top of page

Ce este diastaza abdominală?

Acesta este un subiect foarte personal pentru mine, deoarece am rămas, după cea de-a doua sarcină, cu burtă și cu o diastază abdominală destul de adâncă, astfel încât am tot căutat soluții pentru îmbunătățirea aspectului ei.Dacă încă arăți gravidă la câteva luni sau ani după naștere, este posibil să ai o diastază abdominală. Dacă nu te îngrijorează, nu trebuie să faci nimic. Dar dacă te deranjează sau îți provoacă simptome, o diastază poate fi aproape întotdeauna reparată cu exerciții speciale.


Ce este o diastasis recti (diastaza abdominală)?

Așa se numește atunci când mușchii rectus abdominis din abdomen se separă în timpul sarcinii, lăsând un spațiu care permite burticii să iasă. Unele femei simt că încă par gravide. Iată cum se întâmplă.

Rectusul abdominis („mușchii cu șase pachete”) este o pereche de mușchi lungi și plați care se desfășoară vertical pe fiecare parte a abdomenului. Acești mușchi susțin organele interne și îți stabilizează mijlocul.


Pe măsură ce burta se extinde în timpul sarcinii, țesutul conjunctiv se întinde, permițându-le mușchilor rectis abdominis să se despartă și să se separe vertical în jos pe mijloc. (Hormonii sarcinii joacă, de asemenea, un rol prin relaxarea țesutului conjunctiv pentru a găzdui bebelușul în creștere.)

Uneori, țesutul se vindecă, iar mușchii revin împreună după naștere, când nivelul hormonilor revine la nivelurile de dinaintea sarcinii. Dar dacă acest lucru nu se întâmplă în trei până la șase luni, poți ajunge la un decalaj care nu se va închide fără tratament. Studiile arată că aproximativ 40% dintre femei au o diastază la șase luni după naștere.

După sarcină, o diastază abdominală arată ca o creastă sau chiar o pâine care iese din linia mijlocie. Creasta devine mai proeminentă atunci când faci efort - de la tuse sau chiar când te ridici de pe loc, de exemplu. Poate să dispară atunci când te întinzi sau îți relaxezi mușchii abdominali. Imaginea următoare ilustrează cum arată diastaza în interior:


Sursă foto: www.babycenter.comExistă un test pentru a afla dacă ai diastază abdominală?


Iată cum poți spune dacă ai diasis recti: așează-te pe spate, cu genunchii îndoiți și picioarele pe podea. Așează-ți palma cu mâna în jos deasupra burții, cu degetele îndreptate spre degetele de la picioare. Apasă ușor degetele în zona buricului, apoi ridică încet capul, trăgându-ți bărbia la piept. Acest lucru determină contractarea mușchilor abdominali.

Dacă simți un decalaj de cel puțin două lățimi ale degetelor între mușchi, pe măsură ce se contractă, înseamnă că ai o diastază. Un decalaj lat de patru sau cinci degete este considerat sever.Exerciții pentru Diastastis recti

Odată ce țesutul conjunctiv se întinde, poate fi dificil să vă readuceți mușchii laolaltă. Efectuarea exercițiilor clasice numite abdomene îți poate agrava starea. Ele tind să facă acești mușchi mai strânși, împingându-i mai departe și întinzând țesutul conjunctiv și mai mult, astfel încât să devină mai subțire și mai slab.

Poți corecta adesea o diastază cu exerciții specifice, dar vei avea nevoie de îndrumare de la un kinetoterapeut. Poți găsi și pe youtube multe filmulețe în care sunt explicate exercițiile specifice diastazei.


Dacă diastaza ta este severă și nu intenționezi să rămâi gravidă din nou, intervenția chirurgicală poate fi o opțiune, mai ales dacă ai făcut tot cese putea cu kinetoterapie, dar încă te lupți cu un mijloc slab.

Intervenția chirurgicală pentru repararea diastazei recti implică cusătura mușchilor peretelui abdominal laolaltă de-a lungul liniei mediane. În unele cazuri, un chirurg poate fi capabil să efectueze procedura laparoscopic (folosind o cameră mică și instrumente introduse prin incizii mici). Diastazele severe necesită o intervenție chirurgicală abdominală deschisă printr-o incizie mai mare.Simptome de diastază abdominală

O diastază abdominală poate duce la complicații de sănătate, inclusiv dureri de spate cronice, incontinență urinară, constipație, dureri în timpul sexului și dureri pelvine sau de șold. Dacă ai oricare dintre aceste simptome în lunile de după naștere, acestea se pot datora parțial unei diastaze abdominale.


Cum pot evita o diastază abdominală?

Dacă poți, este o idee bună să începi să faci exerciții pentru a-ți întări mușchii abdominali înainte de a rămâne gravidă. Odată ce ești gravidă, poți continua unele dintre ele până în primul trimestru. Dar chiar și întărirea blândă a mușchilor este în mare măsură ineficientă odată cu creșterea burții.

În orice caz, este probabil ca exercițiile să ajute. Unele studii arată că femeile care au făcut exerciții fizice în mod regulat în timpul sarcinii au avut mai puține șanse să ajungă la o diastază abdominală.


Este vreodată prea târziu pentru a corecta o diastasis recti?

Nu. Cu o îngrijire adecvată, poți închide o diastază chiar și la ani după ce ai născut ultimul copil. Cât timp durează vindecarea depinde de severitatea diastazei (distanța dintre mușchii abdominali separați și deteriorarea țesutului conjunctiv întins), precum și de angajamentul tău de a remedia problema.


Acestea au fost informațiile despre diastaza abdominală. Știai de această afecțiune? Dacă da, cum ai tratat-o?

0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page