top of page

Ce este linea nigra?

Linia nigra este o linie întunecată, verticală, care apare pe burtă. Numită și linia de sarcină, apare în majoritatea sarcinilor, dar este mai vizibilă la femeile cu pielea sau părul închis la culoare. Linia neagră apare din cauza nivelurilor ridicate de hormoni precum estrogenul și progesteronul în timpul sarcinii, care pot face ca unele zone ale pielii să pară mai întunecate. După sarcină, linia de pe stomac se va estompa de obicei în câteva săptămâni.


Îmi amintesc că atunci când am fost pentru prima dată gravidă era un subiect care mă interesa foarte mult și m-am documentat foarte bine pe acest subiect și de asemenea, urmăream săptămânal evoluția acesteia. La cea de-a doua sarcină recunosc, nici nu am bagat în seamă această linie neagră ( nu că aș fi avut timp oricum:) ) Așa că m-am gândit că ar fi util să scriu un articol pe acest subiect care să le fie de folos viitoarelor mămici.


Ce este linea nigra?

Linia nigra este o linie întunecată, verticală, pe burtă, care apare în timpul sarcinii. Este corespondentul în limba latină pentru „linie neagră”, linea nigra se întinde de obicei de la buric până la zona pubiană. La unele femei se extinde și în sus de la buric. Majoritatea femeilor însărcinate vor dezvolta una, dar este puțin mai puțin frecventă sau vizibilă la femeile cu pielea deschisă. Linia nigra poate apărea și la nou-născuți.De ce apare linea nigra?

Aspectul liniei negre este legat de niveluri mai mari decât de obicei de hormoni în timpul sarcinii. Estrogenul și hormonul stimulator al melanocitelor acționează asupra celulelor care conțin melanină, pigmentul care conferă pielii culoarea sa. Nu se știe de ce aceste celule (numite melanocite) apar mai întunecate în unele părți ale corpului și nu în altele.

Linea nigra este doar una dintre modalitățile prin care pielea se poate schimba în timpul sarcinii. Unele femei dezvoltă pete mai întunecate pe față, numite melasma sau „masca sarcinii”. Adesea, alte zone pigmentate ale pielii devin mai întunecate. Poți observa acest lucru pe areole (zona din jurul mameloanelor); labiile mari; și în cazul în care pielea ta se încrețește, cum ar fi de exemplu la axile.