top of page

Câștigă un set de Crăciun pentru familia ta

Mirosul de portocale, ciocolata caldă, luminițele jucăușe din brad, prăjituritul în familie, revenirea neamurilor de peste mări și țări, colindele ascultate în surdină și desfacerea cadourilor. Toate acestea sunt tradiții de Crăciun, fie că le numim așa sau nu. Până în ziua de astăzi, mirosul de portocale, indiferent că e vară sau iarnă, mă duce cu gândul la Crăciun. De ce? Pentru că de Crăciun, tot timpul primeam și mâncam portocale.


Amintirea mea preferată de Crăciun este bradul și mireasma lui. Nu voi uita niciodată, când colindam prin toate piețele orașului să căutăm bradul perfect de Crăciun. Voiam să fie înalt, stufos și să aibă un preț bun. După cum îți imaginezi, îl căutam destul de mult. Când, în sfârșit îl zăream, urma negocierea. După câteva runde de scăzut și crescut sume, se ajungea la un preț bun pentru ambele părți. Dar acum e acum. Urma partea cea mai dificlă, transportul. Pune bradul sus pe mașină, adună-i toate crengile, să nu cumva să atârne vreuna, leagă-l bine cu sfoară groasă, să nu-l scapi, mergi cu grijă până acasă și apoi urcă-l pe scări, până la etajul trei. Apoi, ce să vezi? Bradul e prea înalt. Trebuie să mai tai din el. Apoi să îl cioplești, ca să intre în suportul lui, unde trebuie să îi pui și puțină apă, ca să ”bea”. De aici încolo, era treaba noastră, a copiilor. Puneam colinde și împodobeam bradul. Nu știam noi de cromatică și-alte cele. Ieșea o operă ”originală„ să îi spunem așa. Avea brăduțul nostru toate culorile existente pe fața Pământului. De-am fi putut, cred că ne-am fi pus și șosetele colorate în el (nu mă refer la alea de prin filmele americane), dar nu ne lăsau părinții. Așa că puneam fructe, dulciuri și orice ne trecea prin cap (cu excepția hainelor, totuși).


Fiecare dintre noi avem amintiri și tradiții de Crăciun, din copilărie, pe care alegem sau nu să le ducem mai departe. Eu, de exemplu, am ales să duc puțin diferit această tradiție, în familia noastră. Am ales un brăduț artificial pentru noi și am luat și unul în ghiveci, pe care l-am plantat în curte. Când va mai crește brăduțul nostru din curte, va fi împodobit și el. Pentru mirosul proaspăt de brad luăm o coroniță, sau câteva crenguțe și astfel recreăm amintirea copilăriei. Deși îmi place tare mult ideea de brad natural, nu pot fi părtașă tăierii niciunui copac din puțina pădure ce a mai rămas pe suprafața planetei noastre, nici chiar dacă e vorba de bradul de Crăciun. Am decis însă, să las pitica cea mare să împodobească bradul așa cum vrea ea. Nu e cel mai aspectuos, ornamentele sunt puse doar pe o parte și arată de zici că l-a lovit o tornadă, dar e personalizat și a fost o activitate tare faină, împodobitul lui.


În acest fel, am ales noi să transformăm o tradiție din copilările și să o ducem mai departe. Și fiecare dintre noi avem diverse moduri prin care facem asta. Unii dintre noi mențin rețetele preparatelor delicioase, din Crăciunul copilăriei, alții merg la colindat an de an, ducând mai departe tradiția, alții aleg să imortalizeze fiecare Crăciun, cu poze frumoase de familie, iar alții aleg să facă o tradiție din generozitatea de Crăciun, în ceea ce îi privește și pe cei dragi și pe cei nevoiași. Sau toate laolaltă. Dar fiecare dintre noi le avem și alegem ce dăm mai departe următoarelor generații și ce nu.

În ultimii ani, noi am adăugat în tradițiile noastre de Crăciun și pozele cu specific. Și e fain, pentru că uitându-ne în urmă, vedem de la an la an cum s-a schimbat familia și ce amintiri faine rămân aceste poze.


Anul acesta am avut o surpriză tare frumoasă. Am primit un set superb de Crăciun de la Haine Delight. Pitica cea mare l-a ales. ”Tenul cale coate imba” (traducere: ”renul care scoate limba”). Și surpriza nu s-a oprit aici. Mai avem un set cadou și pentru un cititor/cititoare norocoasă, pe care abia aștept să îl dăruim. Câștigătorul își poate alege orice set și orice mărimi disponibile, în limita stocului disponibil la terminarea concursului, de AICI.