De secole, mamele au încercat să prezică sexul bebelușului lor evaluând cum arată, simt sau poartă. Și apoi există mâncarea – unele mame ar putea crede că poftele lor din sarcină pot fie să dezvăluie, fie să influențeze rezultatul. Dar în ceea ce privește acuratețea, interesul este egal cu dezbaterea. (Alerta spoiler: absolut niciuna dintre acestea nu a fost susținută în mod concludent de dovezi științifice solide.)
Cu toate acestea, a fost descoperită recent o modalitate mai sigură de a prezice sexul unui copil.
În timp ce studiau starea de sănătate a femeilor preînsarcinate ca indicator al raportului băieți-fete al unei populații, cercetătorii au descoperit o legătură între tensiunea arterială a mamei în săptămânile înainte de concepție și sexul copilului ei. Tensiunea arterială sistolică mai mare a avut tendința de a avea ca rezultat băieți, în timp ce tensiunea arterială mai scăzută a dus la fete.
Tensiunea arterială sistolică este cifra de sus din citire care indică forța pe care o exercită inima ta asupra pereților arterelor de fiecare dată când bate (tensiunea arterială diastolică este cifra de jos care indică forța dintre bătăi).
În acest nou studiu, condus de Dr. Ravi Retnakaran de la Spitalul Mount Sinai din Toronto și publicat în American Journal of Hypertension, 1.411 femei din China care plănuiau să rămână însărcinate au fost examinate cu aproximativ 26 de săptămâni înainte de a rămâne însărcinate.
Rezultatele studiului au arătat că, pentru femeile care au rămas însărcinate, cu cât tensiunea arterială sistolica a fost mai mare la 26 de săptămâni înainte de sarcină, cu atât mai mare era șansa lor de a naște un băiat.
În medie, cele 672 de mame care au născut fete au avut o tensiune arterială sistolică de 103,3 mm Hg, față de 106,0 mm Hg a celor 739 de mame care au născut băieți. Datele au mai arătat că, dacă tensiunea arterială sistolică a unei mame ajunge la 123 mmHg, șansa ei de a avea un băiat era de 1,5 ori mai mare decât de a avea o fată.
Potrivit dr. Retnakaran, „[Acest lucru] sugerează că tensiunea arterială a unei femei înainte de sarcină este un factor nerecunoscut anterior, care este asociat cu probabilitatea ei de a naște un băiat sau o fată”.
3 moduri în care tensiunea arterială maternă mai mare înainte de sarcină a apărut ca un predictor puternic independent al nașterii unui băiat:
1. Statistic, diferența de tensiune arterială a fost mare (aproape 3 mm Hg) – atât înainte, cât și după ce cercetătorii au ajustat în funcție de vârstă, educație, fumat, indice de masă corporală, colesterol, trigliceride și glucoză.
2. Ca un predictor al sexului bebelușului, nicio altă caracteristică maternă nu a fost la fel de semnificativă sau consistentă ca tensiunea arterială sistolica înainte de sarcină.
3. Diferența de tensiune arterială sistolică între viitoarele mame de băieți și fete a fost observată cu ușurință înainte ca mamele să rămână însărcinate, dar nu a fost evidentă în timpul niciunui trimestru de sarcină.
Ține cont de aceste limitări:
Descoperirile nu indică faptul că tensiunea arterială sistolică mai mare determină o mamă să aibă un băiat, ci doar sugerează că există o asociere.
Studiul a fost realizat pe femei chineze tinere, sănătoase, cu greutate normală și este posibil să nu fie aplicabil altor populații.
Nu a fost demonstrat că o mamă își poate crește șansele de a naște un băiat prin creșterea deliberată a tensiunii arteriale (cercetătorii avertizează asupra acestui lucru).
Nimeni nu știe de fapt cum tensiunea arterială poate afecta sexul unui copil, dar alte studii indică, că procesul timpuriu în care se formează placenta pare să fie diferit, în funcție de sexul copilului. Modificări ale funcției vasculare a mamei sunt necesare la începutul sarcinii pentru a se adapta la creșterea fluxului sanguin necesar al copilului și placentei combinate, astfel încât tensiunea arterială a mamei poate fi relevantă pentru dezvoltarea timpurie a placentei într-o manieră specifică sexului.
Cine a știut când au început să înțeleagă ce stă la baza raportului dintre sexe umane că cercetătorii vor descoperi un factor nerecunoscut anterior asociat cu probabilitatea de a avea un băiat sau o fată? Numai timpul poate spune ce implicații poate avea această descoperire asupra viitorului planificării reproductive.
Comments