top of page

Cele mai bune 5 ceaiuri pentru a scăpa de greutatea în exces și grăsimea abdominală

Ceaiul este o băutură savurată în întreaga lume.

O poți face turnând apă fierbinte pe frunzele de ceai și lăsându-le să se înmoaie câteva minute, astfel încât aroma lor să se infuzeze în apă.


Această băutură aromată este cel mai frecvent făcută din frunze de Camellia sinensis, un tip de arbust veșnic verde originar din Asia.



Consumul de ceai a fost asociat cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv protejarea celulelor împotriva daunelor și reducerea riscului de boli de inimă (1 Sursă de încredere, 2 Sursă de încredere). Unele studii au descoperit chiar că ceaiul poate îmbunătăți pierderea în greutate și poate ajuta la combaterea grăsimii de pe abdomen. Anumite tipuri s-au dovedit a fi mai eficiente decât altele în realizarea acestui lucru.

Mai jos sunt cinci dintre cele mai bune ceaiuri pentru scăderea în greutate și a grăsimii corporale.


1. Ceaiul verde

Ceaiul verde este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de ceai și are multe beneficii pentru sănătate. Este, de asemenea, unul dintre cele mai eficiente ceaiuri pentru pierderea în greutate.

Există dovezi substanțiale care leagă ceaiul verde de scăderea atât a greutății, cât și a grăsimii corporale.

Într-un studiu din 2008, 60 de persoane obeze au urmat o dietă standardizată timp de 12 săptămâni în timp ce beau în mod regulat fie ceai verde, fie un placebo. Pe parcursul studiului, cei care au băut ceai verde au slăbit cu 3,3 kg mai mult decât grupul placebo (citește studiul aici)



Un alt studiu a constatat că persoanele care au consumat extract de ceai verde timp de 12 săptămâni au înregistrat scăderi semnificative ale greutății corporale, grăsimii corporale și circumferinței taliei, în comparație cu un grup de control (citește studiul aici)


Acest lucru se poate datora faptului că extractul de ceai verde este deosebit de bogat în catechine, antioxidanți naturali care îți pot stimula metabolismul și pot crește arderea grăsimilor (citește studiu aici).

Același efect se aplică și matcha, un tip foarte concentrat de ceai verde pudră care conține aceleași ingrediente benefice ca și ceaiul verde obișnuit.



2. Ceai negru

Ceaiul negru este un tip de ceai care a suferit mai multă oxidare decât alte tipuri, cum ar fi ceaiurile verzi, albe sau oolong.


Oxidarea este o reacție chimică care are loc atunci când frunzele de ceai sunt expuse la aer, ducând la rumenire care provoacă culoarea închisă caracteristică a ceaiului negru.


Există multe tipuri și amestecuri diferite de ceai negru disponibile, inclusiv soiuri populare precum Earl Grey și mic dejun englezesc.


Mai multe studii au descoperit că ceaiul negru ar putea fi eficient atunci când vine vorba de controlul greutății.



Un studiu pe 111 persoane a constatat că consumul a trei căni de ceai negru în fiecare zi timp de trei luni a crescut semnificativ pierderea în greutate și a redus circumferința taliei, în comparație cu consumul unei băuturi de control asortate cu cofeină (citește studiul aici)


Unii susțin că efectele potențiale ale ceaiului negru de scădere în greutate se pot datora faptului că este bogat în flavone, un tip de pigment vegetal cu proprietăți antioxidante.


Un studiu a urmărit 4.280 de adulți de peste 14 ani. S-a descoperit că cei cu un aport mai mare de flavone din alimente și băuturi, cum ar fi ceaiul negru, aveau un indice de masă corporală (IMC) mai scăzut decât cei cu un aport mai mic de flavone (citește studiul aici)


Cu toate acestea, acest studiu analizează doar asocierea dintre IMC și aportul de flavone. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a lua în considerare alți factori care pot fi implicați.



3. Ceai Oolong

Ceaiul Oolong este un ceai tradițional chinezesc care a fost parțial oxidat, plasându-l undeva între ceaiul verde și ceaiul negru în ceea ce privește oxidarea și culoarea.


Este adesea descris ca având o aromă fructată, parfumată și o aromă unică, deși acestea pot varia semnificativ în funcție de nivelul de oxidare.


Mai multe studii au arătat că ceaiul oolong ar putea ajuta la îmbunătățirea pierderii în greutate prin îmbunătățirea arderii grăsimilor și accelerarea metabolismului.


Într-un studiu, 102 persoane supraponderale sau obeze au băut ceai oolong în fiecare zi timp de șase săptămâni, ceea ce ar fi putut ajuta la reducerea greutății corporale și a grăsimii corporale. Cercetătorii au propus că ceaiul a făcut acest lucru prin îmbunătățirea metabolismului grăsimilor din organism (citește studiul aici).


Un alt studiu mic a dat bărbaților fie apă, fie ceai pentru o perioadă de trei zile, măsurându-le ratele metabolice. În comparație cu apă, ceaiul oolong a crescut cheltuiala energetică cu 2,9%, echivalentul arderii a 281 de calorii suplimentare pe zi, în medie (citește studiul aici)


Deși sunt necesare mai multe studii asupra efectelor ceaiului oolong, aceste descoperiri arată că oolong-ul ar putea fi potențial benefic pentru pierderea în greutate.



4. Ceai alb

Ceaiul alb se remarcă printre alte tipuri de ceai deoarece este procesat și recoltat în timp ce planta de ceai este încă tânără.


Ceaiul alb are o aromă distinctă foarte diferită de alte tipuri de ceai. Are un gust subtil, delicat și ușor dulce.


Beneficiile ceaiului alb sunt bine studiate și variază de la îmbunătățirea sănătății orale până la uciderea celulelor canceroase în unele studii pe eprubetă (vezi studii aici și aici)


Deși sunt necesare cercetări suplimentare, ceaiul alb ar putea ajuta și atunci când vine vorba de pierderea în greutate și a grăsimii corporale.


Studiile arată că ceaiul alb și ceaiul verde au cantități comparabile de catechine, care pot ajuta la creșterea pierderii în greutate (citește studiu aici).



Mai mult, un studiu pe eprubetă a arătat că extractul de ceai alb a crescut descompunerea celulelor adipoase, prevenind în același timp formarea altora noi (citește studiu aici).


Cu toate acestea, reține că acesta a fost un studiu pe eprubetă, deci nu este clar cum se pot aplica efectele ceaiului alb asupra oamenilor.


Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma potențialele efecte benefice ale ceaiului alb atunci când vine vorba de pierderea grăsimilor.


5. Ceai de plante

Ceaiurile din plante presupun infuzia de ierburi, condimente si fructe in apa fierbinte.


Ele diferă de ceaiurile tradiționale deoarece nu conțin de obicei cofeină și nu sunt făcute din frunze de Camellia sinensis.


Soiurile populare de ceai din plante includ ceaiul rooibos, ceaiul de ghimbir, ceaiul de măceșe și ceaiul de hibiscus.



Deși ingredientele și formulările ceaiurilor din plante pot varia semnificativ, unele studii au descoperit că ceaiurile din plante pot ajuta la scăderea în greutate și la pierderea grăsimilor.


Într-un studiu pe animale, cercetătorii au dat șobolanilor obezi un ceai de plante și au descoperit că a redus greutatea corporală și a ajutat la normalizarea nivelurilor hormonale (citește studiu aici).


Ceaiul Rooibos este un tip de ceai din plante care poate fi deosebit de eficient atunci când vine vorba de arderea grăsimilor (citește studiu aici).


Un studiu pe eprubetă a arătat că ceaiul rooibos a crescut metabolismul grăsimilor și a ajutat la blocarea formării celulelor adipoase (citește studiu aici).


Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare la oameni pentru a analiza efectele ceaiurilor din plante precum rooibos asupra pierderii în greutate.



După părerea mea, cel mai eficient este ceaiul verde. Acum câțiva ani, când îl beam regulat aveam o siluetă mult mai faină decât acum când nu îl mai consum. Însă am făcut acest research ca să mă pot reapuca de băut ceai.


Tu ce zici? Ai încercat vreunul din aceste ceaiuri pentru slăbit? A functionat?


0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page