top of page

În vizită la Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia este un sit arheologic ce reprezintă locația capitalei statului dac înainte de cucerirea romană. Acesta se află în satul Grădiștea de Munte, în județul Hunedoara.

A fost o locație pe care mi-am dorit încă din adolescență să o vizitez, pe. când citeam foarte mult despre istoria dacilor. Ea a reprezentat cel mai important centru militar, religios și politic din Dacia preromană și era nucleul unui sistem de apărare format din 6 cetăți dacice de apărare, folosit de Decebal contra romanilor.În comuna Orăștioara de Sus, unde se află satul Grădiștea de Munte și respectiv situl arheologic, drumul este asfaltat și peisajul este deosebit șerpuind pădurea deasă și bogat colorată a munților, pe marginea unui râu ce îi străbate. Există o parcare la 2 km mai jos, unde lași mașina și apoi urci pe o alee pietruită, pietonală, până sus la situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia. În funcție de condiția fizică a fiecăruia, aleea e mai accesibilă sau nu. Este bine însă, că există bănci amplasate destul de des pe traseu, unde îți mai poți trage sufletul.


Prețul unui bilet pentru adult este de 15 lei, iar pentru elevi, studenți și pensionari este de 5 lei. Copiii preșcolari intră gratuit.

Programul de vizitare la Sarmizegetusa Regia este:

a) în perioada 1 mai – 30 septembrie, zilnic între orele 09.00 şi 20.00;

b) în perioadele 1 martie – 30 aprilie şi 1 octombrie – 30 noiembrie, zilnic între orele 09.00 și 18.00;

c) în perioada 1 decembrie – 28/29 februarie, zilnic între orele 10.00 şi 15.00 doar dacă starea vremii permite acest lucru.

Dacă vrei, poți achiziționa de la casa de bilete și un suvenir. Eu am văzut magneți de frigider și tricouri dar e posibil să aibă mai multe lucruri.

Situl este păzit de un gardian, care însă nu prea le atrage atenția celor care ar trebui. Din păcate, deși există clar panouri de atenționare pe care scrie să nu te urci pe monumente, am văzut părinți care își îndemnau copiii să se urce pe ele, ca să le facă poze. Cumva înțeleg atunci când copiii greșesc și se urcă pe ele, deoarece sunt copii, iar noi, părinții, ne facem datoria și îi educăm atrăgându-le atenția și învățându-i să respecte monumentele istorice, dar nu pot sub nicio formă să înțeleg un părinte care nu doar că nu îi atrage atenția copilului, ci chiar îl încurajează să nu respecte monumentele.Sarmizegetusa Regia conținea o cetate și zone rezidențiale cu locuințe și ateliere, precum și o zonă sacră. Cetatea, un patrulater format din blocuri masive de piatră (murus dacicus), a fost construită pe cinci terase, pe o suprafață de aproape 30.000 m². Zona sacră - printre cele mai importante și mai mari sanctuare dacice circulare și dreptunghiulare - include o serie de temple dreptunghiulare, bazele coloanelor de susținere ale acestora fiind încă vizibile în matrice regulate. Poate că cea mai enigmatică construcție a amplasamentului este marele sanctuar circular. Acesta consta dintr-un set de stâlpi de lemn în formă de D, înconjurați de un cerc de lemn care, la rândul său, era înconjurat de o bordură de piatră joasă. Aspectul decorului lemnului are o asemănare cu monumentul din piatră de la Stonehenge din Anglia. Un artefact denumit „Soarele Andezit" pare să fi fost folosit ca și cadran solar. De vreme ce se știe că, cultura dacică a fost influențată de contactul cu Grecia elenistă, ceasul solar ar fi putut rezulta din expunerea dacilor la învățura el