“Naturaliștii adevărați nu pot da crezare zadarnicelor ipoteze cum că minunile naturii ar fi simple efecte ale întâmplării, sau chiar consecințe forțate ale naturii; ci nu pot să își dea seama de fenomenele ce se petrec în fața lor, decât atribuind creația, acțiunii unui Creator”
- Edwards Milne, academician și biolog francez
Trăim într-o lume înțesată de artificial. Avansarea tehnologiei a adus cu sine o mulțime de lucruri bune, dar și foarte multe lucruri rele (vezi armele nucleare).
În zilele noastre, majoritatea dintre noi trăim mai mult într-o lume virtuală, în mediul online, cu alte cuvinte într-un mediu artificial. Dacă cumva, din greșeală, mi-am uitat telefonul acasă o zi, mă simt de parcă nu mai am o mână, mă panichez și mă simt cu totul deconectată. Mi se pare că nu mai sunt la curent cu ce se întâmplă, nu mai sunt conectată. Abia aștept să găsesc un laptop să intru și să anunț pe toată lumea: “Azi mi-am uitat telefonul acasă!”. Vorbesc din realitate, nu-i așa?
Problema este că noi nu am fost făcuți să ne petrecem viața într-un mediu artificial, într-o altă lume. Există studii (vezi aici) care demonstrează că timpul petrecut în natură îmbunătățește capacitățile cognitive (adică setul de abilitați implicate în gândire: raționamentul, memoria și percepția). Mai simplu spus, timpul petrecut în natură te ajută să gândești mai clar. Și atunci ce ne facem cu rețelele de socializare al căror scop este să ne țină cât mai mult cu ochii în telefon? Poate crezi că exagerez, dar nu-i așa că atunci când nu intri un timp pe rețelele de socializare simți o nevoie presantă să verifici ce s-a mai întâmplat, să fii parte acolo la tot ceea ce se întâmplă? Și nu cumva acest “acolo” este o lume artificială, virtuală, ireală? Cum te-ai simțit când ai ieșit la un grătar cu prietenii sau pur și simplu la o plimbare prin pădure? Cum te simți când mergi la mare? Nu-i așa că de fapt, ne simțim cu adevărat vii, simțim că trăim atunci când ne bucurăm de natură și de oameni?
Chiar mai mult, natura este și mediul propice în care îl descoperim pe Dumnezeu (citește Romani, capitolul 1, versetul 20). Noi suntem legați de pământ, de natură. Chiar și cei mai introverți și mai puțin sportivi dintre noi, putem spune că activitățile în aer liber ne energizează.
Problema nu este tehnologia. Ea este doar o unealtă. Problema este cum o folosești. O controlezi tu pe ea sau ea pe tine? Cu cine te conectează mediul online, de fapt? Spre cine anume te focalizează? Răspunsul este: pe tine însuți.
Îți crează o lume în care ești important, în care tu contezi, în care părerea ta e auzită, tu doar să stai cu capul plecat acolo în telefon. Dacă ești la restaurant, în autobuz, sau chiar acasă, uneori habar nu ai ce se întâmplă în jurul tău, pentru că mintea ta e concentrată.. unde? Într-o altă lume.
Și dacă natura este modul lui Dumnezeu de a ni se revela, unde ne duce lumea online?
Din nou, pune-ți întrebarea, cine pe cine controlează? Cine pe cine folosește? Și acționează în consecință.
Commentaires