top of page

Ce este placenta praevia?


Când aveam 10 săptămâni de sarcină, am mers la ecografia de confirmare a sarcinii. Doamna doctor la care am mers, mi-a confirmat că îi bate inima și că detectează mișcări fetale, însă în scurt timp s-a schimbat la față și s-a întors către mine, foarte îngrijorată. M-a întrebat: “Ați sângerat?”, iar atunci când eu am răspuns că nu, mi-a explicat că am placenta joasă și un hematom foarte mare (cât jumătate din dimensiunea uterului) și că voi sângera cu siguranță. Pronosticul a fost destul de sumbru, peste 90% probabilitate de pierdere a sarcinii.

Am decis să cer și o a doua opinie. Și sunt bucuroasă că am făcut-o. Mi s-a explicat că situația nu este atât de neagră. Că într-adevăr hematomul nu este unul mic, dar cu siguranță nu voi intra cu el în al doilea trimestru (și așa a fost!), deoarece se va resorbi sau îl voi elimina. Cât despre placentă, nu are rost să urmărim inserarea ei la 10 săptămâni, când nici măcar nu este complet formată, încă. O placentă joasă ar pune probleme doar mai târziu în sarcină, dar în 90% din cazuri se ridică, odată cu dezvoltarea sarcinii.

De ce ar pune probleme o placentă inserată jos, în treimea inferioară a uterului? Deoarece partea aceea este o parte mai subțire a uterului, în care e posibil ca placenta să nu se poată prinde foarte bine. O placentă jos inserată prezintă risc de hemoragie în trimestrul doi.

Eu nu am sângerat, din fericire, iar la 21 de săptămâni placenta era încă joasă, însă, în trimestrul trei, s-a ridicat și nu a constituit o problemă. Care ar fi fost problema, dacă nu se ridica placenta? Problema ar fi fost că aș fi primit diagnosticul de placentă praevia, adică o placentă inserată în fața sau înaintea colului uterin, ceea ce reprezintă o anomalie de inserare a placentei. Colul uterin este treimea inferioară a uterului și îl conectează, pe acesta din urmă, cu vaginul. Practic, dacă vrei să naști natural, copilul trebuie să treacă întâi de col, care se scurtează și se dilată, odată ce începe travaliul. Dacă însă, placenta este poziționată prea aproape de col, sau acoperă colul parțial sau total, atunci se impune cezariana, deoarece în mod evident, copilul nu are pe unde ieși.

Astfel că sunt trei tipuri de placentă praevia: marginală (situată foarte aproape sau la marginea colului uterin), parțială, adică acoperă o parte a colului și totală, atunci când placenta acoperă în întregime colul uterin. Când apare și când se diagnostichează placenta praevia? Ceea ce vreau să specific foarte clar, este faptul că înainte de 28 de săptămâni de sarcină, nu există diagnosticul de placentă praevia. Nu se poate pune! Poți avea placentă jos inserată, sau inserată în apropierea colului uterin, dar nu placentă praevia! Acest aspect poate fi confirmat de către orice medic bun, care știe exact despre ce este vorba. E important de reținut acest lucru, deoarece am auzit multe cazuri de “placentă praevia” la 14, 16 săptămâni etc. Nu există așa ceva! Acest diagnostic poate fi pus abia în al treilea trimestru, dacă placenta nu s-a ridicat suficient de mult, încât să fie departe de Col.

În majoritatea cazurilor însă, placenta se ridică. Cazurile în care aceasta devine praevia sunt cazuri în care gravida are uter cicatricial (a avut o cezariană înainte), sau alte intervenții sau aderențe pe uter. În cazul în care ești la prima sarcină sau ai născut natural prima dată, corpul tău va ști ce să facă, iar placenta se va îndepărta de col, în ultimul trimestru. Eu nu am fost deloc stresată că nu se va ridica placenta, după ce m-am informat bine. Nu am avut nicio intervenție pe uter, deci nu era niciun motiv ca aceasta să nu se ridice. Și s-a ridicat, în mod evident, atunci când era cazul.

Am vrut să precizez toate aceste informații, ca să nu mai fim speriate de diagnosticul fals de placentă praevia, în primul sau al doilea trimestru. Pur și simplu nu există acest diagnostic, înainte de 28 de săptămâni. Iar dacă ai placenta jos inserată, așa cum a fost la mine timp de două trimestre, nu te îngrijora, aceasta poate urca fără probleme, în cel de-al treilea trimestru, iar dacă nu ai nicio intervenție pe uter, chiar nu ai de ce să îți faci griji. Nu sunt medic sau cadru medical, fiecare caz este unic și are particularitățile sale, de aceea trebuie mereu să te consulți cu un medic. Însă orice medic bun și informat, îți va spune că, în general, lucrurile stau așa cum le-am descris eu aici. Dacă medicul tău îți pune un diagnostic de placenta praevia înainte de 28 de săptămâni, schimbă-l! Dacă îți spune că placenta e joasă, când ea nici măcar nu e complet formată, schimbă-l!

Dragi mămici și viitoare mămici, cel mai rău într-o sarcină, face stresul. Îl afectează teribil pe bebe. Așa că, hai să ne informăm și să nu ne stresăm cu diagnostice ireale, ca să ne fie bine și nouă și bebelușilor noștri:) Tu ce părere ai? Știai despre placenta praevia sau te-ai confruntat cu acest diagnostic?

 

4 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

4 Comments


Elena Nellica Amancei
Elena Nellica Amancei
Mar 03, 2020

Am fost un pic panicată cand eram însărcinată. Auzisem de acest termen. Si mie mi se spusese ca am placenta inserată anterior de grad I. Am făcut un pic confuzie intre cele doua. Din fericire nu am avut placenta praevia .

🙏🙏🙏

Like

Alexandra Grigoras
Mar 02, 2020

😌😌😌

Like

Ana
Ana
Feb 27, 2020

Am auzit la alte mamici :)

Like

Alexandra Grigoras
Feb 23, 2020

Eu nu am auzit pana acum de acest termen. Probabil urmează să învăț in curând si la facultate. 😁😊

Like
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page