top of page

Cu cât îți îmbrățișezi copilul mai mult, cu atât creierul lui beneficiază mai mult

Niciun părinte nu va uita niciodată prima dată când își îmbrățișează copilul, iar cercetările sugerează că acele îmbrățișări timpurii ale bebelușului stimulează răspunsurile creierului și pot ajuta la compensarea altor traume pe care nou-născuții le pot experimenta.


Sora mea a născut acum câteva luni prematur iar copilul a fost conectat la tot felul de aparate, i s-au făcut o mulțime de investigații si proceduri și cel mai important, a stat intr-un incubator departe de brațele mamei sale, destul de mult timp. Când am citit despre acest studiu, m-am gândit exact la nepoțelul meu, care după ce a ieșit din spital s-a transformat și a înflorit deoarece a fost ținut în brațe mai tot timpul. Așadar cred cu tărie în acest studiu și cred că noi mamele instinctiv știm că e adevărat și că puiuții noștri înfloresc atunci când sunt ținuți în brațe.


Studiul la care mă refer este un sondaj efectuat pe 125 de nou-născuți la termen și prematuri de la Spitalul Național de Copii din Columbus, Ohio, care a constatat că manifestările precoce și blânde de afecțiune din partea părinților și îngrijitorilor au efecte de durată asupra modului în care creierul bebelușului reacționează la atingerea blândă.Aceasta înseamnă că expunerea timpurie la îmbrățișări ar putea ajuta bebelușii prematuri să experimenteze afecțiunea mai degrabă plăcută decât copleșitoare, stimulând în același timp răspunsurile pozitive ale creierului.


Oricine a fost într-o maternitate în ultimul deceniu a auzit fără îndoială despre beneficiile contactului piele pe piele, dar aceste noi informații demonstrează că acele ore petrecute stând lipiți de pieptul mamei sau al tatălui pot chiar contracara experiențele negative ale bebelușilor prematuri vulnerabili.


Cercetătorii au folosit o plasă moale EEG întinsă peste capetele bebelușilor pentru a măsura răspunsurile creierului. Bebelușii născuți la termen au experimentat un răspuns cerebral mai puternic decât colegii lor prematuri și, dintre bebelușii prematuri, cei care au trebuit să suporte proceduri medicale dureroase la scurt timp după naștere au avut cele mai slabe reacții cerebrale.Cercetătorii au fost surprinși să descopere că percepția unui prematur asupra atingerii poate fi afectată de proceduri medicale timpurii (deoarece primesc adesea medicamente pentru durere). Dar vestea bună este că îmbrățișările pot ajuta la contracararea experiențelor negative.


Sondajul a constatat că, cu cât o atingere de susținere a unui copil prematur primit de la părinți sau de la personalul spitalului, cu atât răspunsurile creierului lor erau mai puternice.


Potrivit unuia dintre autori, dr. Nathalie Maitre, sondajul arată că îngrijirea piele-pe-piele este absolut vitală pentru bebelușii care petrec o perioadă lungă de timp în unitățile de terapie intensivă neonatală. Când un copil este blocat în incubator, mama și tata nu sunt întotdeauna disponibili pentru îmbrățișări.„Când părinții nu pot face acest lucru, spitalele ar putea dori să ia în considerare terapeuții ocupaționali și fizici pentru a oferi o experiență tactilă atent planificată, uneori lipsind dintr-un cadru spitalicesc”, spune Maitre pentru Science Daily.


Pentru părinții care pot fi prezenți în unitățile de terapie intensivă neonatală, furnizarea de atingeri suplimentare blânde poate fi o modalitate de a relua un pic de control într-o situație care deseori îi face pe mamici și pe tați să se simtă destul de neajutorati.


A ști că o îmbrățișare blândă poate ajuta la contracararea înțepăturii unui ac este doar un motiv în plus pentru părinți să-și îmbrățișeze prematurul cât mai mult posibil - nu că cineva are nevoie de alt motiv.Cum ți se pare acest studiu? Crezi că este adevărat?Nu-i așa că este o veste bună pentru toți copilașii care au stat mai mult în spital? Tu cum ai procedat cu bebelușul tău?

0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page