top of page

Ce este diastaza abdominală?

Acesta este un subiect foarte personal pentru mine, deoarece am rămas, după cea de-a doua sarcină, cu burtă și cu o diastază abdominală destul de adâncă, astfel încât am tot căutat soluții pentru îmbunătățirea aspectului ei.Dacă încă arăți gravidă la câteva luni sau ani după naștere, este posibil să ai o diastază abdominală. Dacă nu te îngrijorează, nu trebuie să faci nimic. Dar dacă te deranjează sau îți provoacă simptome, o diastază poate fi aproape întotdeauna reparată cu exerciții speciale.


Ce este o diastasis recti (diastaza abdominală)?

Așa se numește atunci când mușchii rectus abdominis din abdomen se separă în timpul sarcinii, lăsând un spațiu care permite burticii să iasă. Unele femei simt că încă par gravide. Iată cum se întâmplă.

Rectusul abdominis („mușchii cu șase pachete”) este o pereche de mușchi lungi și plați care se desfășoară vertical pe fiecare parte a abdomenului. Acești mușchi susțin organele interne și îți stabilizează mijlocul.


Pe măsură ce burta se extinde în timpul sarcinii, țesutul conjunctiv se întinde, permițându-le mușchilor rectis abdominis să se despartă și să se separe vertical în jos pe mijloc. (Hormonii sarcinii joacă, de asemenea, un rol prin relaxarea țesutului conjunctiv pentru a găzdui bebelușul în creștere.)

Uneori, țesutul se vindecă, iar mușchii revin împreună după naștere, când nivelul hormonilor revine la nivelurile de dinaintea sarcinii. Dar dacă acest lucru nu se întâmplă în trei până la șase luni, poți ajunge la un decalaj care nu se va închide fără tratament. Studiile arată că aproximativ 40% dintre femei au o diastază la șase luni după naștere.

După sarcină, o diastază abdominală arată ca o creastă sau chiar o pâine care iese din linia mijlocie. Creasta devine mai proeminentă atunci când faci efort - de la tuse sau chiar când te ridici de pe loc, de exemplu. Poate să dispară atunci când te întinzi sau îți relaxezi mușchii abdominali. Imaginea următoare ilustrează cum arată diastaza în interior:


Sursă foto: www.babycenter.comExistă un test pentru a afla dacă ai diastază abdominală?