită să facă treburi sau chiar temele. De asemenea, își pierd deseori lucrurile, cum ar fi jucăriile.


În general, în cazul fetelor cu ADHD predomină neatenția și simptomele legate de aceasta, iar în cazul băieților predomina impulsivitatea și hiperactivitatea.


Toți copiii vor prezenta la un moment dat unele dintre aceste comportamente. Visarea cu ochii deschiși, agitația și întreruperile persistente sunt toate comportamente comune la copii. Dar este important să iei măsuri atunci când:

- copilul prezintă în mod regulat semne de ADHD

-acest comportament afectează succesul lui în școală și duce la interacțiuni negative cu colegii

Tu știai aceste lucruri despre ADHD? Dacă ai găsit acest articol util și informativ, dă-l mai departe și prietenilor tăi.




Eu nu sunt doctor și nici cadru medical, încerc doar să informez pe larg. Orice simptome trebuie discutate cu medicul curant al fiecărui copil.


Surse:

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page