top of page

Primul zbor cu copii: la 4 luni, respectiv 3 ani


Weekendul ce tocmai a trecut a fost o adevărată aventură pentru noi. A trebuit să zburăm în Ardeal, la nunta surorii mele. 

Vreau să încep prin a spune că nu am avut o altă opțiune. Cu copii așa mici am fi făcut două zile pe drum, la propriu. Așa că, am optat pentru avion. 

Din punctul meu de vedere, dacă ai de ales, ar fi mai bine să alegi mașina, pentru bebelușii sub 6 luni. Pentru copiii mai mărisori însă (2-3 ani), aș alege clar avionul, deși implică un cost mai mare (după vârsta de 2 ani plătești bilet întreg), pentru că este mult, mult mai ușor și mai fain. 

Dar să o luăm cu începutul. În dimineața plecării mă regăsesc cocoțată pe un troller încercând din răsputeri să îl închid. Pentru că nu voiam și nici nu aveam cum să cărăm multe bagaje, am înghesuit strictul necesar în două trollere micuțe. Ce a fost mai greu pentru noi a fost transportarea sterilizatorului și încălzitorului de biberoane, într-unul din trollere. Pitica noastră Nr. 2 a trecut prin multe (voi povesti într-un alt articol despre aceasta) și când vrea la sân, când mănâncă lapte muls din biberon. Și deși nu a primit până acum lapte praf, am decis să cumpărăm o cutie, special pentru această călătorie. 

Așadar, în dimineața plecării, le-am înghesuit pe toate în două trollere mici, un rucsac și geanta de bebe și am mers la aeroport. Rucsacul și geanta de bebe le-am luat cu noi în avion, iar trollerele le-am pus la cală. 

Înainte de a pleca, a sunat soțul la Tarom (compania cu care am zburat) și a întrebat despre politica lor legată de cărucior. Au spus că dacă e dintr-o singură piesă și se pliază, îl putem lua cu noi în avion, iar dacă nu, trebuie pus la cală. Evident, cele dintr-o singură piesă și care se pliază sunt cele de tip umbrelă, dar care sunt pentru Bebelușii de peste 6 luni, ce stau singuri în funduleț. Noi folosim acum scoica, ce se atașează căruciorului. În lumina acestor informații, am decis să nu mai luăm căruțul după noi. 

Arielle (pitica cea mică) nu a vrut în ruptul capului în port-bebe. Am încercat și iar încercat, deoarece mie îmi place enorm să îmi port copiii. Ei bine, în dimineața plecării am încercat din nou și ca prin minune, a vrut. Yupiii! Două premiere în aceeași zi: zbor cu avionul și statul în port-bebe. 

Și așa am mers până la aeroport și am lăsat bagajele la cală. Dacă aveți copii sub 2 ani aveți prioritate și la îmbarcare și la bagaje, deși uneori nu prea se respectă acest aspect. 

Apoi urmează secțiunea security, unde ți se verifică bagajul de mână și treci prin detectorul de metal. Noi am luat la noi lapte muls, biberoane, sticla de apă a Iuniei, apă caldă în termos, punga cu lapte praf și niște nuci. Teoretic poți să treci cam cu orice tip de gustare sau lichid, pentru copil. Însă trebuie să le scoți pe toate din geantă, de la început, apoi vor fi puse separat în câte o tavă specială și trecute prin scanner. Ceea ce am omis noi, a fost să scoatem pompa de sân din geantă (am o Spectra 9+ - link afiliat) și ne-au oprit geanta pentru un control mai amănunțit. Erau atâtea lucruri înghesuite în geanta aceea, încât mă întrebam și eu ce o să găsească😅 S-a dovedit că pompa era elementul suspect, care de fapt nu a fost deloc suspect, până la urmă. 

Apoi după ce am trecut de security, pe Otopeni, pentru zborurile interne este o altă sală de așteptare, în partea stângă. Dacă o iei în partea dreaptă, vei ajunge la controlul pașapoartelor, care nu există pentru zborurile interne. Așadar, partea stângă să fie! 

Am ajuns acolo, degajați și bine dispuși, ne-am luat o cafea și un sandviș, am făcut poze, a adormit bebelina în sistemul de purtare (eu am un Ergobaby😍 - link afiliat), iar pitica cea mare s-a jucat cu mingea și a explorat sala de așteptare. 

Toate bune și frumoase până am urcat în avion. Arielle este de obicei, unul dintre cei mai cuminți bebeluși pe care îi știu. Este un bebe vesel, zâmbitor, care iubește rutina, care adoarme foarte ușor în “săcuțul” ei, după cum îi spunem noi, dar care este un sistem fain de înfășare ergonomic tot de la Ergobaby (link afiliat), pe care nu voi avea vreodată suficiente cuvinte să îl laud. Cum o punem în el se linistește și adoarme singurică. Am încercat noi și cu legănat și cu plimbat, dar pur și simplu iubește sistemul și rutina ei. După cum spuneam este cel mai cuminte și mai scump bebeluș pe care îl știu, însă când îi schimbi rutina.. atunci să te ții! Din păcate a f