top of page

De ce nu îmi place de Moș Nicolae

Probabil te gândești: “Băi femeie, dar ție chiar nu îți convine nimic? Ce ești tu? Grinch? Grumpy Cat? Cum vii să ne strici acum bucuria și mai ales, bucuria copilașilor din întreaga lume occidentală, care vor primi bunătăți în ghetuțe mâine-seară? Adică, ce poți găsi rău în asta?!”

Dar.. dă-mi o șansă ca să îmi expun perspectiva. Cine știe, poate chiar vei fi de acord cu mine, sau poate nu. Dar dă-mi o șansă, până la sfârșitul articolului.



Cine e Moș Nicolae?

Este o legendă care a pornit de la Sfântul Nicolae. El a trăit în secolul al III-lea, în orașul Myra (Turcia de azi). Legenda spune că el a ajutat trei fete sărace să se mărite, lăsându-le câte o punguță cu aur, pe ascuns, noaptea, ca să aibă zestre. Tatăl lor vrând să afle cine este binefăcătorul lor, a stat o noapte la pândă, iar Sfântul Nicolae a aruncat ultima punguță cu aur pe hornul casei. De aici au pornit ambele personaje, atât Moș Nicolae, cât și Moș Crăciun.

Moș Nicolae, se spune că pune bunătăți în ghetuțele copiilor cuminți, în timp ce copiii care nu au fost cuminți primesc o nuielușă. Acesta este conceptul de “Moș Nicolae”. Ești cuminte primești dulciuri, nu ești cuminte, primești o nuia.


Și? Ce-i în neregulă cu acest concept?

Din punctul meu de vedere, totul.

Psihologii spun că, în copilărie se formează fundamentul tău ca și om, credințele, baza carcterului și modul în care vei tinde să răspunzi la circumstanțele vieții. Ceea ce învață copiii prin conceptul de Moș Nicolae este că dacă ești bun în viață primești automat lucruri bune și dacă ești rău primești lucruri rele. Dar este oare adevărat aceasta? Oare nu există oameni răi cărora le merge foarte bine? Și nu există oameni buni cărora le merge tare rău?

De cele mai multe ori, în lumea aceasta, să faci binele, te costă. Dacă alegi să faci bine, nu înseamnă că automat vei primi bine. Dimpotrivă, s-ar putea să “fii scuipat între ochi” , ca să mă exprim așa, chiar de cei cărora vrei să le faci bine.

Și ce îi înveți, de fapt, pe copii prin acest concept de “Moș Nicolae”? Că dacă nu primești ceva pentru că ești bun, atunci nu merită să fii bun.


Și apoi, cine dintre noi este doar bun sau doar rău? Noi suntem buni uneori și răi alteori. Suntem o combinație de bine și rău. Nu există om care să nu greșească niciodată. Singurul care e cu adevărat bun și care nu a greșit niciodată este Dumnezeu. Și Dumnezeu, Singurul care este cu adevărat bun, ce face? Ei bine, El “dă ploaie și peste cei buni și peste cei răi”. Ba mai mult, Singurul om care nu a fost niciodată rău, nu a primit bine din partea celor cărora voia să le facă bine. Fiul lui Dumnezeu a fost bătut, biciuit cu un bici de îți dezlipea carnea de pe oase, a fost batjocorit, umilit și omorât, chiar de cei cărora le făcea binele. El a fost bun și totuși nu a primit ceva bun. El a fost bun cu cei răi, cu cei care nu meritau binele făcut.

Acest concept se numește har și este complet în antiteză cu conceptul de Moș Nicolae.


Cum pui acest concept în practică, în seara de 5 spre 6 Decembrie?

Nu spun să ignori pur și simplu seara aceea și cred că este și foarte greu în ziua de astăzi să faci asta. Dar este important să îi explici copilului că primește un cadou nu pentru că a fost bun, ci pentru că îl iubești și pentru că și Dumnezeu îl iubește, în ciuda tuturor lucrurilor rele sau bune făcute de el. Nu îl iubești pe copil pentru că e bun sau rău, îl iubești pur și simplu. Nu primește un cadou pentru că a fost bun sau o nuia pentru că a fost rău, ci primește un cadou pentru că îl iubești și atât.

Cred că e important să știe, de asemenea, că nu există oameni buni și oameni răi. Există doar combinații: oameni care fac preponderent lucruri bune și uneori mai fac și lucruri rele, sau oameni care fac preponderent lucruri rele și uneori se mai întâmplă să mai facă și lucruri bune. În esență, a fi bun înseamnă să fii imaculat, să nu ai nicio părticică de rău în tine, să fii numai alb, fără niciun strop de negru, ceea ce e imposibil pentru un om.

Așadar, de aceea nu îmi place de Moș Nicolae. Este văzut ca un Dumnezeu, care cunoaște fiecare copil și care știe cine e bun și cine e rău și răsplătește după faptele fiecăruia. Crează o imagine foarte greșită despre oameni, despre Dumnezeu și chiar despre viață. Copiii oricum se bucură de cadouri. De ce avem nevoie să însoțim cadourile de o minciună?


Iar dacă aceasta înseamnă că sunt Grinch, ei bine atunci sunt Grinch. Dar cred că dacă mai mulți părinți și-ar educa astfel copiii, am construi o lume în care binele nu este făcut ca să primești ceva material, sau ca să primești laude și admirație de la ceilalți oameni, ci binele este făcut din recunoștință. Faci bine, la rândul tău, pentru că și ție ți-a fost făcut bine. Dumnezeu nu ți-a dat ce meritai pentru partea aceea rea din tine, indiferent că e mai mică sau mai mare.


 
6 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

6 комментариев


Alexandra Grigoras
02 мар. 2020 г.

👍👍👍👌

Лайк

Ana
Ana
18 февр. 2020 г.

De acord! 👏🏻

Лайк

Alexandra Grigoras
18 февр. 2020 г.

Stiu de mică ca mama si tata ne făceau cadourile de Mos Nicolae. E frumos ca un copil sa creada in magia sărbătorilor, ca totul e despre Nașterea Domnului. Cadourile sunt dovezi de iubire ale părinților.

Лайк

Elena Nellica Amancei
Elena Nellica Amancei
15 янв. 2020 г.

Perspectiva noua care imi da de gandit .Si acum trebuie sa ma gandesc cum voi transmite aceste idei si fetiței mele. Imi doresc ca ea sa faca bine ca așa e corect si nu pentru răsplata.

Лайк

Ionela Simona Monea
05 дек. 2019 г.

Sa ști ca din perspectiva asta nu m-am gândit niciodată... Și da ai dreptate copilul pleacă de mic cu concepte greșite... Mersi pentru articol... Am avut ce invata din el

Лайк
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page