Într-un grup de mămici, cineva povestește cum fetița ei de numai 6-7 luni doarme de la 7 seara până la 7 dimineața. Mă uit a doua oară. Da, așa zice, de la 7 la 7. Fac un calcul simplu, 12 ore.. 12 ore de somn neîntrerupt??? Nu puteam să cred că se poate așa ceva, când Iunia se trezea din oră în oră, în perioada aceea. Toate mămicile din grup, bineînțeles, voiam să aflăm cum se poate una ca asta, care e soluția să doarmă și copilul meu așa? Apoi am aflat cum. Mămica respectivă povestea cum a lăsat copilul să plângă, singur în pătuț, 40 de minute în prima seară, apoi câte 20 de minute, câteva zile bune, până nu a mai plâns deloc. Ca să reușească aceasta, și-a luat dopuri de urechi. După ce plângea atât, copilul adormea singurel și chiar în câteva zile a început să doarmă perioade din ce în ce mai lungi.
Iunia avea 6 săptămâni atunci. Eram atât de obosită, că îmi tremurau mâinile și mă durea capul constant. Chiar și când ea dormea, eu nu reușeam să mă odihnesc. Ajunsesem la epuizare. Așa că, perspectiva în care un copil doarme toată noaptea, mi se părea de-a dreptul Rai pe pământ. I-am arătat și soțului. Am hotărât să citim mai multe despre subiectul "somnul bebelușilor". Și am citit, și iarăși am citit. Și apoi am citit din nou. Am citit despre tehnici de auto-liniștire, despre ritualuri de seară, despre mesele de noapte ale bebelușilor, despre tot ce se putea, legat de acest subiect. Dar cel mai mult, am citit despre CIO (cry-it-out), și de bine și de rău.
Ce este de fapt tehnica CIO?
Este un acronim ce vine de la "Cry it out"(lasă-l să plângă) și este o metodă de sleep training. Această metodă se bazează pe ideea că bebelușii trebuie lăsați să învețe să adoarmă singuri. Teoria aceasta spune că dacă bebelușul se obișnuiește să adoarmă legănat, nu va învăța să adoarmă singur. Când se trezește în timpul nopții, așa cum ne trezim cu toții, între ciclurile naturale de somn, va începe să plângă după părinți, în loc să reușească să adoarmă singur la loc. De cele mai multe ori, aceasta implică să lași copilul să plângă până când reușește să se auto-liniștească și să adoarmă singur. Durata plânsului se va reduce treptat, pana când copilul nu va mai plânge deloc și va adormi direct. Sună foarte științific și logic nu?
Ei bine, pentru că nimeni nu poate spune exact ce gândesc bebelușii și de ce plâng, de fapt, aceasta rămâne doar o teorie.
Ceea ce știm sigur este că atunci când plâng, bebelușii experimentează panică și anxietate. Este singurul mod în care se pot exprima. Ei plâng pentru că au o nevoie de natură fizică(foame, scutec ud, disconfort) sau psihică (achiziție mentală, vor afecțiune, teamă). Teama cea mai mare a unui bebeluș este teama de abandon. Există cercetători care spun că nou-născuții care îndură nopți sau săptămâni de plâns singuri, vor suferi, de fapt, efecte neurologice dăunătoare, care vor avea implicații permanente asupra secțiunilor în dezvoltare ale creierului lor. Pe scurt, există studii care spun că un copil care a fost lăsat să plângă singur și neasistat va deveni un adult neîncrezător, anxios, depresiv, va forma relații mai greu și va avea șanse mai mici de reușită în viață. Găsești aceste studii aici, sau traducerea în limba română, aici.
Aveam informațiile și de o parte și de alta, așa că trebuia să luam o decizie, aplicăm CIO sau nu, pentru bebelina noastră. Avem un prieten care ne-a povestit că șocul cel mai mare pe care l-a avut, atunci când a intrat într-un centru de plasament pentru bebeluși, a fost liniștea. Bebelușii orfani nu plâng pentru că au învățat că plâng degeaba, oricum nu vine nimeni. Orice decizie pe care o luăm are la bază o componentă rațională și una emoțională și cumva, în mintea noastră, una o confirmă pe cealaltă. Pentru noi a fost clar, acest lucru însemna că, de fapt, CIO nu înseamnă că îl înveți pe copil să adoarmă singur, ci îl înveți să tacă, să nu mai plângă atunci când are un disconfort, o nevoie, o teamă. Îl înveți să nu mai spună nimic, atunci când are nevoie de tine. Asta nu înseamnă că nevoia nu mai e acolo, ci doar că bebelușul nu o mai exprimă. Citește, te rog, articolul de aici. Este lung, dar argumentează acest lucru prin studii concrete.
Și nu în ultimul rând, noi am luat decizia ca oricâte nopți nedormite ne-ar costa să nu folosim CIO, pentru că noi credem că orice lucru frumos costă. Creșterea copiilor implică sacrificii, implică în primul rând sacrificiu de sine și a-l lăsa pe copil să plângă ore întregi, ca să poți dormi tu toată noaptea, nu este, în niciun caz, sacrificiu de sine.
Nu mă înțelege greșit, nu judec pe nimeni. Și noi am avut momente în care am fost tentați să o mai lăsăm să plângă după ce, timp de o lună, a stat trează câte 3-4 ore, în fiecare noapte. Și eu a mai trebuit, câteodată, să o pun jos, timp de un minut, ca să mă pot calma, după care să o pot liniști. Până la urmă suntem doar oameni și încă unii de-a dreptul surmenați.
Ceea ce vreau să fac, prin acest articol, este să informez. Cred că fiecare dintre noi avem obligația de a ne informa și de a lua decizii informate, decizii cu care putem trăi, până la urmă, decizii informate și asumate, indiferent de costuri.
#littlecornerofjoy #littlecornerofjoy #metodacio #metodacryitout #metodaCIO #despreCIO #ceinseamnaCIO #ceinseamnacryitoutbebelusi #cumsafacisadoarmabebelusul #metodeadormitbebelusi #plansexcesivbebelusi #cumsafacisadoarmabebelusultoatanoaptea #ceseintampladacalasibebelusulsaplanga #efectenegativeCIO #efectenegativecryitout #efectesecundarecryitout #metodacryitoutpericole #pericolecryitoutbebelusi #metodacryitoutopinie #metodacioforum #metodacryitoutforum #efectemetodacio #efectecryitout #efectepetermenlungcryitout #efectecopiivcryitout #efectebebelusicryitout
🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️nu as putea niciodata sa urmez această "metoda". Cum sa imi las bebelusa sa plângă? Fiecare isi creste copilul cum vrea, dar eu nu sunt de acord cu asta, sotul nici atat.
Cum sa lasi un bebeluș sa plângă????🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤷♀️🤷♀️🤷♀️
OMG 😶