top of page

Rutină & obiceiuri bune - Ziua 12



Vara aceasta se împlinesc 4 ani de când stau acasă cu fetele. Mămicile care au ales să stea puțin mai mult cu copiii mici acasă știu că viața aceasta de carantină nu e cu mult diferită de viața unei mămici ce stă acasă. Adică da, mai ieși pe la locul de joacă, poate mergi și puțin pe la magazin, dar de fapt ieșirile sunt mai mult seara când vine și soțul de la serviciu, asta dacă nu culci copilul prea devreme. Dar ieșirile sunt scurte, cât de rapide se poate, iar majoritatea timpului și sarcinilor îndeplinite se desfășoară în casă. Practic lucrezi tot timpul de acasă, în casă.


Chiar mă gândeam zilele acestea că eu am fost destul de pregătită (chiar 4 ani de pregătire) pentru perioada aceasta de izolare și mi-ar plăcea să îi ajut și pe alții să reușească să treacă bine prin ea. Pentru că ea va trece. Dar depinde mult cum vei trece prin ea și cine vei mai fi la sfârșitul ei.


Ceea ce trebuie să îți spun încă de la început, este faptul că viața petrecută în cea mai mare parte în casă și mai ales destul de singur, de cele mai multe ori te duce spre depresie. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, iar tu să ieși cu mintea întreagă din criză, ai nevoie să faci lucruri și apoi ai nevoie să faci lucruri ordonat. Ai nevoie de rutină și de obiceiuri bune. Chiar dacă ești o persoană mai spontană de fel, crede-mă stând doar în casă, ai nevoie de sentimentul că astăzi ai făcut ceva, că astăzi ai realizat ceva. Dacă totul este un haos, nu ai nimic stabilit, iar o zi nu se deosebește de alta și uitându-te în urmă ți se pare că nu ai realizat nimic azi, atunci pur și simplu pavezi drumul spre depresie.

În schimb, dis-de-dimineață, tu începe cu un timp pentru tine. Fă-ți o cafea bună la micul-dejun, apoi citește ceva relaxant sau încurajator (acesta e un mod fain în care îmi place mie să îmi încep ziua, dar tu alege să citești sau să faci ceva ce te pasionează și te energizează, gen sport sau orice altceva), apoi fă-ți o listă cu lucrurile de făcut AZI. Pot fi lucruri chiar mărunte de genul ”dat cu aspiratorul”, dar tăindu-le apoi de pe listă, te vei simți împlinit, pentru că ai realizat ceva azi. Ai dat cu aspiratorul, l-ai tăiat de pe listă, casa e curată.


Dragilor, acestea sunt câteva lucruri mici, care aduc schimbări mari și care, pe termen lung ne țin sănătoși la cap. Sunt lucruri practice și simple pe care le putem face zilnic. Să ne începem ziua cu ceva ce ne energizează și să plănuim ziua încă de dimineață. De asemenea, e important și cu ce ne hrănim mintea. Alungă orice surse de panică. Hrănește-ți credința și înfometează-ți fricile. Dacă te cuprinde îngrijorarea pentru tine sau pentru cei dragi ai tăi, mai bine roagă-te. Nu doar că le va fi mai de folos celor dragi, dar rugăciunea te va liniști și va alunga panica.


Ia fiecare zi pe rând. Sărbătorește fiecare mică victorie și caută să te focalizezi pe lucrurile faine din această perioadă și pe cum poți face tu lucruri faine pentru a-i ajuta pe cei din jur și a ajuta toată această situație.


 

*Într-o lume în care panica, frica, confuzia și grija zilei de mâine ne macină, îmi propun printr-un paragraf zilnic, să aduc speranță, încurajare și bucurie pentru toți oamenii de bine. Revino zilnic, pentru o nouă încurajare, chiar aici pe blog.*


 
4 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page