top of page
  • Cristi

Cum să fii mai fericit în 5 pași simpli

*Nota editorului (Geanina): Soțul meu citește foarte mult. În principal despre tehnologie, mașini, dar nu numai. Uneori notează lucrurile care l-au impactat sau concluziile la care a ajuns. Astfel că, zilele trecute mi-a arătat o notiță de-a lui și mi s-a părut atât de valoroasă, încât i-am cerut să o dezvolte într-un articol. Iată ce a ieșit:*


Acesta este probabil printre singurele titluri de clickbait pe care ai apăsat, care nu este clickbait. Pentru mine, să am câteva reguli, sau să le spunem linii călăuzitoare, nu mi se pare a fi un lucru restrictiv, ci mai degrabă, mă eliberează de grija de a o da în bălării, permițându-mi, în felul acesta, să fiu liber să fac ceea ce mă face fericit.


Pașii pe care urmează să îi împărtășesc și încă alți câțiva m-au ajutat să pun ordine și echilibru într-o perioadă destul de haotică și confuză. Eu personal, sunt pasionat de tehnologie și chiar primul care încearcă lucruri noi din sfera aceasta, dar uneori, o doză prea mare, chiar și dintr-un lucru bun, nu face bine. Ca și oameni, de-a lungul timpului când am inventat o tehnologie noua, la început ori am abuzat de ea, ori ne-a fost teamă de ea, iar în cele din urmă, am învățat să ne folosim de ea așa cum trebuie.


Așadar, vreau să împărtășesc cu tine cei 5 pași simpli, testați de mine personal și care te vor ajuta să fii mai fericit și mai împlinit cu viața pe care o ai.


1.Cumpără un ceas deșteptător


Hai să fim serioși suntem in 2019, de ce ți-ai cumpara un ceas deșteptător când toata lumea are un telefon deștept (smartphone) pe care il folosește pe post de ceas deșteptător. Tocmai din cauza aceasta, pentru ca primul lucru pe care îl vezi dimineața să nu fie telefonul. Pentru că apoi îți verifici notificările și începi să te plimbi în sus și in jos pe aplicații, minutele trec, iti dai seama că ai pierdut timpul și te simti prost. Și uite așa, îți începi ziua simțindu-te prost și asta dă tonul pentru tot restul zilei. Te simti prost pentru că ți-a fost eliberat în corp o doză de cortizol, principalul hormon responsabil pentru stres. Dacă ai un ceas deșteptător, fie el unul clasic de pus pe noptieră, fie unul mai modern de pus la mână, care te trezește prin vibratii, are de făcut un singur lucru, să te trezească. Pentru mai multe detalii poti vedea articolul acesta.


2. Dezactivează-ți notificările de pe telefon


Cei mai mulți dintre noi avem active notificările pentru a fi la curent cu lucrurile care ne interesează, mesaje de la prieteni, ultimele știri, oferte etc. Cei mai mulți dintre noi nu știu totuși că notificările sunt folosite ca și mecanism de influențare a nivelului dopaminei din creier. Dopamina are un rol foarte important în motivația de a alege să ne comportăm într-un anumit fel sau în altul. In mod normal creierul nostru elibereaza dopamina, acel sentiment de plăcere, pentru a ne motiva să repetam un comportament benefic corpului nostru. Creatorii diverselor aplicații au observat că dacă servesc notificari în mod aleatoriu pe telefon ele îți determină o eliberare de dopamină și în felul acesta este recompensat comportamentul de a verifica mai des telefonul și deci vei petrece mai mult timp în acea aplicație vei vedea mai multe reclame și ei vor face mai mulți bani. Pe de altă parte nu vei mai fi motivat să faci acele lucruri care sunt cu adevărat importante pentru tine și de asta te vei simți nefericit. Poti afla mai multe in studiul ăsta de la Harvard.


3.Fă ceva ce îți place cu adevărat


In cursul unei zile, facem lucruri ce trebuie făcute sau lucruri pe care vor altii să le facem (vezi notificările de la pasul anterior) și rareori ne mai ramâne timp să facem ceea ce ne place. Uneori chiar trebuie să stăm să ne gândim care sunt lucrurile care ne plac cu adevărat și să le separăm de cele care ne-au fost sugerate de reclame și tot felul de conținut media. Fă-ți timp să faci ceea ce îți place și te face fericit cu adevărat: citeste o carte, aleargă, cântă, găteste, condu mașina, joacă-te, scrie, grădinărește, dansează, fă ordine etc. Tu știi ce îți place să faci cu adevărat. Făcând asta vei aduce un echilibru în modul în care creierul eliberează dopamină și așa vei avea motivația și claritatea de a face și lucrurile pe care trebuie să le faci, nu doar pe cele care îți place să le faci.