top of page

Semnele autismului la copii

După ce ne-am mutat la casă, cândva când pitica cea mare avea aproape 1 anișor, am decis că e timpul să vadă pentru prima dată tehnologia, adică desene animate. Nu am decis asta pentru că am vrut neapărat, ci pentru că am fost nevoită. Cu tot cu desene, mi-a luat 2 luni numai să pun hainele în dulap, deci cred că se înțelege urgența.

Ei bine, în aceeași perioadă am tot citit postări, povești de la mămici și articole despre un soi de autism provocat de uitatul la tv. M-am simțit groaznic de vinovată și cum eram total neștiutoare în ce privește acest subiect, am decis să mă documentez, să aflu simptomele, ca să văd clar dacă pitica are sau nu autism. Așa că m-am pus pe cercetat și iată ce am aflat:




Autismul este o tulburare neurodezvoltată caracterizată prin:

- deficiențe sociale

- tulburări cognitive

- dificultăți de comunicare

- comportamente repetitive


Deoarece autismul este o tulburare de spectru, acesta poate varia de la foarte ușor la foarte sever și poate apărea în toate grupurile etnice, socioeconomice și de vârstă. Băieții au de cinci ori mai multe șanse să aibă autism decât fetele (sursa aici).


Este foarte important să fie depistat cât mai devreme. Iată care sunt semnele timpurii la copii:

- Nu răspunde la numele lui (copilul poate părea surd) - Nu arat cu degetul spre obiecte sau lucruri de interes sau nici măcar nu demonstrează interes - Evită contactul cu ochii - Vrea să fie singur - Are dificultăți în a înțelege, sau a arăta înțelegerea sentimentelor lui sau a altor persoane - Nu vorbesc sau au întârziere în limbaj - Repetă cuvinte sau expresii iar și iar - Dă răspunsuri fără legătură la întrebări - Se supără de la lucruri minore - Are interese obsesive - Dau din mâini, își balansează corpul în față și în spate corpul sau se învârte în cercuri - Are reacții neobișnuite (supra-sensibilitate sau sub-sensibilitate) la felul în care lucrurile sună, miros, gustă, arată sau se simt - Are abilități sociale scăzute sau deloc - Evită sau opune rezistență la contactul fizic - Nu realizează pericolele din jur și nu este atent la siguranță - Spune pronumele invers (de exemplu, spune „tu” în loc de „eu”)

- Are anxietate și fobii extreme, precum și fobii neobișnuite - Aliniază jucăriile sau alte obiecte - Se joacă la fel cu jucăriile de fiecare dată - Se fixează pe părți ale obiectelor (de exemplu, roți)


Alte simptome întâlnite în autism sunt:

- Hiperactivitate (foarte activ) - Impulsivitate (acționează fără a gândi) - Interval scurt de atenție - Agresivitate - Vătămare de sine - Obiceiuri neobișnuite de mâncare și somn - Stare de spirit neobișnuită sau reacții emoționale - Lipsa fricii sau mai multă teamă decât în mod normal - Are obiceiuri de somn neobișnuite


Acestea sunt semnele care pot sugera autism la copii. Dacă al tău copil întrunește câteva semne, nu te speria, căci poate să nu fie nimic, dar e important să le discuți cu medicul de familie și să urmăriți împreună progresul copilului, astfel încât orice semn ar exista să fie depistate cât mai devreme. Nu știu cum este la alții dar eu mereu la medicul de familie eram întrebată de progres și de dezvoltarea motorie și neuronală, pentru a urmări și a detecta de timpuriu orice semn de autism. Simptomele de mai sus nu pun în niciun caz un diagnostic, ci sunt menite să fie doar informative pentru părinți, care apoi să apeleze la medic. Se face un screening și se stabilește existența tulburării de spectru autist și gradul acestuia.

În ceea ce ne privește, din fericire, deși am un copil mai hiperactiv și impulsiv, nu a fost vorba de autism. Deci, din nou, nu se poate pune un diagnostic doar pe baza acestor semne, ci e nevoie ca la orice bănuială serioasă să contactăm un medic specialist, care ne va trimite mai departe la psiholog pentru o evaluare.

Comments


Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page