top of page

Aprobarea contului online SPV ANAF - experiența mea

De curând, a trebuit să îmi fac cont în Spațiul Privat Virtual, site-ul celor de la ANAF. A trebuit să depun declarația unică și pentru că nu am vrut să merg până la ghișeu să mai stau pe la cozi, am ales varianta online a celor de la ANAF, adică SPV.

Dacă te interesează completarea declarației unice, din păcate nu am informații în acest sens, eu am rugat-o pe contabila mea să mi-o completeze și doar am depus-o eu.

Ei bine, despre această depunere online a actelor aș vrea să povestesc astăzi pe blog.




În primul rând, trebuie să îți faci un cont pe site-ul celor de la ANAF și acesta se poate face în mai multe feluri. Dacă ai o decizie de impunere sau un document primit de la anaf te poți înregistra cu numărul de înregistrare al deciziei respective, dar dacă nu ai niciun document de la ANAF și nu ai primit în viața ta ceva de la ei, ce poți face?

Poți să mergi la ghișeu. Completezi datele tale și în plus îți vor cere buletinul în format .zip și apoi să te prezinți la ghișeu pentru validarea contului. Dar ce ai rezolvat? Oricum ajungi la ghișeu, oricum stai la coadă.


Ei bine, ei mai au o opțiune de validare a contului pe care am descoperit-o și eu și anume prin identificare video. Practic, faci un call pe Zoom cu un funcționar de la ANAF și te identifică și îți aprobă sau nu contul. Cum faci asta?


În primul rând dai pe Înregistrare cont și îți introduci acolo datele (nume, prenume, tipul de act de identitate, numarul actului de identitate, CNP etc.) iar apoi la tipul de aprobare trebuie să pui ”identificare la distanță prin mijloace video”. Apoi după aceea dai pe ”Da” la ”Sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform Regulamentului nr. 2016/679” și îți vor apărea alte câmpuri de completat (nume de utilizator, email, număr de telefon mobil etc.). După ce le completezi pe acestea apasă pe ”Continuă” apoi vei fi redirecționat spre o pagină unde vei putea să își faci programare pentru call-ul de pe Zoom cu funcționarul public. Alege o dată din calendar (Atenție! Se poate doar începând cu ziua următoare!) disponibilă și vei primi un email cu confirmarea programării.


Eu m-am programat a doua zi și în ziua respectivă, înainte cu vreo 40 de minute de întâlnire am primit un email cu linkul de Zoom pentru întâlnire. La ora stabilită, am accesat linkul și m-am văzut cu funcționarul public. A fost o doamnă destul de drăguță, care m-a pus să arăt buletinul la cameră și cam aceasta a fost tot. Mi-a zis că îmi va fi aprobat contul și că voi primi două emailuri. În total a durat maxim 2 minute toată întâlnirea și nu exagerez. Apoi am primit primul email cum că mi-a fost aprobat contul și m-am grăbit să mă loghez în cont dar surpriză mi-au zis că nu este validat contul deși este aprobat (sau ceva de genul!) așa că am așteptat și al doilea email și apoi am încercat din nou să mă loghez și de data aceasta a mers.


Apoi am intrat pe site-ul ANAF, m-am logat și am depus declarația unică. Mi s-a dat o recipsă pe care am descarcat-o și apoi a doua zi, am primit un email în care eram anunțată că am un document pe site-ul ANAF. L-am descarcat și l-am salvat. Momentan aștept op-ul de la contabila mea, ca să pot plăti dările către ANAF și să fiu în legalitate.


Menționez că acești pași sunt pentru a-ți face cont pe persoană fizică, nu pentru persoanele juridice. Încă nu am ajuns acolo, astfel încât să îmi fac cont și pe persoană juridică. Când voi ajunge, voi updata articolul și voi povesti cum se face si aceasta.


Ei bine, și așa mi-am făcut eu cont în SPV fără să mai ajung la ghișeu. Dacă ți se pare util acest articol, dă-l mai departe și prietenilor tăi ca să fie și ei informați căci nu se știe când vor avea nevoie de un cont online pe site-ul ANAF.


0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page