top of page

De ce traversarea liniei mediane este importantă în dezvoltarea copiilor?

Ai auzit vreodată despre trecerea liniei mediane a corpului? Se pare că în zilele noastre este un cuvânt la modă printre specialiștii în învățământul preșcolar. Unul dintre motivele pentru care mai mulți oameni vorbesc despre trecerea liniei mediane este faptul că abilitatea de a face asta afectează multe domenii ale dezvoltării copiilor noștri.



Ce înseamnă „Trecerea liniei mediane”?

Trecerea liniei mediane este un indicator al coordonării bilaterale, adică abilitatea de a utiliza ambele părți ale corpului în același timp. Mai simplu spus, dacă tragi o linie imaginară pe mijlocul corpului, oricând treci peste acea linie, traversezi linia mediană. „Trecerea liniei mediane” se referă la capacitatea unei persoane de a ajunge peste această linie imaginară cu un braț sau picior și de a efectua o sarcină pe partea opusă a corpului său.



De ce este atât de importantă trecerea liniei mediane?


Abilitatea noastră de a ajunge peste linia mediană cu brațele și picioarele noastre pentru a îndeplini sarcini pe partea opusă a corpului nostru joacă un rol imens în funcționarea noastră de zi cu zi. O sarcină aparent simplă, care însă poate fi dificilă pentru unii copii. Nu se referă doar la abilitățile fizice, ci are de-a face și cu modul în care creierul traversează din stânga și din dreapta. Aceasta este o abilitate importantă pentru multe dintre sarcinile noastre zilnice: urcarea scărilor, mersul pe jos, îmbrăcarea, tastarea la computer, mersul cu bicicleta, prinderea unei mingi etc. Trecerea liniei medii este adesea dificilă pentru copiii cu autism. Ea este o abilitate dezvoltată în copilărie și poate fi un precursor important al capacității unui copil de a învăța.



Iată 3 motive pentru care trecerea liniei mediane este atât de importantă în dezvoltarea copiilor:


- Înseamnă că emisferele stângă și dreaptă ale creierului comunică corect. Deoarece fiecare emisferă a creierului este responsabilă pentru sarcini diferite, comunicarea dintre cele două este esențială pentru o învățare adecvată, coordonare etc.

- Ajută la îmbunătățirea abilităților motorii fine.

Dacă un copil nu își poate mișca spontan mâna dominantă peste linia mediană, el sau ea va folosi ambele mâini în emisferele lor respective, mai degrabă decât să dezvolte abilități motorii fine puternice cu mâna sa dominantă. Acest lucru poate avea implicații semnificative asupra scrisului de mână al unui copil, precum și asupra altor abilități importante din viață.

- Ajută la dezvoltarea cititului.

Incapacitatea de a traversa linia mediană poate face, de asemenea, să fie dificil pentru un copil să urmărească vizual ceva de la stânga la dreapta, ceea ce poate face cititul mai dificil.



Iată 6 semne care îți arată că piticul tău nu poate trece linia mediană:


1. Pare ambidextru.

Copiii care au dificultăți în a traversa linia mediană își pot folosi mâna dreaptă pentru a îndeplini sarcini pe partea dreaptă a corpului, iar mâna stângă pentru a efectua sarcini pe partea stângă a corpului. Se poate părea că sunt ambidextri, dar ceea ce se întâmplă de fapt este că nu dezvoltă corect abilitățile motorii fine în mâna lor dominantă. În schimb, dezvoltă abilități medii în ambele mâini (în loc de abilități superioare în mâna lor dominantă), care pot avea implicații semnificative pe termen lung.

2. Are scriere de mână slabă.

Când un copil nu poate trece linia mediană, de multe ori își schimbă mâinile în mod repetat în timp ce scrie, desenează, colorează etc. Scrierea de mână poate fi mai dificilă, iar munca lor școlară poate fi neglijentă și dezordonată, deoarece nu dezvoltă abilități motorii fine puternice în mâna lor dominantă.

3. Are dificultăți în îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi.

Incapacitatea de a traversa linia mediană poate avea un impact uriaș asupra capacității unui copil de a-și îndeplini abilitățile de bază din viața de zi cu zi, cum ar fi spălatul pe dinți sau al părului, deschisul nasturilor sau al fermoarelor, încălțarea șosetelor și pantofilor etc.



4. Demonstrează abilități motorii slabe.

Un copil care nu poate trece linia mediană se va lupta probabil cu activitățile motorii grosiere. De exemplu, s-ar putea să se lupte să lovească o minge cu două picioare în loc să împlinească această abilitate folosind doar piciorul dominant.

5. Pare necoordonat.

Acesta este un fel de continuare a punctului anterior, dar copiii care nu pot trece linia mediană se luptă și cu activități motorii mai complexe, care necesită o coordonare mai mare, cum ar fi săriturile cu o coardă sau săriturile cu picioarele depărtate.

6. Are dificultăți la citit.

După cum am menționat mai devreme, copiilor care nu pot trece linia mediană le va fi mai dificil să urmărească vizual ceva de la stânga la dreapta, ceea ce poate duce la abilități de citire întârziate.


Iată 6 activități de făcut cu copilul tău pentru a-l antrena să poată traversa linia mediană a corpului său:


1. Cross Crawls (adu mâna opusă sau cotul la genunchiul opus)

Faceți acest lucru de 20 - 30 de ori.

2.Aruncarea mingii:

Spune-i copilului: ”Ai două ținte, una în stânga ta și una în dreapta. Așează-te încrucișat și aruncă o minge către o țintă din partea opusă a corpului. Mâna dreaptă aruncă spre țintă în stânga. Mâna stângă arunca spre țintă în dreapta. Mărește treptat unghiul aruncării.”

3. „Penny Flip”:

Așează 10 bănuți sau cărți de joc ca un semicerc pe masă. Asigură-te că, copilul este exact în mijlocul mesei și nu se apleacă pentru a compensa. Încurajează-l să folosească o mână pentru a întoarce fiecare articol, apoi să folosească mâna opusă pentru întoarce din nou fiecare articol în parte.



4. Tobe de bongo (poate fi necesar să folosească autocolante pentru a se potrivi mâna opusă cu toba opusă)

Pune copilul să cânte la tobe lovind bongo-ul, trecând de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga.

5. „Infinity 8”

Desenează un 8 orizontal pe masă, sau mai bine pe o suprafață verticală, cum ar fi o oglindă sau șevalet. Poziționează copilul exact în mijloc, apoi trasați 8-ul întâi cu ambele mâini împreună, apoi pe rând, cu cea dreaptă, apoi cu cea stângă. Faceți 5 - 10 bucle pe fiecare mână. Acest lucru poate fi deosebit de distractiv cu cremă de ras și mașini de jucărie pentru a crea o „pistă de curse” pe masă sau pe oglindă.

6. „Cross-walk”

Pune două rânduri de lucruri diverse pe podea. Fă ca un rând să aibă elemente de o culoare, iar celalalt rând elemente de o altă culoare. Pune-l pe copil să parcurgă calea pe aceste rânduri, încrucișându-și piciorul stâng pentru a merge pe obiectul din dreapta, apoi să pună piciorul drept pe articolul din stânga și astfel să pășească înainte.



Sper că ți-au fost de folos informațiile și exercițiile din acest articol! Dacă ți-a plăcut, dă-l mai departe și prietenilor tăi pentru a-i ajuta și pe ei să fie informați.

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page