top of page

Totul despre stocarea laptelui matern


Fie că ești nevoită să mulgi laptele de sân și să i-l oferi copilului cu un biberon sau sns, fie că vrei să ai o rezervă să mai poți lăsa copilul cu altcineva, sau că te întorci la serviciu și nu vrei să îi dai lapte praf, ai nevoie să cunoști regulile de stocare ale laptelui matern. Cât e ok să fie ținut la temperatura camerei, în frigider sau congelator, ca să eviți orice problemă?

Hai să vedem:

1.La temperatura camerei, laptele de mamă poate fi ținut între 4 și 8 ore, însă, vara, când temperaturile sunt mai ridicate (după 27 de grade Celsius) se recomandă ca după maxim 3-4 ore să fie pus la frigider. Dacă ai o geantă termoizolantă sau frigorifică, îl poți depozita maxim 24 de ore.

2. În frigider, poți stoca laptele matern între 3-8 zile.

3. În congelator, poate fi stocat, în medie, 6 luni. În cazul unui congelator integrat în frigider (stilul vechi) se recomandă stocarea pentru. maxim 2 săptămâni (eu personal l-am ținut puțin mai mult și a fost ok, dar aceasta este recomandarea ideală). În cazul unui congelator atașat frigiderului, cum este cazul celor mai multor frigidere în zilele noastre, laptele poate fi stocat în siguranță timp de 6 luni. În cazul unei lăzi frigorifice îl poți ține chiar și 1 an de zile.

Când vrei să decongelezi laptele, indicat este să îl pui în frigider cu 12 de ore înainte de a-l folosi, ca să se dezghețe treptat (îl poți pune în noaptea de dinainte) și îl poți ține în frigider maxim alte 24 de ore după ce s-a dezghețat. Dacă ai nevoie să îl dezgheți mai rapid, poți folosi un încălzitor de biberoane (care are această funcție de dezghețare) sau îl poți ține sub un jet de apă rece la început, după care poți ridica temperatura ușor ușor. Nu este recomadat să îl lași să se dezghețe la temperatura camerei. Nu este permisă recongelarea!

Pentru a încălzi laptele de la frigider ai nevoie de un încălzitor de biberoane, sau poți încălzi apă într-un vas și să adaugi apoi recipientul cu lapte, în apă. Nu este ok ca laptele să fie încălzit la cuptorul cu microunde. Acesta nu încălzește uniform, ceea ce înseamnă că unele porțiuni din lapte vor fi reci, iar altele vor fi fierbinți, ceea ce i-ar putea face rău copilului. După ce ai încălzit laptele de la frigider, îl poți ține maxim 2 ore, până îi va fi oferit bebelușului, în caz contrar, nu mai este sigur. Ideal este să miroși mereu laptele și să îl arunci pe cel care are un miros sau gust ciudat. În general, laptele matern nu are miros, iar gustul este unul dulceag. Laptele congelat poate prinde un miros ușor, iar unii copii este posibil să îl refuze, însă acesta nu este stricat decât dacă miroase foarte foarte rău.

Cum procedez eu

De obicei, îl las la temperatura camerei pentru maxim 6 ore, iar vara chiar în jur de 4-5 ore. Mi s-a întâmplat de câteva ori să ajung și la 8 ore și nu au fost probleme. În frigider, țin recipientele cu lapte până la o săptămână, după care le congelez în punguțe. Folosesc aceste recipiente și aceste punguțe. În congelator, cred că maxim 8 luni am ținut laptele, din ce îmi amintesc. Îl miros mereu și mereu, înainte să i-l ofer bebelinei, ca să mă asigur că e ok.

Nu există foarte multe studii pe această temă, așa că majoritatea informațiilor vin din cărți de specialitate sau de la consultanții în alăptare acreditați.

Sursele pe care le-am folosit pentru acest articol și care au la bază cărți de specialitate sunt acestea:

 

4 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page