top of page

Disfuncția simfizei pubiene

Când eram gravidă cu Arielle, în cea de-a doua parte a sarcinii, am experimentat o durere pelvină, destul de deranjantă. Cum mă ridicam în picioare, mergeam, sau mă aplecam, ba uneori, chiar și când mă întorceam de pe o parte pe alta în pat, hop și durerea. Am tot căutat să văd ce poate fi. Îmi dădeam seama că e cumva legat de oase, de bazin, dar nu știam exact despre ce este vorba. Până la urmă tot citind și întrebând în stânga și în dreapta, am descoperit că era vorba de disfuncția simfizei pubiene și deși nu era ceva grav, era o durere pe care trebuia să o îndur până la naștere (în ultimele săptămâni de sarcină, din câte îmi amintesc s-a mai ameliorat durerea).



Ce este disfuncția simfizei pubiene?

Simfiza pubiana este articulația care unește oasele șoldului de pelvis.În sarcină, corpul secretă un hormon, numit relaxină, care are rolul de a relaxa ligamentele pelvine și simfiza pubiană, făcând oasele bazinului cumva mai ”mobile”, astfel pregătindu-se pentru naștere, când copilul va trebui să coboare pe canalul de naștere. Ei bine, din cauza acestui hormon, articulațiile devin prea elastice pentru a-și mai realiza funcția, si anume de a mentine oasele pelviene aliniate corespunzător. Aceasta produce instabilitate (practic oasele nu mai sunt aliniate) și durere la nivelul articulației pelviene.


Când apare?

Apare de obicei, în ultimul trimestru de sarcină, dar poate apărea începând chiar de la 20 de săptămâni de sarcină. Vestea bună este că nu este ceva grav și nu afectează cu absolut nimic copilul, ci doar confortul viitoarei mămici.


Cum se tratează?

În principal nu prea ai cum să o tratezi. Poți ameliora situația cu niște exerciții Kegel, sau o altă opțiune, am mai citit că este o centură pentru susținerea burticii de gravidă (precum cea de aici), care să mai preia din disconfort. Dar, de obicei, durerea este suportabilă și te obișnuiești cu ea. Acesta a fost și cazul meu. Pe finalul sarcinii nici nu am mai simțit-o, când a mai coborât copilul. Ajută la reducerea durerii foarte mult să ai o postură corectă, să nu faci mișcări prea ample și să te îmbraci așezată. Dacă totuși, durerea este insuportabilă, e bine să îi menționezi medicului curant la următorul control și analizând opțiunile îți poate prescrie ceva.


Aceasta este disfuncția simfizei pubiene în sarcină, care deși nu este un diagnostic grav, poate fi foarte inconfortabil pentru gravidă. Tu te-ai confruntat cu acest diagnostic?

0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page