top of page

De ce te simți obosit chiar dacă dormi?


 


Te simți constant obosit și oricât de mult ai dormi nu pari să ai energie? Doar gândul de a adăuga ceva nou pe lista ta ”de făcut” te termină psihic? Dacă te simți obosit mereu, secat de energie și parcă ai o ceață pe minte (o presiune și durere de cap constantă), este din cauză că ești atât de conectat în mediul artificial și deconectat de natural, încât corpul și mintea ta îți transmit semnale că e timpul să te oprești și să schimbi ceva. Știu că ți se dau diverse soluții: mai mult magneziu, alimentație mai echilibrată (sugar-free, vegană etc.), mai mult sport, toate fiind foarte foarte bune, dar nu suficiente. Iată ce am experimentat eu și ceea ce îți propun:


 


Nu e nevoie să crezi în Dumnezeu ca să îți dai seama că noi, oamenii, suntem legați de pământ. O poți vedea cu ochiul liber. Totuși, în prima carte a Bibliei (Genesa) este scris, referitor la om: ”..din țărână ești și în țărână te vei întoarce”(capitolul 3,versetul 19).

Dacă stai să te gândești, nu e chiar așa absurdă ideea. Nu-i așa că avem două părți (corp și suflet), iar atunci când prima nu mai e, trupul se face, literalmente, una cu pământul.

Că ne place mai mult sau mai puțin, noi suntem legați de Pământ, de natură. De ce vrem să le dăm copiilor alimente cât mai bio, de ce vrem să mâncăm cât mai natural? Pentru că, în sinea noastră, știm că naturalul este ceea ce ne face bine.


De când am devenit mămică, m-am informat mult mai mult legat de alimentație, legat de ceea ce e natural și ce nu, legat de efectul pesticidelor și al fertilizatorilor folosiți asupra plantelor pe care noi le consumăm și ce urmări au ele în organismul nostru. Și știu că suntem mai mulți (în special părinți) preocupați de aceste aspecte. Și e bine! Este foarte bine că suntem din ce în ce mai conștienți și preocupați legați de alimentația noastră și a celor dragi. Dar ceea ce nu am înțeles niciodată însă, este de ce nu întâlnesc aceeași frenezie, tumult si determinare când vine vorba de ceea ce consumă mintea noastră. În timp ce selectăm foarte atent, la magazin, cele mai potrivite alimente organice, în timp ce suntem foarte atenți să alegem cea mai faină sugar-free și vegană dietă, de ce nu procedăm la fel și cu dieta minții noastre? De ce ne alimentăm mintea cu gunoaie? De ce avem atât de multă grijă pentru alimentele cu care ne hrănim, dar avem zero preocupare pentru ”alimentația” sufletului?Indiferent de credințele tale, cred că suntem de acord că, în final, corpul ajunge în pământ, iar sufletul pleacă undeva.. undeva în afara priceperii noastre actuale.

De ce atunci, facem eforturi mari pentru o alimentație bio? Dăm mai mulți bani, timp, energie, informare legată de cea mai bună dietă și nu e neapărat rău. Probabil pentru că mulți dintre noi am sesizat că ne simțim mai bine, avem mai multă energie atunci când consumăm produse mai naturale. Dar știi care e ironia? Că sunt legate. Noi ca să ne simțim mai bine avem nevoie de elemente cât mai puțin artificiale atât în mâncarea pe care o consumăm, câ