top of page

Cu cât îți îmbrățișezi copilul mai mult, cu atât creierul lui beneficiază mai mult

Niciun părinte nu va uita niciodată prima dată când își îmbrățișează copilul, iar cercetările sugerează că acele îmbrățișări timpurii ale bebelușului stimulează răspunsurile creierului și pot ajuta la compensarea altor traume pe care nou-născuții le pot experimenta.


Sora mea a născut acum câteva luni prematur iar copilul a fost conectat la tot felul de aparate, i s-au făcut o mulțime de investigații si proceduri și cel mai important, a stat intr-un incubator departe de brațele mamei sale, destul de mult timp. Când am citit despre acest studiu, m-am gândit exact la nepoțelul meu, care după ce a ieșit din spital s-a transformat și a înflorit deoarece a fost ținut în brațe mai tot timpul. Așadar cred cu tărie în acest studiu și cred că noi mamele instinctiv știm că e adevărat și că puiuții noștri înfloresc atunci când sunt ținuți în brațe.


Studiul la care mă refer este un sondaj efectuat pe 125 de nou-născuți la termen și prematuri de la Spitalul Național de Copii din Columbus, Ohio, care a constatat că manifestările precoce și blânde de afecțiune din partea părinților și îngrijitorilor au efecte de durată asupra modului în care creierul bebelușului reacționează la atingerea blândă.Aceasta înseamnă că expunerea timpurie la îmbrățișări ar putea ajuta bebelușii prematuri să experimenteze afecțiunea mai degrabă plăcută decât copleșitoare, stimulând în același timp răspunsurile pozitive ale creierului.


Oricine a fost într-o maternitate în ultimul deceniu a auzit fără îndoială despre beneficiile contactului piele pe piele, dar aceste noi informații demonstrează că acele ore petrecute stând lipiți de pieptul mamei sau al tatălui pot chiar contracara experiențele negative ale bebelușilor prematuri vulnerabili.


Cercetătorii au folosit o plasă moale EEG întinsă peste capetele bebelușilor pentru a măsura răspunsurile creierului. Bebelușii născuți la termen au experimentat un răspuns cerebral mai puternic decât colegii lor prematuri și, dintre bebelușii prematuri, cei care au trebuit să suporte proceduri medicale dureroase la scurt timp după naștere au avut cele mai slabe reacții cerebrale.

<