top of page

Ce este linea nigra?

Linia nigra este o linie întunecată, verticală, care apare pe burtă. Numită și linia de sarcină, apare în majoritatea sarcinilor, dar este mai vizibilă la femeile cu pielea sau părul închis la culoare. Linia neagră apare din cauza nivelurilor ridicate de hormoni precum estrogenul și progesteronul în timpul sarcinii, care pot face ca unele zone ale pielii să pară mai întunecate. După sarcină, linia de pe stomac se va estompa de obicei în câteva săptămâni.


Îmi amintesc că atunci când am fost pentru prima dată gravidă era un subiect care mă interesa foarte mult și m-am documentat foarte bine pe acest subiect și de asemenea, urmăream săptămânal evoluția acesteia. La cea de-a doua sarcină recunosc, nici nu am bagat în seamă această linie neagră ( nu că aș fi avut timp oricum:) ) Așa că m-am gândit că ar fi util să scriu un articol pe acest subiect care să le fie de folos viitoarelor mămici.


Ce este linea nigra?

Linia nigra este o linie întunecată, verticală, pe burtă, care apare în timpul sarcinii. Este corespondentul în limba latină pentru „linie neagră”, linea nigra se întinde de obicei de la buric până la zona pubiană. La unele femei se extinde și în sus de la buric. Majoritatea femeilor însărcinate vor dezvolta una, dar este puțin mai puțin frecventă sau vizibilă la femeile cu pielea deschisă. Linia nigra poate apărea și la nou-născuți.De ce apare linea nigra?

Aspectul liniei negre este legat de niveluri mai mari decât de obicei de hormoni în timpul sarcinii. Estrogenul și hormonul stimulator al melanocitelor acționează asupra celulelor care conțin melanină, pigmentul care conferă pielii culoarea sa. Nu se știe de ce aceste celule (numite melanocite) apar mai întunecate în unele părți ale corpului și nu în altele.

Linea nigra este doar una dintre modalitățile prin care pielea se poate schimba în timpul sarcinii. Unele femei dezvoltă pete mai întunecate pe față, numite melasma sau „masca sarcinii”. Adesea, alte zone pigmentate ale pielii devin mai întunecate. Poți observa acest lucru pe areole (zona din jurul mameloanelor); labiile mari; și în cazul în care pielea ta se încrețește, cum ar fi de exemplu la axile.Când apare linea nigra?

Pe măsură ce nivelul hormonilor crește, se dezvoltă o linie neagră vizibilă, de obicei până la mijlocul sarcinii. De fapt, această linie de pe burtă era întotdeauna acolo, dar nu era vizibilă. Această linie se numește linea alba (linia albă). Când se întunecă, linea alba devine linea nigra.


Pot evita apariția liniei de sarcină pe stomac?

Nu, deoarece este conectat la nivelurile hormonale, linia de sarcină nu este ceva ce poți evita. Dar poți lua măsuri pentru a reduce la minimum melasma, iar acestea pot ajuta la minimizarea liniei negre, de asemenea:

  • Folosește protecție solară. Expunerea la razele ultraviolete (UV) ale soarelui intensifică modificările pigmentului. Folosește un protector solar cu spectru larg (o formulă care protejează atât împotriva razelor UVA, cât și a razelor UVB) cu SPF 30 sau mai mare în fiecare zi, chiar și atunci când nu este soare, și aplică și în timpul zilei dacă ieși afară. Acest lucru este valabil chiar dacă ai pielea mai închisă la culoare. Deși pielea închisă la culoare are mai multă melanină (pigment) decât pielea mai deschisă și nu arde la soare la fel de repede, nu este suficientă pentru a vă proteja de radiațiile UV dăunătoare.

  • Nu folosi ceară depilatoare Utilizarea cearei depilatoare pentru îndepărtarea părului poate provoca inflamații ale pielii care agravează melasma, în special în zonele corpului care sunt afectate de modificări pigmentare.

  • Folosește produse de îngrijire a pielii hipoalergenice. Detergenții și cremele de față care irită pielea pot agrava melasma.


Când va dispărea linea nigra?

După sarcină, linia neagră ar trebui să se estompeze în câteva săptămâni până la câteva luni, deși la unele femei este posibil să nu dispară complet.

Dacă ai încă o linie de sarcină luni mai târziu și îți dorești să o tratezi, produsele de albire a pielii (vezi aici) ar putea fi o opțiune (nu sunt recomandate în timpul sarcinii). Ca întotdeauna, adresează-te medicului înainte de a utiliza orice produse fără rețetă dacă ești gravidă sau alăptezi.

Cel mai probabil, linia neagră va dispărea după naștere fără ca tu să fii nevoită să faci nimic sau chiar să te gândești la asta.Voi avea o linie neagră în fiecare sarcină?

Dacă ai avut o linie neagră în prima sarcină, probabil că o vei avea din nou în sarcinile ulterioare - dar nu neapărat. Poate să apară mai devreme sau mai târziu, să arate mai slab sau mai întunecat sau să nu apară deloc. Experții nu înțeleg motivele pentru care variază de la o sarcină la alta. La fel ca sarcina, linea nigra poate fi imprevizibilă!


Surse:0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page