top of page

În vizită la Castelul Corvinilor

Pentru că nu mai plecasem de mult timp undeva, am decis că în vacanța aceasta a copiilor de grădiniță să facem o călătorie prin țară soț-soție. Inițial o plănuisem pentru că era vacanța aceasta în care Iunia nu mergea la grădi, dar ulterior s-a dovedit că oricum nu a prea mers și că grădinițele în București și Ilfov oricum s-au închis😅 Așa că, după o perioadă luuungă de stat doar acasă din cauza pandemiei, am decis să ne luăm inima în dinți și să facem o excursie.Ne-am cazat în Orăștioara de sus, la o pensiune faină, care a fost timp de 5 generații moară pe apă. Aveam râul chiar în spatele pensiunii deoarece mi-am dorit mult să simt că sunt la munte și să aud susurul unui râu. Cazarea a fost excelentă din toate punctele de vedere. Locația a fost una bună, fiind foarte aproape de Sarmizegetusa Regia, dar și de Deva și Hunedoara. Ca să fie o vacanță totuși relaxantă, ne-am stabilit 3 obiective turistice (deși am ajuns să vedem 5 până la urmă): Castelul Corvinilor, Cetatea Devei și Sarmizegetusa Regia și voi povesti despre fiecare, în articole separate.


Astăzi însă, vreau să povestesc puțin despre excursia de la Castelul Corvinilor, numit și Castelul Huniazilor. Dacă nu ai fost acolo, te încurajez ca măcar o dată în viață să îl vizitezi. Este foarte fain, mare și plin de istorisiri deosebite.

Construcția sa a început , pe locul fortificației de la Hunedoara deja existente, după anul 1458, când Iancu de Hunedoara a inițiat construcții de mare amploare vizând transformarea cetății într-un castel. La poalele stâncii pe care este construit castelul curge pârâul Zlaști.

Castelul a fost una dintre cele mai mari și vestite proprietăți ale lui Iancu de Hunedoara. Construcția a cunoscut, în timpul acestuia, însemnate transformări, servind atât drept punct strategic întărit, cât și drept reședință feudală. Ulterior, diverșii stăpâni ai castelului i-au modificat înfățișarea, îmbogățindu-l cu turnuri, săli și camere de onoare.

În curtea castelului, alături de capela zidită tot în timpul lui Ioan de Hunedoara, se află o fântână adâncă de 30 de metri. Conform legendelor, această fântână ar fi fost săpată de trei prizonieri turci, cărora li s-a promis libertatea dacă vor ajunge la stratul de apă. Dar după 15 ani de trudă, când au terminat fântâna, stăpânii nu s-au ținut de cuvânt. Se spunea că inscripția de pe zidul fântânii inseamnă „Apă ai, inima n-ai”.


Castelul Huniazilor este cel mai bine conservat monument medival din Sud-Estul Europei, fiind unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în „t