top of page

Cum aleg cel mai potrivit port bebe?

Zilele acestea m-am apucat de vândut lucrurile noastre de bebeluși. Cumva simt că am încheiat o etapă, nu voi mai avea alt bebeluș și am luat lucrurile pe care odată am dat o mulțime de bani și am decis să le vând, știind că nu mai am ce face cu ele. Și așa am ajuns la decizia să vând și portbebe-ul meu, deoarece pitica cea mică oricum nu a prins drag de el, abia de 2 ori s-a lăsat înduplecată, cu chiu cu vai, să stea în el.


Ceea ce mi-am dat seama din experiența aceasta, cu vânzarea lui, este faptul că multe mămici nu sunt informate. Nu știu să facă diferența între un sistem ergonomic sau nu, nu înțeleg de ce e important să fie ergonomic și mai ales nu știu vârstele de la care se poate purta un sistem sau altul. Așa că, am decis să fac ceea ce nu am mai făcut de câteva luni, să scriu acest articol. Pentru că, după cum spuneam, am terminat cu etapa de bebelușie, aș vrea să scriu câteva articole de bază despre ea, pentru ca apoi să pot merge mai departe la alte tipuri de articole.


Wrap Tai Mic de la Poartă-mă
Poza 1 - wrap tai mic

Ce este un port bebe ergonomic și de ce e important să fie ergonomic?

Un port bebe sau marsupiu ergonomic este cel în care copilul stă cu fața spre tine, iar picioarele sunt susținute până sub genunchi, pe materialul marsupiului numit punte. Piciorușele sunt ținute în poziție de ”M” sau de ”broască”. De asemenea, materialul de pe spate trebuie să fie moale, ca să nu îi țină coloana fixată într-o poziție. Practic, nu sunt recomandate cele sub formă de chilot, în care puntea marsupiului este înghustă ca un chilot, iar copilul stă cu spatele la tine. Acelea pun presiune pe zona pelviană, în special pe șolduri și aduc cu ele un risc crescut de displazie de șold.


Cu ce se începe?

Dacă vrei să îți porți bebelușul, ai înțeles avantajele purtării și îți dorești intimitatea aceea care se crează, începe cu un Wrap sau cu un Sling. Eu am avut un wrap tai mic de la Poartă-mă, care a fost genial (vezi poza 1). Wrap-urile sunt țesute din niște materiale foarte faine și rezistente. Prima dată m-am speriat de cât de mult trebuia să înfășor bebelina, ca într-un cocon, dar apoi când am văzut cât de mult îi place și cum adoarme instant, nu mi s-a mai părut greu tot procesul. M-a salvat de nenumărate ori acest Wrap, la plimbare, la cumpărături, la somnurile de zi, ba chiar am și gătit cu bebe în wrap. Mă refer la bebelina cea mare, care are acum aproape 4 ani, cea mică nici nu a vrut să îl vadă. Copiii sunt diferiți, dar merită să încerci. Poți folosi acest wrap până mai târziu (știu că am văzut odată, în mall, pe cineva cu un bebeluș de vreo 2 ani, pus într-un wrap chiar ca al meu), dar de obicei de la 6 luni încolo, bebelușul nu mai stă efectiv, se smucește până stai tu să înfășori tot wrap-ul în jurul lui, așa că trebuie să treci la următoarea etapă de sistem de purtare.

P.s.: Poți verifica prețul unui wrap tai mic aici.

P.s.2.: Vezi aici un video despre cum se pune wrap-ul.


Cu se ce se continuă de la 6 luni?

De la 6 luni, îți trebuie un sistem în care doar să pui copilul deja măricel și mult mai conștient, să prinzi două catarame și gata. Eu am optat pentru Ergobaby Adapt Cool Air Mesh (vezi aici), destul de scump dar este printre cele mai bune și mai sigure. De asemenea, îl poți achiziționa și second, deoarece este un sistem foarte rezistent. Eu am avut o variantă mai veche a celui din link (vezi poza 2), de care am fost foarte mulțumită. Există pe piață mai multe modele, mai multe firme, mai multe opțiuni de prețuri, dar este foarte foarte important să alegi un marsupiu ergonomic și din materiale rezistente, pentru siguranța și sănătatea copilului tău.


Marsupiu ergonomic Ergobaby Adapt
poza 2- marsupiu ergonomic

În concluzie, dacă îți dorești să îți porți copilul și ai decis acest lucru încă de la naștere încearcă un wrap sau un sling cu inele, apoi de la 6 luni treci la un sistem de purtare ergonomic. Eu m-am înțeles bine cu Ergobaby, dar sunt multe alte firme foarte bune, cum ar fi Isara, Manduca, Marsupi etc., cel mai bine ar fi să mergi într-un magazin în care poți proba, pentru a vedea clar ce ți se potrivește ție și bebelușului tău.


Tu ai ales să îți porți copilul? Ce fel de sistem ai ales și de ce? Hai să povestim!


 

2 comentarii

2 Comments


@Andreea ce mă bucur că v-a fost de folos 🤗 și la noi a mers bine și acela la Iunia. A fost foarte rezistent și bine croit și acela:)

Like

Andreea Mihalache
Andreea Mihalache
Jul 03, 2020

Eu am fost binecuvântată atunci când am primit port bebe-ul de la tine. Cel de la Babymoov (era cu gri și ceva roz, dacă îți mai amintești). M-a ajutat enorm în perioada aceea când Andrei era operat și trebuia să fac drumuri peste tot. Mai târziu, când Andrei și-a revenit, a purtat el port bebe-ul atunci când mergeam cu Tibi la cumpărături - era încă micuț și nu știa să meargă nici să stea în căruciorul de cumpărături.

Înainte de acest port bebe, am avut o eșarfă foarte, foarte lungă, (pe că o primisem cadou cu ceva ani în urmă) elastică și multifuncțională pe care am folosit-o pe post de wrap până pe la 3-4 luni.

Like
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page