top of page

De ce am ținut cu strictețe timpul pe burtică


Când Iunia era nou-născut, o puneam zilnic pe burtică măcar câteva minute. Era un chin total. Urlete, proteste și plânsete mereu. Am încercat să mă pun cu fața la ea, întinsă pe jos și eu pentru a vorbi cu ea. Citisem eu că așa s-ar liniști bebelușii și nu ar mai face scandal atunci când e timpul de stat pe burtică. Nici pomeneală să funcționeze. Țipa chiar și mai tare! Am încercat și cu jucării. Înceta din plâns în primele secunde după ce îi puneam jucăria, dar apoi începea din nou. ​

​ Ce mi-a venit mie într-o zi, să încerc cu un pahar. Mi-am adus aminte de o scenă din "A beautiful mind" (unul dintre filmele mele preferate, l-am văzut de nenumărate ori), când personajul principal analizează culorile produse de refractarea razelor soarelui printr-un pahar de sticlă. De foarte multe ori și pe mine m-a fascinat jocul acesta de culori, așa că am încercat și cu Iunia. I s-a părut atât de interesant, încât a stat chiar și o jumătate de oră pe burtică!!! Și nu stătea nici 5 minute! A fost un real succes și chiar nu îmi venea a crede cât de tare o fascina lumina refractată prin pahar. Concluzia evidentă din capul meu, ca a oricărei mămici disperate după copilul ei a fost: "Asta e dovada clară că fetița mea e un geniu!"😂 (personajul principal din film este un geniu). Ei bine, rămâne să aflăm dacă e chiar așa:)

Dar, de ce este atât de important ca bebelușii să petreacă timp pe burtică?

Ei bine, deoarece până nu demult, bebelușii dormeau în cea mai mare parte, pe burtă. Astfel că nu mai era neapărat nevoie de un timp special de exersat, în timpul zilei. Acum, din cauza pericolului SIDS (Sindromul Morții Subite a Sugarului), Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca bebelușii să doarmă pe spate, până când își vor putea ridica singuri capul, sau chiar până când se vor putea rostogoli (aproximativ 3-4 luni). 

Eu am ales să respect această indicație pentru a evita orice potențial pericol, însă nou-născuții își dezvoltă mușchii stând pe burtică și încercând să ridice capul, așa că, în timpul zilei, sub supraveghere, am pus-o pe Iunia pe burtică pentru a-și dezvolta mușchii. Și după cum am povestit, nu a fost deloc ușor, dar a meritat din plin.

Deci bebelușii au nevoie de un timp supravegheat petrecut pe burtică pentru a-și dezvolta mușchii capului și gâtului, a învăța să ridice și să își susțină singuri căpșorul și apoi pentru a se rostogoli. 

Pentru că Iunia a depășit termenul (o groazăă), și-a ținut căpșorul perfect, încă de la naștere. Nu a fost nevoie niciodată să i-l susținem. Apoi cu ajutorul timpului petrecut pe burtică mușchii ei s-au dezvoltat vizibil de la o zi la alta. A învățat foarte repede să ridice și să își mențină capul ridicat, apoi la 3 luni, s-a rostogolit. La cinci luni jumătate a stat în funduleț, iar la 6 luni jumătate s-a ridicat în picioare pe pătuț. Deja, la 11 luni a început să meargă. Eu cred că a ajutat-o foarte mult timpul pe burtică și i-a dat un avans bun. Apoi de la 6 luni nu a mai vrut absolut deloc să stea în căruț sau în leagăn sau orice alt accesoriu static pentru copii. I-am luat un covoraș pe care a învățat să se târască și de atunci nu mai stă locului😂

Eu cred că este responsabilitatea noastră ca și părinți să încurajăm bebelușii să îți dezvolte mușchii. Știu că este mai inconfortabil decât a-i ține în accesorii statice (gen leagăn, scoică etc) și implică mai mult efort din partea noastră, dar în final, îi va face foarte bine copilașului.

Însă, dacă nu poți face asta (eu vorbesc despre cum am procedat la primul copil, să vedem la al doilea câtă răbdare mai am😜) din diverse motive, nu te îngrijora. Chiar și fără un timp specific petrecut pe burtică, copilul tău își va dezvolta mușchii și se va rostogoli și va sta în funduleț și va merge:) Cu timpul pe burtică poți ajuta și poți grăbi puțin procesul, însă nu te simți vinovat/ă dacă nu pui copilul zilnic pe burtică. Se va prinde el cum e treaba cu mușchii, cu siguranță!

Mi-ar plăcea să aflu despre experiența și părerea ta despre timpul pe burtică la bebeluși. Povestește-mi puțin în comentarii despre aceasta!

p.s.: La început a funcționat să o ținem pe burtică (eu și soțul meu) chiar pe stomacul nostru. Îi plăcea mult, deci e un mod bun de a începe:)

2 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page