Există unele alimente pe care nu ar trebui să le consumi atunci când ești însărcinată, deoarece ar putea să te îmbolnăvească sau să-i facă rău bebelușului. Asigură-te că cunoști faptele importante despre alimentele pe care ar trebui să le eviți sau cu care trebuie să ai grijă suplimentară atunci când ești însărcinată. Cele mai bune alimente de consumat sunt alimentele proaspăt gătite sau proaspăt preparate.
Unele tipuri de brânză
Nu mânca brânză moale maturată în mucegai, cum ar fi brie, camembert și chevre (un tip de brânză de capră) și altele cu coajă similară. De asemenea, ar trebui să eviți brânzeturile moi, cu vena albastră, cum ar fi albastrul danez sau gorgonzola. Acestea sunt făcute cu mucegai și pot conține listeria, un tip de bacterie care poate dăuna copilului nenăscut.
Deși infecția cu listeria (listerioza) este rară, este important să se ia măsuri de precauție speciale în timpul sarcinii, deoarece chiar și o formă ușoară a bolii la o femeie însărcinată poate duce la avort spontan, naștere cu bebe mort sau afecțiuni severe la nou-născut.
Poți mânca brânzeturi tari precum cheddar, parmezan și stilton, chiar dacă sunt făcute cu lapte nepasteurizat. Brânzeturile tari nu conțin atât de multă apă ca brânzeturile moi, astfel încât este mai puțin probabil ca bacteriile să se dezvolte în ele. Multe alte tipuri de brânză pot fi consumate, dar asigură-te că sunt făcute din lapte pasteurizat. Acestea includ brânză de vaci, mozzarella, brânză cremă, paneer, haloumi, brânză de capră și brânzeturi procesate, cum ar fi brânza tartinabilă.
Ouă crude sau parțial fierte
Asigură-te că ouăle sunt fierte bine până când albușurile și gălbenușurile sunt solide. Acest lucru previne riscul de intoxicație alimentară cu salmonella. Nu mânca alimente care conțin ouă crude și insuficient fierte, cum ar fi maioneza de casă. Nu folosi ouă crăpate sau murdare.
Carne crudă sau insuficient gătită
Gătește bine toată carnea și carnea de pasăre, astfel încât să fie fierbinte la aburi și să nu rămână urme de roz sau sânge. Ai grijă deosebită la carnea de pasăre, porc, cârnați și carne tocată, inclusiv burgeri.
Toxoplasmoza este o infecție cauzată de un parazit care poate fi găsit în carne, sol, fecale de pisică și apa netratată. Dacă ești însărcinată, infecția îți poate afecta copilul, dar este important să reții că toxoplasmoza în sarcină este foarte rară. Dacă simți că ai fost în pericol, discută cu medicul tău, moașa sau obstetricianul. Dacă ești infectată în timp ce ești însărcinată, este disponibil un tratament pentru toxoplasmoză. Spală bine toate suprafețele și ustensilele după prepararea cărnii crude. De asemenea, este important să îți amintești să te speli și să usuci mâinile după ce ai atins sau manipulat carnea crudă. Acest lucru va ajuta la evitarea răspândirii bacteriilor dăunătoare, cum ar fi salmonella, campylobacter și E. coli, care pot provoca toxiinfecții alimentare.
Produse din ficat
Nu mânca ficat sau produse din ficat, cum ar fi pateul de ficat sau cârnații de ficat, deoarece acestea pot conține multă vitamina A. Prea multă vitamina A poate dăuna copilului tău (poate produce efecte ale tubului neural).
Suplimente care conțin vitamina A
Nu lua suplimente de multivitamine în doze mari, suplimente cu ulei de ficat de pește sau orice suplimente care conțin vitamina A.
Unele tipuri de pește
Peștele conține proteine și acizi grași omega-3 esențiali, de aceea este recomandat în sarcină. Cu toate acestea, unele tipuri de pești au niveluri mai mari de mercur, ceea ce poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului.
Este important să îți limitezi consumul de pește cu niveluri mai mari de mercur. Rechinul (fulg), becul mare, marlinul și peștele-spadă nu trebuie consumate mai mult de o dată la două săptămâni și nu mânca niciun alt pește în timpul acelor două săptămâni. Orange roughy și somnul ar trebui să fie consumate nu mai mult de o dată pe săptămână și niciun alt pește nu trebuie consumat în acea săptămână.
Crustacee crude
Mănâncă crustacee gătite mai degrabă decât crude, deoarece pot conține bacterii și viruși dăunători care pot provoca intoxicații alimentare și au un risc mai mare de contaminare cu listeria.
Salate preambalate
Salatele de fructe sau legume prepreparate sau preambalate, inclusiv cele din bufete au un risc mai mare de contaminare cu listeria.
Anumite fructe și legume
Nu mânca pepene roșu, din cauza riscului de listeria, sau muguri de fasole, din cauza salmonelei.
Sushi
Nu mânca fructe de mare răcite, cum ar fi stridii crude, sashimi și sushi, fructe de mare afumate gata de consumat și creveți gătiți gata de consumat, care au un risc mai mare de contaminare cu listeria.
Lapte nepasteurizat
Dacă ai lapte, bea numai lapte pasteurizat sau UHT (tratat cu căldură ultra) (numit și lapte de viață lungă). Dacă este disponibil doar lapte crud (nepasteurizat), fierbe-l mai întâi. Nu bea lapte nepasteurizat de capră sau de oaie și nu mânca alimente care sunt făcute din acestea, cum ar fi brânza moale de capră.
Acestea au fost alimentele pe care le-am cercetat eu și am găsit informații cum că nu trebuie consumate în sarcină. Tu ce alimente ai consumat in sarcină? Ai mâncat vreun aliment “interzis”?
Comentarios